Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kesäntekijäiset: Toriparkki on vuoden 2018 kaupunkikeskustateko, viirikilpailun voitti Alex Keyriläinen

Uudet viirit liehuvat jo lyhtypylväissä. Hanna-Mari Lappalainen Uudet viirit liehuvat jo lyhtypylväissä.

Joensuun kaupunkiviirisuunnittelukilpailun tulos sekä viime vuoden kaupunkikeskustateko julkistettiin tänään torilla Kesäntekijäisten yhteydessä. Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasinen avasi tapahtuman torilavalla kello 11.

Kaupunkiviirikilpailuun tuli tänä vuonna yhteensä 45 ehdotusta 33 eri tekijältä. Kilpailun teemana oli ”Joensuun virta”.

Raadin mukaan ehdotukset olivat kokonaisuudessaan tasokkaampia kuin edellisvuonna. Ne olivat myös sävymaailmaltaan sinisempiä. Voittajaksi ehdotuksista valikoitui kontiolahtelaisen Alex Keyriläisen geometrinen suunnitelma ”Myötävirta”, jonka kuvattiin erottuvan joukosta yllättävyydellään ja moniulotteisuudellaan. Ehdotus voidaan yhdistää raadin perustelujen mukaan lähes mihin vain, kuten ilmastonmuutokseen, lumenveistoon tai hellepäivän raikastukseen.

Kaupunkiviirikilpailun ensimmäisen kunniamaininnan sai Mira Martikaisen suunnitelma ”Go with the Flow” ja toisen kunniamaininnan sai Reetta Vartialan ”Virtaa”.

Torilavalla julkistettiin myös vuoden 2018 kaupunkikeskustateko, joka on tunnustus arvokkaasta ja merkittävästä työstä Joensuun kaupunkikeskustan hyväksi. Viime vuonna vuoden 2017 kaupunkikeskustatekona palkittiin Popkatu-kaupunkifestivaali.

Vuoden 2018 tekona palkittiin Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja sen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Juha Kivelä Toriparkin aikaansaamisesta Joensuuhun. Palkintoa perusteltiin muun muassa seuraavasti:
– Toriparkki-projektin noin 13,5 miljoonan euron investoinnin arvo on erityisen huomattava. Sen työllistävä vaikutus maakunnan työntekijöille ja paikallisille yrittäjille on merkittävä. Kokonaisuudessaan hankkeen toteutus on vahva osoitus maakunnallisen yhteisvastuun kantamisesta.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta tahtoi palkita poikkeuksellisesti myös toisen kaupunkikeskustateon, sillä yhdistyksen mukaan kulttuuri on olennainen osa keskusten vireyttä. Joensuun kaupungin taidemuseo Onnin intendentti Ulla Pennanen sai kunniamaininnan ideastaan ja työstään NÄKY-taideteoksen saamiseksi kaupunkiin. NÄKY heijastettiin joulunavajaisviikolla taidemuseon seinään ja sen näki lähes 13 000 silmäparia.

Kaupunkiviirikilpailun eli aiemman kesäviirikilpailun voittaja ja vuoden kaupunkikeskustateko on perinteisesti julkistettu Kesäntekijäisten yhteydessä, joita vietetään tänään ja huomenna 24.–25.5. Joensuun kauppatorilla ja keskustan kaupoissa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä