Julkaistu 
Aimo Salonen

Moneen taipuva joukko nuoria muusikoita

Aino Öhman, Sirpa Kainulainen ja Jarmo Kähkönen pääsevät tällä viikolla hypistelemään aivan tuoretta julkaisua. Aimo Salonen Aino Öhman, Sirpa Kainulainen ja Jarmo Kähkönen pääsevät tällä viikolla hypistelemään aivan tuoretta julkaisua.

Konservatorion AccArt-yhtye julkistaa tällä viikolla levyn.

Musiikin opiskelijan Aino Öhmanin suusta pääsee spontaani joo, kun harmonikansoitonopettaja Sirpa Kainulainen alkaa puhua monilahjakkuudesta.
– Kyllä. Olen saanut taipua tässä moneen, Öhman vahvistaa opettajan sanat.
Puhutaan levystä, jonka Jarmo Kähkösen pyörittämä Pilflink-levy-yhtiö saa levitykseen tällä viikolla, ja joka on Pilflinkin, Joensuun konservatorion, konservatorion naistoimikunnan ja kahden sponsoriksi lähteneen yrityksen yhteinen tuote.
Levyttäjä on konservatorion opiskelijoiden AccArt-yhtye, joka alkaa olla jo oma ilmiönsä Joensuun musiikkielämässä.
– Tarkoitus on, että vaikka nuoret lentävät aikanaan maailmalle, AccArtin nimellä jatkava yhtye säilyy. Tästä levystä jää meille kaikille muisto, ja samalla sen tekeminen on ollut hyvin opettavainen projekti, Kainulainen sanoo.

Oppia julkaisemisesta
AccArt on Kainulaisen ideoima kokoonpano, jossa nuoret harmonikkataiturit ovat saaneet ympärilleen muiden instrumenttien hallitsijoita. Levy oli luonteva jatko SM-kilpailuissa menestyneelle kaveriporukalle.
Musiikillinen osaaminen oli korkeaa jo ennestään, nyt tuli oppia myös siitä, mitä kaikkea kuuluu levyn tekemiseen.
– Opiskelijat saivat oppia siitä, miten äänittäminen menee protokollan mukaisesti, kun kaikki lupa-asiat ovat kunnossa, Kainulainen toteaa.
Jarmo Kähkönen jatkaa, että tuli tässä tavallaan lisäoppia myös itse musiikin tekemisestä:
– Kyse on aikataulukysymyksestä. Jos minä en olisi puuttunut siihen, levytyksen aikataulut eivät olisi pitäneet ollenkaan.

Maakunnan taitajia
Sirpa Kainulainen painottaa, että kyse ei ole varsinaisesta harmonikkalevystä, koska yhtyeessä on monenlaisia soittimia.
– Yleensä harmonikkalevyille on ollut tapana koota samoja ikivihreitä erilaisella sovituksella, mutta nyt on kyse toisen tyyppisestä levytyksestä, Kainulainen sanoo.
– Tässä on Piazzolaa ja elokuvamusiikkia ja kansanmusiikkia ja tosi monipuolisesti vanhaa ja uutta. Tärkeää oli saada mukaan maakunnan omia taitajia. Siellä on Kaasisen Sarin sävellyksiä ja sovituksia Pasi Hirvoselta ja Ville Karjalaiselta.
Kainulainen alkaa kehua AccArtin nuorten monilahjakkuuta, missä muusikot hallitsevat useita instrumentteja.
– Kitaristi saattaa hypätä pianistiksi ja sitten se yhdessä kappaleessa laulusolisti ja vastaavasti harmonikansoittaja saattaa olla solisti tai laulaa duetossa tai kuoro-osuuksissa.

Erilaisia kokoonpanoja
Aino Öhman sanoo, että AccArt ja sen nyt levyttämä musiikki ovat hänen oloistaan tekemistä.
– Olen saanut taipua moneen ja tehdä kaikkea muutakin kuin soittaa, Öhman toteaa.
– Välillä saa soittaa pienessä kokonpanossa ja välillä isommassa sen sijaan, että kaikki soittaisivat koko ajan. Jossain vaiheessa on pari ihmistä soittamassa, jossain kaikki. Se vaihtelee ihan kappaleittain.

AccArtin levynjulkistamiskonsertti on Joensuun konservatorion salissa sunnuntaina 26. toukokuuta kello 14.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä