Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Hymiöillä tiet turvallisemmaksi

Punainen mutrunaama kertoo, vauhtia on liikaa ja kaasujalkaa on syytä keventää. Vihreä hymynaama viestii, että nopeus on rajoitusten mukainen. Uudet nopeusnäyttötaulut sijoitetaan alueille ja tienpätkille, joissa niille on eniten tarvetta. Kuva: Mikko Makkonen Punainen mutrunaama kertoo, vauhtia on liikaa ja kaasujalkaa on syytä keventää. Vihreä hymynaama viestii, että nopeus on rajoitusten mukainen. Uudet nopeusnäyttötaulut sijoitetaan alueille ja tienpätkille, joissa niille on eniten tarvetta. Kuva: Mikko Makkonen
LähiTapiola Idän ja Karjalan Heilin kampanjan seurauksena kaupunki saa teidensä varsille kuusi uutta ajonopeudesta kertovaa hymiönäyttöä.

–  Olemme tilanneet Joensuun kaupungin käyttöön aurinkopaneeleilla ja -akuilla toimivia hymiönäyttöjä, joita voidaan sijoittaa esimerkiksi koulujen lähistölle, LähiTapiola Idän hallituksen jäsen Mari Pykäläinen kertoo.

–  Käytännön toimista ja paikoista, joissa näyttöjä eniten tarvitaan, olemme olleet yhteydessä kaupungininsinööriin, ja olemme jo saaneetkin kaupungilta ehdotuksen näyttöjen sijoittelusta.

Uudet hymiönäytöt ilmestyvät kaupunkikuvaan kesän aikana.

Hymyilevä hymiö näytössä kertoo, että ajonopeus on oikea, alaspäin kääntyneet suupielet näytössä kertovat, että kuljettaja ajaa ylinopeutta.

–  Näytöt ovat siirrettäviä, joten niiden paikkaa voidaan vaihtaa aina tarpeen vaatiessa. Esimerkiksi isojen tapahtumien aikana näyttöjä voidaan siirtää alueelle, jossa on tavallista enemmän liikennettä, Pykäläinen kertoo.

LähiTapiola Idän hallitus valitsi hymiönäytöt toteutukseen Karjalan Heilin lukijoiden lehdelle lähettämistä ehdotuksista. Heili ja LähiTapiola Itä pyysivät helmikuussa lukijoilta ehdotuksia, joilla arjen turvallisuutta voidaan konkreettisesti parantaa.

LähiTapiola Itä lupasi parhaimmaksi katsomansa ehdotuksen toteutukseen siihen tarvittavan rahoituksen.

–  Odotimme monenlaisia ideoita ja ehdotuksia arjen turvallisuuden parantamiseksi, Mari Pykäläinen kertoo.

–  Joensuulaisten huoli kohdistui ehkä hieman yllättäen kuitenkin lähes sataprosenttisesti liikenneturvallisuuteen ja vaaranpaikkojen tunnistamiseen kaupungin alueella.

–  Yhdessä ideassa ehdotettiin nopeusnäyttöjen hankkimista muistuttamaan myönteisellä tavalla kaupunkinopeuksista ja siten lisäämään turvallisuutta. Tämän Antero Tukiaisen lähettämän ehdotuksen päätimme sitten toteuttaa.

Sekä Heilin että LähiTapiola Idän tavoitteena oli myös antaa kaupunkilaisille mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti omaan elinympäristöönsä ja sen turvallisuuteen.

–  Se, että vuorovaikutus toimii ja tehdään yhdessä konkreettisia asioita, on tärkeää. Että ihmisten huolet otetaan vakavasti ja että he tietävät voivansa vaikuttaa asioihin, Pykäläinen toteaa.

Noin 15 000 euroa maksavien näyttöjen rahoitus tulee LähiTapiola Idän viime vuonna perustetusta hallituksen käyttörahastosta osana vuoden 2019 yhteiskuntavastuutoimintaa.

Kaikki kampanjaan lähetetyt lukijoiden listaamat vaaranpaikat ja ehdotukset turvallisuuden lisäämisestä on luovutettu Joensuun kaupungille.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä