Julkaistu    |  Päivitetty 
Pia Paananen

Estettömästi lähilaavulle pannukahvittelemaan

Riitta Räsänen, Lauri Räsänen, Heikki Haapea ja Seija Pääkkönen ovat kaikki tottuneita retkeilijöitä. Kuvat: Pia Paananen Riitta Räsänen, Lauri Räsänen, Heikki Haapea ja Seija Pääkkönen ovat kaikki tottuneita retkeilijöitä. Kuvat: Pia Paananen
Outokummun Luonnonystävien Lauri ja Riitta Räsänen ja Länsi-Karjalan Retkeilijöiden Heikki Haapea ja Seija Pääkkönen laittavat porukalla nuotiota Outokummun erä- ja luontokeskuksen Mustantammen laavulla. Harjumaisemassa tulee nopeasti selväksi, että paikasta on moneksi.

Riitta Räsänen kertoo rinkimäisestä 12 lammen melontareitistä ja Seija Pääkkönen muistaa, että lasten kalapaikalle on esteetön ja helppokulkuinen reitti, joten se toimii kaikenikäisten ja -kuntoisten luontoretkikohteena.

Lauri Räsästä ilahduttaa alueen monipuolinen luonto ja kasvillisuus, ja erityisesti Räsänen muistaa maariankämmeköitä kasvavan suonotkelman.

–Ja marjaanhan tänne myös tullaan. Mustikat ja puolukat kypsyvät eri paikoissa, naiset yltyvät muistelemaan, ja satoisia sienipaikkojakin tuntuu äkkiä löytyvän joka kulmalta.

Heikki Haapea muistuttaa kivikaudelta asti asuttua maisemaa halkovasta polkuverkostosta.

–  Täällä voi kävellä lyhyenkin matkan ja valita sellaisen osuuden, jonka jaksaa mennä vaikka rollaattorin kanssa. Toisaalta voi tehdä pitkiä vaelluksiakin vaativassa maastossa, jos kunto riittää.

Erä- ja luontokeskukseen tullaan monesta syystä. Haapean tuo paikalle monenlaiset tapahtumat. Monet yhdistykset myös pitävät kokouksiaan erä- ja luontokeskuksen laavuilla tai kodassa.

Vieraat tuodaan usein päiväkahville laavulle tai kodalle.

–  Lapsivieraiden kanssa lasten kalapaikka on selkeä valinta. Siellä on turvallisia laitureita, ja on iso kota, jonne pääsee sateelta tai tuulelta tai auringolta suojaan, Seija Pääkkönen kertoo.

Seija Pääkkönen toi työelämässä ollessaan varhaiskasvatuksen työntekijöitä virkistymään erä- ja luontokeskukselle, ja Riitta Räsäsen työkaverit Joensuun aikuiskoulutuskeskukselta vierailivat kohteessa myös muutaman kerran.

–  Yllättävän monelle lähikohde on kuitenkin tuntematon, naiset ihmettelevät.

Lasten kalakeidas on koko seurueen mukaan hyvä ja turvallinen paikka kokeilla kalastusta.

–  Esikoululaisten kanssa käytiin melkein joka vuosi täällä retkeilemässä. Pääsin heidän kanssaan ihmettelemään, mitä kaikkea luonnosta voi löytyä ja tietysti kokeilemaan kalaonnea, Seija Pääkkönen muistelee työelämäaikaisia retkiä.

Kalakeidas on hieman yli hehtaarin kokoinen verkolla eristetty onkialue, jossa vain alle 12-vuotiaat lapset sekä liikuntarajoitteiset henkilöt saavat kalastaa ilman erillistä lupaa.

–  Alue on esteetön, ja siellä pääsee kulkemaan rattailla, rollaattorin kanssa ja pyörätuolilla, sillä sinne on rakennettu turvallisia leveitä kulkuväyliä, Seija Pääkkönen kertoo.

Erä- ja luontokeskuksen kesä on jo osittain avattu ja Kaunisnimen kahvila-ravintola ja Särkiselän leirintäalue ovat jo avoinna asiakkaille.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä