Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Korppila

Pyykki puhtaaksi ympäristöä säästäen

Kuuluipa pyykkien lajittelu, peseminen ja viikkaaminen lempipuuhiin tai ei, on pyykinhuolto osa joka kodin arkiaskareita. Pesutapoihin ja -aineisiin kannattaa kiinnittää huomiota niin oman ajan, rahan kuin ympäristön säästämiseksi.

Ekologisesta pyykinpesusta puhuttaessa voivat ensimmäisenä mieleen nousta isoäitien siivousniksit ruokasoodasta etikkaan. Näille kodin tehoaineille onkin pyykinpesussa paikkansa, kun ympäristötietoisuus ja halu vähentää turhia kemikaaleja kasvattavat kestävien pesutapojen merkitystä.

Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkila nostaa merkittäväksi ekoteoksi itse pesukoneen.

– Tärkeintä on pitää pesukone hyvässä kunnossa riippumatta sen iästä. Vaikka kone olisi vanha mutta toimii hyvin, linkoaa tehokkaasti ja on turvallinen, ei sitä kannata turhanpäiten vaihtaa.

– Kun tulee aika hankkia uusi, voi vanhan koneen laittaa eteenpäin tai viedä sen asianmukaiseen kierrätykseen, Anola-Pukkila kertoo.

Pyykkikoneen huoltaminen kotikonstein ei vaadi kuin hiukan viitseliäisyyttä. Pesukertojen tiheydestä riippuen koneen sisukset on hyvä puhdistaa ainakin parisen kertaa vuodessa perusteellisella pesulla.

– Sitruunahappo irrottaa tehokkaasti koneen uumeniin jumiutuneet pesuainejäämät, jotka saattavat saada koneen haiskahtamaan. Ulkoiset osat ja pesuainelokeron voi putsata yleispuhdistusaineella ja liinalla. Nukkasihti ja kumikaulus keräävät myös likaa, joten nekin kannattaa puhdistaa säännöllisesti, Tiina Anola-Pukkila ohjeistaa.

Hyvä konsti on pyöräyttää silloin tällöin tyhjässä koneessa 90 asteen ohjelma pesuaineella tai ilman. Vaikka kuuma vesi vie enemmän energiaa, on se pitkässä juoksussa kannattavaa ja siten ekologisempaa, kuin joutua hankkimaan uusi kone haisevan tai muutoin vaurioituneen tilalle. Anola-Pukkila rohkaisee käyttämään siksi myös 60–90 asteen ohjelmia.

– Pikaohjelmille on tarpeensa, mutta jos pesee jatkuvasti liian kylmällä vedellä, vaatteet eivät välttämättä puhdistu kunnolla. Tämä vähentää tekstiilin käyttöikää, jolloin siitä luovutaan nopeammin ja saatetaan hankkia uusi. Tämä taas ei ole ekologista.

Aina vaatetta ei tarvitse lykätä edes pyykkikoneeseen. Tuuletus, pakastaminen ja talvisin lumipesu ovat toimivia keinoja tekstiilien raikastamiseen ja kevyeen puhdistamiseen. Jos on vikkelä, saattaa pelkkä paikallinen tahranpoisto esimerkiksi astianpesuaineella ja vedellä riittää.

Täysin kemikaalittomia pyykinpesuainevaihtoehtoja on tarjolla. Koneeseen voi nakata esimerkiksi luontaistuotekaupoista saatavia pesupähkinöitä.

Pähkinänkuorten sisältämä luonnollinen puhdistusaine on saponiini, jota irtoaa vedessä kuoren pinnasta. Sopiva pähkinäannostus riippuu pyykin määrästä. Pähkinät sujautetaan sukassa tai pienessä pussukassa pyykin sekaan.

– Pähkinät sopivat kevyeen pesuun, todella likaisia tahroja ne eivät välttämättä yksinään irrota. Tällöin tahra täytyy esikäsitellä ja pestä sitten pähkinöiden kanssa. Pesun jälkeen pähkinät tulee ottaa pesupussista ulos ja kuivattaa ilmavasti, Tiina Anola-Pukkila kertoo.

Samoja pähkinöitä voi käyttää muutaman kerran, kunnes niiden pesuteho hiipuu. Tämän jälkeen pähkinät voi hävittää kodin biojätteen mukana.

Pesupähkinöiden tapaan toimii myös ekopesupallo, joka laitetaan niin ikään pyykin sekaan ilman muita pesuaineita. Pallon pesuteho perustuu sen sisältämiin rakeisiin.

– Tahranpoistossa suosittuja ovat sappi- ja Marseille-saippuat. Kummatkin ovat biohajoavia ja irrottavat monenlaisia tahroja mustikasta rasvaan, Anola-Pukkila kuvaa.

Sappisaippua sisältää nimensä mukaisesti yleensä naudan sappea, joten esimerkiksi vegaanista elämäntapaa noudattavan kannattaa hankkia mieluummin oliiviöljypohjaista Marseille-saippuaa. Niidenkin kohdalla on hyvä tarkistaa tuoteseloste, sillä jotkin Marseille-saippuana myytävät saippuat saattavat sisältää epäekologista palmuöljyä.

Innokkaimmat ekopyykkääjät voivat valmistaa pyykinpesuaineensa itse. Internetistä sekä Martoilta löytyvät tee se itse -pyykinpesuaineiden ohjeet perustuvat pesu- ja ruokasoodan, ruokasuolan, eteeristen öljyjen sekä Marseille-saippuan sekoitteluun.

Anola-Pukkila kehottaa suhtautumaan itse tehtyihin pesuaineisiin tietyin varauksin.

– Kotona valmistettujen pesuaineiden pH-pitoisuuksista ei ole samanlaista virallista tietoa, kuin kaupassa myytävistä. Kysymyksiä voi herättää sekin, miten itse tehdyt aineet huuhtoutuvat koneesta tai tekstiilistä.

– Oman pyykkietikan sekoittaminen etikasta ja eteerisestä öljystä on kuitenkin hyvä vaihtoehto huuhteluaineelle.

Omaan pyykkijalanjälkeensä voi vaikuttaa kaupan hyllyltä lähtien. Tiina Anola-Pukkila suosittelee valitsemaan ostoskoriin pesuaineita, joista löytyy ympäristömerkki, allergia- ja astmaliiton tunnus tai mieluiten molemmat.

– Tärkeää on, että pesuaine huuhtoutuu kuidusta sekä koneesta hyvin pois. Nestemäiset aineet liukenevat nopeasti, mutta niiden valmistamiseen kuluu vettä. Jauheet säilyvät pitkään ja vaativat vähemmän vettä, mutta niistä saattaa jäädä jäämiä tekstiileihin tai ne eivät muusta syystä sovi jokaiselle. Ekologisimman vaihtoehdon valitseminen ei ole aina ihan yksiselitteistä, Anola-Pukkila puntaroi.

Sopivankin pesuaineen hyödyt valuvat hukkaan, jos ainetta lorottaa löysin rantein pesupalloon tai -lokeroon. Pyykistä ei tule sen puhtaampaa, eivätkä varsinkaan lompakko tai luonto kiitä.

– Oikea määrä ympäristöystävällistä pesuainetta, täysien koneellisten peseminen puhtaalla koneella, sekä sopivat aineet kirjo ja valkopyykille sekä villalle, Anola-Pukkila tiivistää fiksun pyykkäämisen niksit.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä