Julkaistu    |  Päivitetty 
Johanna Räsänen

Leivonnaisten hinnaksi riittää kiitos ja hymy

Leipominen ja ruoanlaitto on Sanna Ryhäsen mukaan parempi pitää harrastuksena. Kuva: Juha Inkinen Leipominen ja ruoanlaitto on Sanna Ryhäsen mukaan parempi pitää harrastuksena. Kuva: Juha Inkinen

Innokas 27-vuotias kotileipuri keksi joku aika sitten laittaa ilmoituksen leipomuksistaan Facebookin Joensuun ilmaiset roskat ja aarteet -ryhmään.

Rosvalavaryhmä toimii sillä periaatteella, että tavara vaihtaa omistajaa ilman rahaa.

–  Nyt saan leipoa sydämeni kyllyydestä, eikä mitään mene hukkaan, Sanna Ryhänen iloitsee.

Ryhäselle riittää leivonnaisistaan palkaksi kiitos ja hymy.

–  Kohtaamiset ovat olleet ihania. Kaikille on tullut hyvä mieli. Leivonnaisia on haettu kauempaakin ja ottajat ovat olleet monen ikäisiä, kertoilee Sanna.

 

Jotkut ovat pauhanneet Sanna Ryhäsen Facebook-postausten yhteydessä siitä, etteivät ilkeäisi hakea mitään ilmaiseksi.

Ryhänen on tästä harmissaan.

–  Toivon, ettei kukaan jättäisi hakematta sen vuoksi, ettei kehtaa. On oikeastaan aika surullista, jos ajatellaan, ettei tässä maailmassa saa mitään ilmaiseksi. Mihin on unohtunut lähimmäisenrakkaus, Sanna Ryhänen kysyy.

Jotkut ovat lähteneet mukaan hyvänmielentalkoisiin lahjoittamalla leipurille raaka-aineita kuten sokeria, jauhoja ja kananmunia – vastikkeetta.

–  Raaka-aineet eivät ole iso kustannuserä. Taloutemme ei kaadu tähän. Avopuolisonikin on ollut vain tyytyväinen, kun ei ole tarvinnut syödä kaikkea itse.

Nyt keväällä Ryhänen on ilmoittanut roskalavaryhmässä valmistavansa kakkuja juhliin. Hän toivoo niiden kohdentuvan vähävaraisille.

–  Kalenteri alkaa olla kakkujen osalta täynnä.

 

 

Sanna Ryhäsen leivonnaisista mokkapalat ovat kestosuosikki. Pääsiäiseksi hän teki rahkapiirakoita, vapuksi munkkeja ja simaa.

Myös kuivakakuille, pullille ja muffinsseille on ollut ottajansa.

–  Pääsiäisenä eräs rouva haki rahkapiirakan, jonka vei sitten isälleen. Oli kuulemma ihana viedä jotain muuta kuin kaupan eineksiä.

–  Kyllähän kotona leivotut ovat ihan eri makuisia kuin kaupasta ostetut.

Kontiolahdelta kotoisin oleva Ryhänen on leiponut ja laittanut ruokaa lapsesta asti. Kannustajina ovat olleet oma isoäiti ja äiti.

Sanna on ensimmäiseltä ammatiltaan kokki, mutta suurtalouskeittiössä kokopäiväisenä työskentely romutti innon alaa kohtaan elannonhankkimismielessä.

Nyt nainen työskentelee lähihoitajana vanhusten parissa.

–  Leipominen ja ruuanlaitto on parempi pitää harrastuksena. Parasta tässä on se, että pitää ja saa keskittyä: tämä on luovaa, tulee ihanat tuoksut ja näkee lopputuloksen. Lisäksi tämä on rentouttavaa.

–  Olen monesti ostanut kaupasta sukkapuikot ihan vain sen takia, koska se neulominen on kuulemma niin trendikäs tapa rentoutua.

–  Mutta ei minun tapauksessani. Mieluummin leivon, Ryhänen nauraa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä