Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kaupunki, jossa pyörä vie minne tahansa

Rantaraitti mainittiin tosi monessa vastauksessa, kun Heili kyseli Joensuun parhaista perhepyöräilykohteista. Kuvat: Aimo Salonen Rantaraitti mainittiin tosi monessa vastauksessa, kun Heili kyseli Joensuun parhaista perhepyöräilykohteista. Kuvat: Aimo Salonen
Satu Saarelainen sen tiivisti: Joensuussa voi pyöräillä minne tahansa.

Kun Karjalan Heili laittoi Facebookiin kyselyn, minne tässä kaupungissa voi pyöräillä perheen kanssa, vastauksia tuli kymmeniä. Joissakin perheissä ennakoitiin jo tuleviakin yhteisiä retkiä:

–  Onhan näitä. Vaikka ei nuo lapset vielä hirmu matkoja itse pyöräile, huomautti Jenni Meriläinen, joka luetteli Riippapuiston leikkipuiston Rantakylässä, Jokiaseman, torin, matkustajasataman, Utranharjun ja Utran saaret, Kuhasalon, Jynkäntien leikkipaikan Utrassa sekä Marjalan.

Meriläisen vastaukseen itse asiassa tiivistyy laajemminkin kyselyn anti. Joensuussa pyöräilyksi lasketaan myös pyöräily laajemmallakin kuin varsinaisella kaupunkialueella, ja yksittäisistä kohteista mainittiin useimmiten juuri Jokiasema, Utransaaret ja Kuhasalo  –  sekä Botania, joka on osa laajasti rakastettua rantaraittia.

Mari Karjalainen puhui kaupungin ympäri pyöräilystä eli reitistä, joka menee pitkin rantoja, ja jonka varrelle osuu moni kaunis kohde. Marja Tiittanen yksilöikin niitä kohteita:

–  Ensin jokivarren reittiä Jokiasemalle ja sieltä Botaniaan. Matkan varrella voi ostaa jäätelöä, nauttia eväitä ja esitellä lapsille melontamahdollisuuksia, Tiedepuiston ja raviradan. Botaniassa vanhemmat voivat rentoutua (ottaa lasilliset) ja lapset touhuta turvallisessa ympäristössä.

Tiittasen listasta puuttuu oikeastaan vain reitin varrelle osuva Palloilukeidas ja minigolf, joka myös nousi esille.

Laajassa Joensuussa nousee esille luonto ja maaseutu.

–  Lintutornin pitkospuille ja kylille, kannustaa Timo Reko.

Pasi Sivonen puolestaan täsmensi, mille kylille voi pyöräillen polkea: Joensuu-Ylämylly-Käsämä-Roukalahti-Mattisenlahti-Ylämylly-Joensuu sekä Joensuu-Särkivaara-Niittylahti-Joensuu.

Kyliltä voi löytää luontoa, mutta niin voi kaupungistakin.

–  Varaslampi Karsikon ja Niinivaaran rajalla: monimuotoista luontoa, josta on sekä florasta että faunasta opastetauluja, vihjaisi Ismo Lehikoinen.

Netta Kol mainitsi kaikki nuotiopaikat, joita hänen mukaansa voisi olla Joensuussa enemmän.

Pyöräillen voi mennä niin joensuulaisen historian kuin nykyisenkin elämänmuodon keskelle.

–  Wanhaan Jokelaan päiväkaakaolle, viittasi Timoi Munne kuusi vuotta sitten sulkeutuneeseen hotelli-ravintolaan.

–  Ihan riippuu intresseistä, haluaako paahtaa fillarilla kilpaa itsensä ja perheenjäsentensä kanssa vai katsella chillaillen, miten ihmiset elävät pihoissaan tai pysähtyä vaan hortoilemaan luontokohteeseen ja syömään eväitä, pohti Satu Saarelainen, joka antoi muutaman vinkinkin pihaelämän tarkkailuun:

–  Hienoja omakotitaloalueita on niin Kanervalassa, Linnunlahdella kuin Mutalassakin, jos haluaa stalkkailla samalla ihmisten pihoja.

Monikin rantaraitin ihastelija mainitsi myös piknikin, joka on oleellinen osa rentoa kesäistä pyöräretkeä.

Piknikmäisestä pysähtelystä voimme palata samaan aiheeseen, jolla tämä teksti alkoi: leikkipuistoihin. Kaisa Hiltunen antoi omassa vastauksessaan Kotkasta nappaamansa vinkin, jonka voisi vallan hyvin toteuttaa myös Joensuussa.

–  Kotkassa käydessämme saimme Sokos-hotellista oivallisen leikkipuistokartan. Liekö Joensuusta koskaan tehty sellaista, pohti Hiltunen, joka antoi omat vinkkinsä:

–  Parina menneenä kesänä tein tuon perillisen kanssa leikkipuistokierroksia. Täältä Karsikosta Sirkkalan sillan yli rannan ekaan leikkipuistoon, siitä seuraavaan, uudehkoon rannan leikkipuistoon ja vielä kolmanteen Jääkäripuiston vieressä olevaan.

–  Matka jatkui Jokiasemalle ja sieltä Mehtimäen ja kirjaston leikkipuistojen kautta hurjimmillaan vielä ortodoksisen kirkon takana olevaan ennen kotiin paluuta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä