Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Ime energiaa väreistä ja piristy kohti kesää

Kevät on mukava aika piristää itseään ja kotiaan pienillä tai isoillakin väriplänteillä sisustuksessa. Pirteän värisistä verhoista ja tyynynpäällisistä on hyvä aloittaa. Kuva: Mikko Makkonen Kevät on mukava aika piristää itseään ja kotiaan pienillä tai isoillakin väriplänteillä sisustuksessa. Pirteän värisistä verhoista ja tyynynpäällisistä on hyvä aloittaa. Kuva: Mikko Makkonen
Useissa tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että tunteet ja mieliala voivat vaikuttaa ihmisen näkökykyyn ja värien näkemiseen: surulliset ja alakuloiset ihmiset näkevät maailman värittömämämpänä kuin muut, hyväntuuliselle ihmiselle maailma on kirkas ja värikäs.

Sama pätee toisinpäin: väreillä voi tutkitusti vaikuttaa mielentilaan.

Ei ole sattumaa, että esimerkiksi sairaaloissa ja vankiloissa käytetään mieltä rauhoittavina väreinä pidettyjä vihreän ja sinisen sävyjä ja vältetään hyökkääväksi ja pelottavaksi koettua voimakasta punaista.

Miksipä ei siis käyttäisi värejä hyväkseen esimerkiksi pukeutumisessaan tai kotinsa sisutuksessa. Hyviä yöunia kaipaava voi auttaa nukkumattia valitsemalla makuuhuoneeseen rauhoittumista edistävän värimaailman, kun taas työhuoneessa oikeat värit parantavat työskentelijän keskittymistä ja työtehoa.

Työtehtävien luonteesta riippuen voi myös miettiä, onko työhaastattelussa bisnespukeutumisessa vakuuttavaksi miellettyä musta parempi vaihtoehto kuin lempeyttä ja naisellisuutta viestivä vaaleanpunainen.

Punainen on ristiriitojen väri: veren värinä se on elämän ja kuoleman väri, vihan ja rakkauden väri, se kuvaa kipua ja lämpöä, se suojaa ja pelottaa.

Punaisella värillä on energisoiva vaikutus, joten se sopii hyvin urheiluun ja liikuntaan – punaiset lenkkarit siivittävät mukavasti lenkkeilijän askelta.

Suurissa määrin käytettynä punainen voi myötävaikuttaa stressin, vihan ja turhautumisen tunteiden syntymiseen.

Punainen väri symboloi myös rakkautta ja intohimoa. Naisilla näyttäisi flaksi käyvän parhaiten punaisissa vaatteissa: tutkimuksissa on havaittu, että miehet tuntevat kummasti vetoa punaisiin pukeutuneita naisia kohtaan.

Sisustuksessa energinen punainen stimuloi keskustelua ja herättää ruokahalua, joten se sopii mainiosti esimerkiksi olohuoneeseen ja ruokasaliin. Jos nyt ei ihan kokonaisina seinäpintoina, niin virkistävinä väriläikkinä esimerkiksi sisustuksessa.

Keltainen on auringon, lämmön ja luovuuden väri. Toisaalta keltainen on myös vaaran väri, ja yhdessä mustan kanssa sitä on käytetty muun muassa kieltoa ja varoitusta ilmoittavissa liikennemerkeissä.

Keltaisen värin on todettu vapauttavan kehossa serotoniinia, joka taas lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta aivoissa. Keltainen väri lisää myös keskittymiskykyä ja se sopii siis hyvin esimerkiksi työtiloihin, joissa tarvitaan luovuuttaa ja ajatustyötä.

Keltaista ei suositella makuuhuoneeseen, sen on todettu aiheuttavan nukahtamisvaikeuksia ja vauvatkin kuulemma itkevät enemmän keltaisiksi maalattujen seinien vieressä.

Keltainen pukeutumisessa on sen sijaan enemmän kuin suositeltavaa – vaikkapa pieninä ripauksina koruissa tai huiveissa. Piristää kummasti myös työkavereita.

Värimieltymykset ovat usein kulttuurisidonnaisia mutta sininen on koko maailman kollektiivinen lempiväri.

Sininen on hillitsevänä pidetty väri, raikkauden ja unen väri, joka assosioidaan usein kylmään, viileään ja niihin sopivaan järkevään ajatteluun. Sininen viestii luottamusta, järjestystä ja uskottavuutta ja sitä käytetäänkin usein yritysten logoissa ja viestinnässä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sininen väri auttaa johtamaan luovuuden puuskiin ja tukemaan luovaa ajattelua.

Lisäksi sinisellä on rauhoittava vaikutus.

Pitkittynyt siniselle värille altistuminen voi kuitenkin olla yhteydessä masennuksen ja surullisuuden tunteiden esiintymiseen.

Rauhoittavanavärinä sininen eri sävyissään on luonteva väri makuuhuoneeseen.

Useissa kulttuureissa vihreä on elämän ja kasvun merkki, ja se liitetään vehreään luontoon ja luonnon henkiin heräämiseen.

Vihreä rauhoittaa ja sen on todettu helpottavan stressiä ja vihreän eri sävyjä käytetäänkin paljon sairaaloissa ja hoitolaitoksissa.

Myös kodeissa vihreä on tuttu väri. Ihmiset viihtyvät vihreissä tiloissa ja vihreää käytetään paljon sisustuksessa niin erilaisissa tekstiileissä kuin huonekasvien muodossakin.

Musta on auktoriteetin, eleganssiin ja tyylikkyyden väri. Mietipä vaikka James Bondin tyylikästä mustaa pukua tai naisten seksikästä pikkumustaa.

Musta symboloi myös valtaa, älykkyyttä ja tietoa.

Muotiteollisuudessa musta koetaan ajattomana, tyylikkäänä ja hoikistavana. Aggressiivinen musta sopii hyvin myös kilpaurheilijolle ja on käytetty väri esimerkiksi eri urheilujoukkueiden peliasuissa.

Sisustuksessa mustalla on aina oma paikkansa. Se terävöittää ja kirkastaa muita värejä ja antaa ryhtiä sisustukseen.

Pistäpä violettia makuuhuoneeseen, ja johan alkaa petipuuhat maistua makeammilta: violetin kun sanotaan vahvistavan seksuaalista viettiä.

Toisaalta violettia pidetään myös hengellisyyden ja mietiskelyn värinä, joka yhdistetään niin sivistykseen kuin viisauteenkin. Leonardo da Vinci uskoi, että violetti paransi keskittymiskykyä vähintään kymmenkertaisesti, joten jos jollain on samanlaisia tuntemuksia, niin miksipä ei myös luovuutta viestivä violetti soveltuisi myös työhuoneeseen.

Eleganssin ja ylellisyyden värinä violetti antaa osana pukeutumista kantajalleen hieman ylimääräistä luksuksen auraa.

Oranssi on dynaamisena ja energisenä pidetty väri, jota on erityisesti yhdessä mustan kanssa käytetty moniin miehille suunnattuihin kosmetiikkasarjoihin ja urheiluvaatteisiin. Oranssia on käytetty myös turvavärinä.

Oranssi ja keltainen ovat vaikutukseltaan sisarusvärejä; molemmilla on mielialaa parantava vaikutus ja niihin kannattaa pukeutua niinä päivinä, jolloin on tarvetta olla erityisen reipas ja aikaansaapa. Mieltä stimuloivana värinä oranssi on myös opiskelijan väri. Oranssilla on myös ruokahalua herättävä vaikutus.

Keskustelua edistävänä värinä oranssilla on paikkansa erityisesti ruokailuhuoneessa, olohuoneessa ja eteisessä.

Yhden ihastus, toisen inhokki.

Vaaleanpunainen koetaan romanttisen rakkauden ja rauhan värinä.

Sen on myös todettu rauhoittavan mieltä ja jopa hillitsevän lasten raivonpuuskia. Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan vaaleanpunainen ”imaisee ihmisiltä voimat”, joten sitä on käytetty muun muassa rauhoittamaan aggressiivisia vankeja ja nuorisorikollisia.

Edelleen USA:ssa on vankiloita, joiden asukkaat majailevat sievän vaaleanpunaisissa selleissä.

Vaaleanpunainen sopii sisustuksessa ja pukeutumisessa väriä rakastaville. Naisellisuuden ja lempeuden värinä useimmiten väriä nähdään naisilla.

Miehet, joiden pukeutumisessa on vaaleanpunaista, ovat maskuliinisuudestaan niin varmoja, ettei ripaus piristävää feminiinistä vaaleanpunaista heidän miehisyyttään järkytä.

Monessa kulttuurissa ja uskonnossa taivaaseen tai paratiisiin, hyviin jumaliin ja hyvyyteen yleensä yhdistetään valkoinen ja valoisuus ja manalaan, pahoihin jumaluuksiin ja pahaan yleensä musta ja tummuus.

Tahrattomuutta ja puhtautta symboloivaa valkoista käytetään häämekoissa ja vauvanvaatteissa, ja niin lääkärit kuin hoitajatkin pukeutuvat usein valkoisiin työvaatteisiin.

Valkoinen antaa vaikutelman puhtaudesta ja hienostuneisuudesta.

Etenkin pitkän ja pimeän talviajan elävät suomalaiset valitsevat kotinsa seiniin useimmiten valkoista, sillä valkoinen antaa tilaa ja tuo valoa synkkiinkin tiloihin.

Valkoinen raikastaa värin kuin värin ja on yksi käytetyimpiä ellei käytetyin väri niin sisustuksessa kuin pukeutumisessakin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä