Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Äänen hakijalle leivotaan piirakat

Martti Piironen ja Maija Närhi singahtelevat taas ei puolille laajaa Joensuun kaupunkia. Kuva: Aimo Salonen Martti Piironen ja Maija Närhi singahtelevat taas ei puolille laajaa Joensuun kaupunkia. Kuva: Aimo Salonen
Samaan aikaan kun jotkut vähättelevät äänioikeutensa merkitystä, kokevat toiset sen niin tärkeäksi, että ääni halutaan antaa, vaikka kunto ei sallikaan äänestyspaikalle menemistä.

Tälläkin viikolla neljä joensuulaista kotiäänestysasiamiestä singahtelee eri puolille kaupunkia hakemaan ääniä. Mahdollisuutta tosin voisi käyttää enemmänkin.

–  Nyt meitä pyydetään käynneille liian vähän. Eduskuntavaaleissa oli koko Joensuun alueella 107 ilmoittautunutta, Maija Närhi sanoo.

Närhi sekä Martti Piironen ovat olleet kotiäänestysmiehiä niin kauan kuin toimintaa on ollut olemassa. Nyt he ovat jo kouluttaneet uusiakin ihmisiä mukaan.

–  Kaikissa eduskunta-, kunta- presidentin- ja EU-vaaleissa on oltu. Toukokuun EU-vaalit ovat varmaan 20. tai 21. vaalimme, Martti Piironen pohtii.

Kotiäänestys pyörii samaan aikaan ennakkoäänestyksen kanssa. Oman kunnan keskusvaalilautakunnalle on ilmoittauduttava viimeistään ennakkoäänestystä edeltävänä päivänä kello 16.

–  Me saamme tietää oman osuutemme varmaan tiistaina kello 17:n maissa, Piironen pohti viime perjantaina, jolloin Karjalan Heili laittoi nettisivuilleen uutisen, että alkaa olla viimeiset päivät ilmoittautua.

Keskiviikkona asiamiehet ovat jo vierailleet kodeissa samaan aikaan, kun ennakkoäänestyspaikoilla on käynyt ensimmäiset äänestäjät.

–  Saa nyt nähdä, minkä verran nämä vaalit kiinnostavat. Yleensähän EU-vaaleissa on ollut vähiten kiinnostusta ja nyt on vielä kahdet vaalit samana keväänä, Piironen miettii.

–  Minä kerroin eduskuntavaalien aikaan kaikille, joiden luona kävin, että ilmoittautukaa jo nyt myös EU-vaaleihin, Närhi säestää.

Maija Närhi sanoo, että asiamiehenä toimiessaan hän on saanut hyviä kohtaamisia.

–  Tässä ei kuule niitä marinoita, mitä voi lukea tekstiviestipalstoilta. Kaikki ovat kohtaamisista tyytyväisiä. Viimeksikin yksi ihminen sanoi, että seuraavalla kerralla sovi sen verran aikaa, että hän tarjoaa vaalikahvit, Närhi kertoo.

Samanlaisia kokemuksia on Martti Piirosella.

–  Enoon kun soitin, siellä sanottiin, että piirakat on paistumassa aamulla ja sitten juodaan kahvit.

Närhi pitää kohtaamisia niin tärkeinä, että se riittää jopa syyksi olla vaaleista toiseen asiamiehenä. Saman ihmisen luona kun käy toistuvasti, häntä halaa kuin ystäväänsä.

Piironen sanoo miettineensä joskus, että tähänkö tämä maailma menee: vaaliviranomainen on yksinäisyyden torjuja.

–  Joskus tulee kummallinen olo, että eikö ihmisen luona ole ketään muuta kävijää.

Kotiäänestyksessä on aina oltava paikalla oikeustoimikelpoinen todistaja.

–  Nythän kaupungilta on tullut suositus, että kotiäänestysasiamiehellä olisi mukanaan todistaja omasta takaa, vaikka tilaajan luona olisikin todistaja, Närhi kertoo.

Itse äänestyksessä todistaja voi toimia tarvittaessa myös avustajana, ja silloin varmistetaan kaikin tavoin, että lappuun piirtyy nimenomaan äänestäjän haluama numero.

–  Näkövammainen joutuu joskus kertomaan avustajalle numeron, mutta se piirretään niin, että äänestäjän käsi on avustajan käden päällä niin, että äänestäjä tuntee, mikä numero siihen piirtyy.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä