Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Suomalaista luontoa ja luovuutta kesässä

Kemal Achourbekov tuo suomalaista luontoa esille muun muassa Toivo Kärjen ja hänen musiikkinsa kautta. Kuva: Aimo Salonen Kemal Achourbekov tuo suomalaista luontoa esille muun muassa Toivo Kärjen ja hänen musiikkinsa kautta. Kuva: Aimo Salonen
Pianisti Kemal Achourbekovin ilme oli maanantaina vakava.

–  Tuntuu oudolta, koska emme tiedä, mikä siihen on syynä. Palaute viime kesän festivaalista oli hyvä.

Achourbekov puhui rahoitusvajeesta ja Rajaton taide -festivaalista, jonka taiteellinen johtaja hän on. Ideana on rakentaa musiikkijuhla semmoisten taiteilijoiden ympärille, jotka ovat suomalaisia, mutta joiden juuret ovat jossakin muualla.

Vuosi sitten rahoitusta tuli sen verran, että Rajaton taide ry pystyi rakentamaan kymmenen konsertin kokonaisuuden. Nyt budjetissa on Achourbekovin arvion mukaan ainakin 10  000 euron aukko.

–  Haimme rahoitusta neljältä taholta, joilta kaikilta tuli kielteinen päätös, Achourbekov kertoo.

–  Se tieto kun tuli, ensimmäinen ajatukseni oli, että lopetan. Sitten sanoin itselleni, että vaikka mitä tapahtuisi, me saamme rahoitusta jostakin muualta. Vielä meillä on virtaa jokaisella ja voimaa ja halua pitää tämä hengissä.

Achourbekov sanoo, että joka tapauksessa ainakin neljä konserttia toteutuu: Toivo Kärjen ympärille rakennettava pääkonsertti sekä pianisti Janne Mertasen, viulisti Razvan Stoican ja pianisti Sergei Matvienkon taiteilijanimellä Slavsky pitämät konsertit.

Vauhtia otetaan jo keskiviikkoiltana 22. toukokuuta, jolloin Joensuun konservatorion auditoriossa on Toivo Kärki -seminaari.

–  Seminaarin tavoitteena on tuoda esiin Kärkeä nimenomaan karjalaisena säveltäjä. Pääpuhujana on säveltäjän poika Kalervo Kärki, Achourbekov kertoo.

–  Loppukesän festivaalin pääteemana taas on Suomi ja sen luonto, joka on esillä myös Toivo Kärjen tuotannossa.

Achourbekov sanoo olevansa iloinen siitä, että omaa festivaaliaan järjestävä Janne Mertanen tulee Rajattomaan taiteeseen esittämään syksyllä julkaistun Heino Kaski -levynsä kappaleita.

Mertanen julkisti viime viikkona oman Joensuun musiikkijuhliensa ohjelmiston, jonka teemana on tänä vuonna Luovuus.

–  Teemaan liittyy paneelikeskustelu, joka avaa luovuuden merkitystä niin taiteelle kuin kaikelle muullekin, Mertanen kertoo.

–  Luovuuden teema näkyy ohjelmistossakin. Viulisti Sergey Malov esimerkiksi käyttää esiintymisessään hyvin paljon improvisaatiota.

Joensuun Musiikkijuhlat on jo vakiinnuttanut paikkansa joensuulaisen yleisön suosikkina. Tänä vuonna tavoitellaan uuttakin yleisöä torin ilmaiskonserteilla.

– Uusi lava mahdollistaa muun muassa flyygelin tuonnin lavalle sekä äänentoiston, Mertanen kertoo.

–  Se on kaksipiippuinenkin juttu. Torilla saavutamme yleisöä, joka ei ehkä muuten ole tottunut käymään klassisen musiikin konserteissa, mutta toisaalta ulkona menetetään nyanssit, jotka kuullaan sisätiloissa.

Joensuun Musiikkijuhlien pääosa on 5.–9. heinäkuuta. Klaus Mäkelän johtaman Tapiola Sinfoniettan Sankaritarinoita -konsertti solistinaan pianisti Janne Mertanen on vielä 29. elokuuta. Heti perään alkaa Rajaton taide -festivaali, joka järjestetään 30. elokuuta–1. syyskuuta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä