Julkaistu 
Aimo Salonen

Neljä päivää aikaa ilmoittautua kotiäänestykseen

Martti Piironen, Maija Närhi ja kaksi muuta asiamiestä kiertävät ensi viikolla Joensuussa hakemassa ääniä kotoa. Aimo Salonen Martti Piironen, Maija Närhi ja kaksi muuta asiamiestä kiertävät ensi viikolla Joensuussa hakemassa ääniä kotoa.

Elämme viimeisiä päiviä, jolloin kuntien keskusvaalilautakunnille voi ilmoittaa halusta äänestää kotona EU-vaaleissa. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 15. toukokuuta, ja kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään tiistaina 14. toukokuuta kello 16.

Joensuussa on huhtikuisten eduskuntavaalien tapaan neljä kotiäänestysasiamiestä, jotka soittavat heti osoitteet saatuaan kotonaan äänestäville ja sopivat käynneistä. Kotiäänestysasiamies Maija Närhi toivoo, että päällekkäisten ilmoittautumisten ehkäisemiseksi vanhuksen kotiin jätettäisiin näkyville viesti, jos joku on jo ehtinyt jättää ilmoittautumisen.

– Eduskuntavaaleissa minulla oli äänestäjä, josta oli tehty kolme eri ilmoitusta. Päällekkäisyyksien välttämiseksi olisi hyvä, jos ilmoituksen jättäisi merkkaisi vaikka kotiin tulleeseen äänioikeusilmoitukseen, milloin ilmoittautuminen on jätetty ja kuka sen on jättänyt. Paperi olisi hyvä jättää näkyvälle paikalle, josta muut vanhuksen luona kävijät sen huomaisivat, Närhi sanoo.

– Monestihan äänestäjä on niin huonomuistinen, että hän itse ei välttämättä muista, jos joku on jättänyt ilmoittautumisen, kotiäänestysasiamies Martti Piironen säestää.

Äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle viimeistään päivää ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Keskusvaalilautakunnan puhelinnumero ja osoite löytyvät äänestäjälle postitse saapuneesta ilmoituskortista. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.


EU-vaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 26.5.2019. Ennakkoäänestys kotimaassa on keskiviikosta tiistaihin 15.–21. toukokuuta, ja se pitää sisällään myös kotona äänestämisen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä