Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Pohojalaanen myy nyt JoMaa

Espanjan lämmöstä palannut Juha Puhtimäki naureskeli haastatteluhetkellä Joensuun takatalvelle. Torstaille povataan sentään kymmenen plusasteen hujakoilla olevaa lämpötilaa. Kuva: Aimo Salonen Espanjan lämmöstä palannut Juha Puhtimäki naureskeli haastatteluhetkellä Joensuun takatalvelle. Torstaille povataan sentään kymmenen plusasteen hujakoilla olevaa lämpötilaa. Kuva: Aimo Salonen
Takatalvi koetteli vielä Joensuuta, kun Joensuun Mailan superpesisjoukkueen lukkari Juha Puhtimäki tuli Torikatua pitkin haastateltavaksi.

–  Toivottavasti keli on kotiavauksessa vähän parempi, että kylmyys ei vaivaa isosti, muun JoMan tavoin juuri Espanjasta kotiutunut mies naureskeli.

Jutusteluhetkellä kun kymmenen vuorokauden ennustetta vilkaisi, se lupasi torstaille 9. toukokuuta noin kymmentä plusastetta. Mikäli lämpötila todella on se, miten se käytännössä vaikuttaa peliin?

–  Se riippuu tosi paljon siitä, minkälaanen se kymppi on, että onko se aurinkoinen kymppi vai tuulinen niin, että ei oo aurinkoo, Puhtimäki aloittaa vastaamisen pohjalaisnuotillaan.

–  Jos pelaajat pysyy kohtuuhyvin lämpiminä eikä ole hirvittävää tuulta, se on lähes sama kuin heinäkuus, mutta totta kai se pikkuisen hidastaa lyöntiä ja heittoa, jos mennään kylymempähän keliin.

Jutun murreosuus päättyköön tähän, mutta pikkuinen näyte piti ilimajokelaissyntyysen miehen puheesta laittaa päästäksemme teemaan, joka on merkittävä osa kevään 2019 JoMaa: persoonallisuuksien varaan rakentuvaa markkinointia.

JoMan nettisivuilla lukkarin nimen perään on laitettu vastuualueeksi kumppanimyynti. Pelaamisen ohella siis hankit seuralle myös rahaa?

–  Sitäkin, joo. Olen ollut siinä sellainen välikäsi ja ottanut seuralta tiettyjä juttuja helpottamaan tilannetta, kun Jonne (Kemppainen) on siirtynyt toimitusjohtajaksi, Puhtimäki sanoo.

–  Iso osa on oman pelipuvun myynti, että siinä on erilaiset mainokset kuin muilla, ja totta kai siinä myydään myös seuraa. Tänä vuonna se on mielestäni onnistunut paremmin, kun olen nyt saanut täällä naaman näkyville.

Päästään aiheeseen, josta puhuttiin jo JoMan 60-vuotishistorian julkistamistilaisuudessa huhtikuussa: persoonallisten pelaajien kautta tapahtuvaa JoMan viemistä yhä syvemmälle joensuulaisten sydämiin.

Kuinka paljon kumppanimyyjän työtä helpottaa, että kentällä nähdään semmoisia tyyppejä kuin vaikkapa Juha Puhtimäki tai Juha Niemi?

–  Ihan varmasti se helpottaa. Yhteistyökumppanit ovat mielekkäämmin mukana, jos joukkueessa on heitä miellyttäviä tyyppejä, Puhtimäki vastaa.

–  Meikäläinen on tällä olemuksellaan hyvin äänessä olevana erilainen nykypesäpalloilija ja ”Nisu” taas tuolla ulkomuodollansa ihan järkyttävän kokoinen nallekarhu, joka lyö palloa järkyttävän kovaa.

–  Olemmehan me semmoisia, joihin on helppo tarttua, ja jotka miellyttävät sponsoreita.

JoMa on viime vuosina kirkastanut monin tavoin kuvaansa Joensuussa. Viime syksy huipentui jo Suomen mestaruuteen, mutta kuinka pysyvää huuma on?

Kun 60-vuotiskirjaa julkistettiin, Joensuun pesäpalloilua monessa roolissa kehittänyt Ari Mononen totesi, että JoMaa on rakennettava seuraksi, jonka elinvoima ei ole riippuvainen superpesisjoukkueiden  –  jatkossa toivottavasti monikossa  –  urheilullisesta menestyksestä. Sitä kun miettii, niin missä mennään kauden 2019 alkaessa?

–  Suunta on mun mielestä hyvä, mutta mitä on Jonnenkin kanssa mietitty, niin kaikkea pitää viedä koko ajan eteenpäin, Puhtimäki sanoo.

–  Meidän pitää miettiä, mitkä on ne järkevät jutut, mitä meidän kannattaa tuoda peliin ja tapahtumaan ja seuraan.

”Meidän”. Sinähän puhut kuin kokisit itsesi jo joensuulaiseksi tai ainakin jomalaiseksi niin, että aiot olla täällä pitempäänkin...

–  En mä voi sanoo, että mä oon joensuulainen, mutta kyllähän JoMas on ollu tosi mahtava tämä reilu vuosi mitä mä oon nyt ollu. Eihän se mahdotonta ole, että täällä jatketaan, mutta tulevaisuus on niin monen asian summa, Puhtimäki huomauttaa.

–  Niin kauan kuin meikäläinen on täs seuras niin silloin eletään ja hengitetään täysillä sitä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä