Julkaistu    |  Päivitetty 
Anni Turunen

Työelämään tutustuminen sai ainutlaatuisen alun

Juha-Pekka Teppo löysi norpan maanantaiaamuna Pyhäselän rantakaislikosta. Kuva: Aimo Salonen Juha-Pekka Teppo löysi norpan maanantaiaamuna Pyhäselän rantakaislikosta. Kuva: Aimo Salonen
Maanantaina 6. toukokuuta oli ensimmäinen päivä viikon kestävästä tet-harjoittelustani Karjalan Heilillä.

Olin valmistautunut kirjoittamaan mahdollisesti kolumnin ja seuraamaan Heilin elämää kulissien takaa. Viikko sai kuitenkin yllättävän alun: Marjalasta tuli puhelinsoitto, jossa kerrottiin kuolleena rannalle ajautuneesta saimaannorpasta. Tapaus oli erittäin harvinainen ja mielenkiintoinen, joten lähdin innolla mukaan juttukeikalle.

Norpan oli löytänyt paikallisilla vesillä kalasteleva Juha-Pekka Teppo, joka vei minut ja toisen Heilin toimittajan veneellään löytöpaikalle, mistä löytyi hämmästyttävän hyväkuntoisen näköinen nuori norppa, joka oli tuntemattomasta syystä menehtynyt.

Suloista sekä säälittävää otusta katsellessamme Teppo kertoi, kuinka irralliset jäälautat olivat vieneet hänen katiskansa mennessään. Etsiessään katiskoitaan Pielisjoella maanantaiaamuna hän oli huomannut kaislikossa Salpalinjan ja Marjalan kanavan läheisyydestä pilkottavan ”pallon”. Päädyttyään tutkimaan palloa tarkemmin Teppo havaitsi sen norpaksi.

Ihmettelin uskomatonta tilaisuuttani päästä tällaiselle juttukeikalle samalla, kun Heili lähetti kuvan norpasta Savonlinnaan Metsähallituksen suojelubiologille Jouni Koskelalle. Pian tämän jälkeen Heili ja Koskela olivat puhelinyhteydessä. Puhelimessa Koskela pyysi mittaamaan norpan painon ja pituuden. Pituutta oli noin metrin verran ja painoksi arveltiin 20–30 kiloa. Myöhemmin selvisi norpan painaneen 34 kiloa.

Norpan kuolinsyy voi olla mahdollista selvittää, koska kuolema oli tuore tapaus: ruho ei haissut, eikä ollut näkyvästi mädäntynyt. Näin aikaisessa vaiheessa Koskela ei halunnut lähteä arvailemaan kuolinsyytä.

–  Noin nuorilla norpilla ei ole luonnollista kuolinsyytä, ellei kyse ole suolisolmusta, Koskela sanoi.

Muistiinpanot oli tehty, kuvat otettu ja tarvittavat tiedot vaihdettu. Oli aika palata Heilin toimistoon puntaroimaan tapahtunutta.

Myöhemmin soitimme Koskelalle ja saimme tietää, että hän oli käynyt maanantai-iltana Joensuussa noutamassa norpan. Paikan päällä Koskela oli huomannut norpan olleen parin vuoden ikäinen naaras. Hän myös kertoi, että norppa aiotaan viedä Ouluun Eviralle kuolinsyyn selvittämistä varten.

Teppo piti aikamoisena ihmeenä jo pelkästään sitä, että hän löysi kyseisen yksilön puhumattakaan siitä, kuinka ihmeellistä on löytää norppa näin läheltä Joensuun keskustaa. Myös Koskelan mukaan Pyhäselältä löytyvät norpat ovat hyvin harvinaisia. WWF:n mukaan norppia arvioidaan elävän Saimaan vesissä vajaat 400 yksilöä ja niitä tavataan lähinnä keskisellä Saimaalla, Savonlinnan etelä- ja pohjoispuolella.

Heilin julkaistua nettiuutisen alkoi sekä yksityisten ihmisten että median kiinnostus herätä.

Tepolla oli varmaan kiireinen ilta haastatteluihin vastatessa ja Koskelan kanssa jutellessa. Kiinnostuksesta kertoo myös se, kuinka monet Heilin Facebook-julkaisu tavoitti. Jakoja julkaisulla oli kymmeniä. Seuratessani ihmisten reaktioita ja kommentteja uutiseen huomasin, että uutinen aiheutti paljon surua, mutta myös toiveita norppien paluusta Pyhäselälle.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä