Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Utransaaressa ratkotaan Risuparran viimeistä viestiä

Joensuun seudun erilaisten oppijoiden Sari Haapala on ollut mukana naurattamassa lapsia papukaijana Aarresaari-tapahtumassa aiempina vuosina. Papukaija nähdään saarilla myös tänä vuonna. 
Kuva: Niko Jouhkimainen Joensuun seudun erilaisten oppijoiden Sari Haapala on ollut mukana naurattamassa lapsia papukaijana Aarresaari-tapahtumassa aiempina vuosina. Papukaija nähdään saarilla myös tänä vuonna. Kuva: Niko Jouhkimainen
– Viime vuonna vesi tulvi tähän tielle saakka, joten toivotaan, että tänä vuonna se ei nouse ihan niin korkealle. Nyt ainakin näyttää ihan hyvältä, toteaa apuvälineasiantuntija Satu Niiranen Joensuun seudun erilaiset oppijat ry:stä

– Jos tällainen sää sattuu, sehän on ihanteellinen, Niiranen jatkaa katsellessaan ympärilleen aurinkoisessa Utransaaressa.

Niiranen on järjestämässä koko perheen Aarresaari-tapahtumaa ensimmäistä kertaa. Lapsille ja perheille suunnattu seikkailu järjestetään lauantaina 11. toukokuuta neljännen kerran.

Ensimmäisen kerran vuonna 2016 tapahtuma oli maksullinen, mutta sen jälkeen pääsymaksusta luovuttiin. Tuolloin tapahtumassa vieraili kuutisensataa kävijää. Vuonna 2017 kävijöitä oli noin 1  200 ja viime vuonnakin reilut tuhat.

– Kävijämäärää riippuu pitkälti säistä. Viime vuonna esimerkiksi oli aivan huippu sää, Niiranen kertoo.

Aarresaaren juoni alkaa siitä, että huhujen mukaan Utransaaren rantaan on ajautunut pulloposti, jossa on vanhan kuuluisan merirosvo Risuparran viimeiseksi jäänyt salainen viesti.

Perheet kutsutaan paikalle selvittämään, osaavatko nämä ratkaista viestin arvoituksen ja löytää aarteen. Saaressa on paikalla myös aiemmilta vuosilta tuttu papukaija.

– Tarkoituksena ei tosiaan ole, että lapset ratkovat rasteja ja vanhemmat seuraavat vierestä, vaan vanhemmat ovat mukana auttamassa, Satu Niiranen kertoo.

– Sen verran voin paljastaa, että saaressa tulee olemaan myös aikakapseli, joka haudataan. Paikalle voi siis tulla jättämään pullopostia tulevaisuuteen, se on tämän vuoden erikoisuus, Niiranen myhäilee.

Seikkailun järjestää Joensuun seudun erilaiset oppijat ry ja tapahtumaa ovat tukemassa muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Karkkikuja, Riveria sekä Karelia-ammattikorkeakoulu.

Tapahtumassa on tavoitteena on lisätä tietoa oppimisvaikeuksista ja Josen toiminnasta, mikä näkyy myös rasteilla, joilla suoritettavat tehtävät ovat oppimista tukevia.

– Kaikilla rasteilla on huomioitu se, että lapsilla voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksia, mutta niistä huolimatta kaikkien on mahdollista selvitä niistä, Satu Niiranen kertoo.

Niirasen mukaan rasteilla voi olla tehtäviä, joissa muun muassa kootaan tavuista sanoja, opetellaan ilmansuuntia tai lasketaan pieniä laskuja. Kaikki osallistujat saavat myös tilaisuuden päätteeksi pienen palkinnon.

– Tapahtuman ideana on juuri se, että lapset saisivat positiivisia oppimisen kokemuksia. Joillekin voi jäädä negatiivinen kuva koulussa oppimisesta, mutta oppiminen voi olla myös hauskaa ja luovaa. Ja kaikilla rasteilla on tukea tarjolla, Niiranen selostaa.

Aarresaari on järjestetty joka kevät äitienpäivää silmällä pitäen, jotta perheille olisi tarjolla yhteistä tekemistä.

– Olemme saaneet tosi positiivista palautetta siitä, kuinka kiva on päästä puuhailemaan luontoon. Pyrimmekin käyttämään luontoa tapahtumassa tavallaan hyväksi, ja mukana on elementtejä suoraan luonnosta, Satu Niiranen kertoo.

Niirasen mukaan tapahtuman maksuttomuus mahdollistaa osallistumisen kaikille.

– Jos miettii, että lähdettäisiin vaikka koko perheen kesken Linnanmäelle, niin siitä tuleekin jo aika suuri kuluerä. Tässä on jotakin hieman vaihtoehtoista toimintaa, Niiranen tuumaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä