Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Eläviäkin havaintoja on taas

Juha-Pekka Teppo toi norpan kotiinsa, mistä suojelubiologi Jouni Koskela kävi sen hakemassa maanantai-iltana. Kuva: Aimo Salonen Juha-Pekka Teppo toi norpan kotiinsa, mistä suojelubiologi Jouni Koskela kävi sen hakemassa maanantai-iltana. Kuva: Aimo Salonen
Mutta voiko tuosta oikeasti päätellä, että saimaannorppa on palaamassa Pyhäselälle?

Kun Karjalan Heili oli kertonut maanantaina nettisivuillaan, että Juha-Pekka Teppo löysi Pyhäselän rantakaislikosta kuolleen saimaannorpan, valtakunnalliseksi levinnyttä uutista alettiin arvioida eri tiedostusvälineissä myös mahdolliseksi merkiksi kannan paluusta Joensuun korkeudelle.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela antoi maanantaina lausunnon jos toisenkin.

Tiistaiaamuna hän totesi Heilille, että jos Pyhäselkä katsotaan alkavaksi Rääkkylän Vuosalmesta, alueella ei tehty vuoden 1995 jälkeen runsaaseen 15 vuoteen ainuttakaan havaintoa syntyneistä poikasista.

–  Vajaat kymmenen vuotta sitten alettiin Jänisselän–Ukonselän alueella tehdä taas yksittäisiä havaintoja: yksi–kaksi–kolme poikasta vuosittain, Koskela muisteli.

Rääkkylän–Liperin alueella on havaittu parhaimmillaan viisi syntynyttä poikasta. Norppakanta on yleisemminkin lievässä kasvussa, ja vaikka Marjalasta löytyneen yksilön kuolinpaikkaa ei tiedetäkään, voi varovaisia arvioita norpan mahdollisesta paluusta Joensuun seudulle tehdä.

–  Itse näin vuonna 1994 pesälaskennassa Pyhäsaaren rykelmässä kolme norppaa jäällä, mutta ehkä ne olivat vanhoja yksilöitä. Poikasia syntyi Pyhäselällä vielä 1980-luvulla, Koskela sanoo.

Savonlinnassa työskentelevä Koskela kävi noutamassa norpan Marjalasta maanantai-iltana.

Silmien seudulla oli sen verran tulehtuneisuutta, että Koskela arveli norpan olleen kuolleena muutamia päiviä. Painoa noin metrin pituisella yksilöllä oli 34 kiloa.

–  Noilla perusteilla arvioin, että 95-prosenttisella varmuudella se on syntynyt talvella 2017, Koskela totesi.

Norppa menee nyt tutkittavaksi Eviralle Ouluun.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä