Julkaistu 
Aimo Salonen

Marjalasta löytyi kuollut norppa

Juha-Pekka Teppo lähti maanantaiaamuna yhdeksän aikoihin etsimään kadonneita katiskojaan ja teki löydön, jollaisiin ei kaupunkialueella juuri törmää. Aimo Salonen Juha-Pekka Teppo lähti maanantaiaamuna yhdeksän aikoihin etsimään kadonneita katiskojaan ja teki löydön, jollaisiin ei kaupunkialueella juuri törmää.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela arvioi harvinaisen löydön kuvan perusteella noin vuoden vanhaksi yksilöksi.


Marjalassa asuva Juha-Pekka Teppo teki maanantaiaamuna joensuulaisittain harvinaisen löydön, kuolleen saimaannorpan.

– Lähdin yhdeksän maissa etsimään katiskojani, jotka jäät olivat puristaneet kohti rantaa. Näin, että rantakaislikossa oli joku pallo, ja ajattelin jo ajaa ohi, mutta onneksi menin katsomaan, Teppo kertoo.

Norppa löytyi Pyhäselän rannalta aivan Marjalan kanavan ja Salpalinjan kivirakennelmien tuntumasta, kaupunkialueelta siis.

Kuollut norppa oli erittäin tuore: se ei haissut, eikä siinä ollut näkyvissä merkkejä mätänemisestä. Karjalan Heili lähetti siitä kuvan Savonlinnaan Metsähallituksen suojelubiologille Jouni Koskelalle, joka pyysi mittaamaan norpan painon ja pituuden.

Tepolla ei ollut vaakaa, mutta pituudeksi tuli noin metri. Niiden perusteella Koskela arvioi pikaisesti, että painoa saattaisi olla 20–30 kiloa, jolloin yksilö voisi olla syntynyt noin vuosi sitten.

– Aika harvinaista on, että tämän ikäinen norppa kuolee. Noin nuorillahan ei ole luonnollista kuolinsyytä, ellei kyse ole suolisolmusta. En kuitenkaan halua lähteä arvailemaan kuolinsyytä, Koskela sanoo.

Koskela sanoi ajavansa maanantai-iltana Joensuuhun ja noutavansa norpan pois. Koska mätäneminen ei ollut vielä alkanut, on mahdollista, että eläinlääkäri pystyy arvioimaan kuolinsyyn.

– Norppa joko lähetetään suoraan Ouluun Eviralle kuolinsyyn pikaista selvittämistä varten tai sitten se pakastetaan Savonlinnassa ja syytä selvitetään vasta myöhemmin. Oulun Evira on joka tapauksessa se paikka, missä luonnoneläinten ruumiinavaukset tehdään, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan Pyhäselältä löytyvät norpat ovat hyvin harvinaisia.

– Arkistoja minulla ei ole juuri nyt saatavissa, mutta ei kuolleita norppia ole löydetty Pyhäselän puolelta ainakaan 2000-luvulla, Koskela sanoi maanantaina aamupäivällä.

Ja kuinka sitten on mahdollista, että kuollut norppa löytyy Joensuun kaupunkialueelta?

– En tiedä. Voi olla, että se on kuollut vaikkapa Vuoniemessä ja ajelehtinut sieltä etelätuulen mukana, Koskela pohti.

Koskelan mukaan rannoilta löytyy vuosittain noin 10–20 kuollutta norppaa.

– Viime vuonna löytyi yhteensä 32 kuollutta norppaa ja sitä edellisenä 38. Noissa luvuissa on mukana myös pesäkuolleet.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä