Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Lava on mahdollisuus

Pontius Pilatuksen eleitä hakeva Kaisa Hiltunen vietti pääsiäistä 2018 kahlaamalla läpi Jeesuksen kärsimyksestä kertovia elokuvia ja sarjoja.Kuvat: Aimo Salonen Pontius Pilatuksen eleitä hakeva Kaisa Hiltunen vietti pääsiäistä 2018 kahlaamalla läpi Jeesuksen kärsimyksestä kertovia elokuvia ja sarjoja.Kuvat: Aimo Salonen
Räntää lentää Joensuun torilla kävelijöiden silmille, kun näyttelijä Kaisa Hiltunen luo katseensa alas uudelta esiintymislavalta.

–  Odottavin mielin ajattelen pitkääperjantaita. On mahtava tilaisuus päästä tänne paikallisesti hienoon esitykseen, Hiltunen sanoo.

Puhutaan Ristintiestä, Jeesuksen kärsimysnäytelmä, jota Janne Hyytiäinen ohjaa jo seitsemättä kertaa Joensuuhun. Kahtena vuonna oltiin toriremontin alta evakossa, nyt palataan alkuperäiselle joskin uudistuneelle paikalle.

Jeesus ratsastaa aasilla kansan keskelle urheiluliikkeen nurkalta, kuten vuosina 2013–16, mutta muuten vaellusnäytelmän suunnat muuttuvat.

–  Käännämme esityksen nyt toisin päin eli loppu tapahtuu torin kaupungintalon puoleisessa päässä, ohjaaja Hyytiäinen kertoo.

Uutta torilavaa ohjaaja pitää mahdollisuutena.

–  Puitteethan ovat nyt komeat. Kuoro on lavalla, samoin Pontius Pilatus ja Kaifas. Kansa joutuu katsomaan niitä yläviistoon.

Jeesuksena on tuttu näyttelijä: Tomi Laurikainen. Myös Kaifasta näyttelevä Ismo Lehikoinen on edellisvuosilta tuttu.

Tämänvuotinen Pilatus on mielenkiintoinen tapaus. Kaisa Hiltunen luopui oman uupumuksensa jälkeen hyväpalkkaisesta työstä Kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtajana ja hakeutui Janne Hyytiäisen näyttelijänoppiin Niittylahteen.

–  Haluaisin tehdä joskus työkseni näyttelijäntyötä, mutta kun olen 36-vuotias yksinhuoltajaäiti, jolla on asuntolainaa, maailmalle lähteminen ei ole helppoa, Hiltunen sanoo.

Elämänkokemus kuuluu. Karjalan Heili on ennenkin haastatellut Ristintietä tehneitä  –  Hiltusta huomattavasti nuorempia  –  Niittylahden opiskelijoita, mutta nyt vastaukset tipahtavat aiempaa pohditumman oloisina.

–  Kun luin plaria (käsikirjoitustekstiä) läpi ja katselin, millaisia rooleja siellä on tarjolla, mietin, että onkohan tämä Pontius Pilatus vapaana, Hiltunen kertoo.

–  Kun Janne sitten kysyi, että Kaisa, miltä sinusta tuo maaherra Pilatus tuntuisi, vastasin, että ehdottomasti haluan sen.

Vuosi sitten Hiltunen oli pitkällä sairaslomalla ja kahlasi Netflixiä läpi.

–  Pääsiäisen tienoilla tuli semmoinen fiilis, että hei, nyt pitää katsoa kaikki nämä Jeesuksen kärsimysnäytelmään liittyvät elokuvat ja sarjat, koska ne ovat jollain tavoin innostavia, Hiltunen paljastaa.

–  Joistakin näyttelijäsuorituksista innostuin tosi paljon katsoessani, miten ne roolit on rakennettu. Pilatuksellahan on ristiriitainen rooli: häntä painostetaan tekemään ratkaisu, jota hän itse ei haluaisi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä