Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Ultimaattisen ajokin uusin versio

Uusi kolmossarjalainen on helposti tunnistettavissa Bemariksi, mutta kasvoja on pesty muotoilun suhteen. Kuva: Marko Siintomaa Uusi kolmossarjalainen on helposti tunnistettavissa Bemariksi, mutta kasvoja on pesty muotoilun suhteen. Kuva: Marko Siintomaa

Legendaarista BMW:n kolmossarjaa on pidetty yhtenä luokkansa parhaana ajokoneena. Kilpailu luokassa on kovaa, ja viime vuosina autolle on tullut uusia haastajia, kuten Jaguar XE Isosta-Britanniasta ja Alfa Romeo Giulia Italiasta. Uusi kolmonen pistää uusille yrittäjille kuitenkin kovasti hanttiin ja kaiken lisäksi se on täynnä viimeisintä teknologiaa.

 

 

Uusi kolmonen on helposti tunnistettava Bemariksi, mutta aivan kaikki eivät ole muotojen muutoksesta täysin sataprosenttisen vakuuttuneita. Keskustelua ovat herättäneet takaikkunan ”bumerangin” uudelleen muotoutuminen erimalliseksi ja muutenkin ulkomuodon kasvojen pesu.

Keulan sivuprofiili on ensimmäisten muutamien kymmenien senttien matkalta myös hieman loivempi eikä auton nokka enää näytä sivulta katsoen niin pahasti seinään ajetulta. Keulan kulmalla on kertoman mukaan suuri vaikutus ilmanvastukseen. Keulamaski uudessa kolmosessa on sentään järkevän kokoinen, toisin kuin esimerkiksi BMW X7:ssa. Siinä keulamaski on varsin julman kokoinen.

Etupyörät ovat mallille tyypillisesti varsin edessä ja moottori varsin takana optimaalisen painojakauman, eli puolet etuakselilla ja puolet taka-akselilla, saamiseksi.

Tavaratilan koko on sama kuin edellisessä korimallissa. Takapenkit kääntyvät, mikä ei ole itsestäänselvyys BMW:ssä.

 

Ensimmäisenä liikkeelle lähdettäessä huomio kiinnittyy kyydin hiljaisuuteen. Alla olivat maaliskuussa tapahtuneessa koeajossa kitkat, ja ainakin näillä renkailla rengasmelu pysyi hyvin kurissa. Lisäksi autossa olevien tuplaikkunalasien myötä ikkunoista tuleva ääni oli saatu minimoitua.

Konepellin alla majaileva nelisylinterinen kaksilitrainen dieselmoottori on kokoisekseen asiallinen. Tehoa löytyy 190 hevosvoimaa ja vääntöä 400 newtonmetriä.

Voimaa tulee ihan mukavasti. 320d ei ole mikään raketti tällä moottorilla, mutta auto liikkuu suht pirteän oloisesti ja kesäkelissä nollasta sataan kiihtymisen pitäisi tapahtua alle seitsemän sekunnin.

Tarjolla on myös tehokkaampia nelos- ja kuutosmoottoreita niin bensana kuin dieselinäkin. Lisäksi tulossa on bensamoottorin yhteyteen e-lisäkirjaimella varustettu ladattava pistokehybridi, jolla pitäisi päästä pelkällä sähköllä optimiolosuhteissa jopa 60 kilometriä.

 

Talvikelissä takavetopainotteinen xDrive-neliveto auttaa liikkeellelähdössä ja tuntuu toimivan hyvin. Taka-akselin lukko menee tarvittaessa tönköksi eli kummatkin takapyörät vetävät eikä toista pyörää vain jarruteta luiston rajoittamiseksi. Myös hauskapito onnistuu, ja kaikki hauskanpitoa ”haittaavat” avustimet saa kytkettyä tarvittaessa pois.

Meno lumisella kentällä pyörittäessä on tasapainoista ja ennakoitavaa. Kolmonen menee niin haluttaessa helposti siistissä kylkimyyryssä ilman yllätyksiä. Tämä kertoo ajokäyttäytymisen tasapainoisuudesta ja siitä, että perusasiat ovat alustassa kohdallaan eikä mahdollisesti jossakin tilanteessa ongelmallista käytöstä tarvitse korjata liian holhoavalla ajovakaudenjärjestelmän ohjelmoinnilla.

Normaaliliikenteessä ajettavuus on isolla ja pienellä tiellä kohdallaan eikä siitä ole pahaa sanottavaa missään nopeudessa. Ainakin tämän koeajo BMW:n kuljettamisessa on mainoslauseen mukaista ”ajamisen iloa”.

 

 

Koeajo-Bemari maksaa 67  900 euroa, mutta mitä rahalla sitten saa? Uusi kolmonen on hengästyttävän täynnä uutta tekniikkaa, ja joku ei niin teknisesti orientoitunut henkilö saattaa jo lähes hyperventiloida uusien ominaisuuksien määrästä. Onneksi uusi tekniikka on suurimmaksi osaksi helposti omaksuttavissa ja auto osaa myös opastaa älypuhelimista tutulla tavalla, miten mikäkin toiminto toimii.

Muutama vuosi sitten näytti jo siltä, että saksalaiset autonvalmistajat ovat tippumassa hieman esimerkiksi Teslan kelkasta mitä kaikkea hienoa uutta tekniikkaa autoon voi ladata. Uusi kolmonen palauttaa bemarin hienosti kisaa mukaan, joten myös sen puolesta baijerilaisvalmistajalla tuntuu olevan hyvin pullat uunissa.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä