Julkaistu    |  Päivitetty 
Sara Korppila

Trendikäs eukalyptuskranssi kaunistaa kotia pitkään

Satu Tuovinen avustaa kurssilla syntyneen kranssin viimeistelyssä. Sara Korppila Satu Tuovinen avustaa kurssilla syntyneen kranssin viimeistelyssä.

Tuoksuva eukalyptus on tällä hetkellä yksi suosituimmista kasveista vihersisustusrintamalla. Eukalyptus toimii osana kodin sisustusta erityisen näyttävästi, kun oksat on kieputettu trendikkääseen kranssinmuotoon. Kuivuttuaan eukalyptus voi säilyä kauniina useita vuosia, joten kestävän kulutuksen näkökulmasta kasvi on kotiin oiva valinta.

Eukalyptuksen voittokulku alkoi viime vuonna ja jatkuu edelleen, tietää kukkakauppa Astrantian yrittäjä Satu Tuovinen.

– Viime vuonna alkoi näkyä selvästi, että eukalyptus alkoi olla myös täälläpäin Suomea in-juttu. Suosituin tuote on ollut pyöreään metallipohjaan tehty kevyt ja tyylitelty kranssi.

Vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa kranssimuotiin. Tuovisen mukaan talvisin ja syksyisin suosituimpia ovat tuhdimmat havu- ja oksakranssit, jotka päätyvät usein keikkumaan ulko-oveen. Kevättä kohden kranssit kevenevät kilpaa talviturkin kanssa. Pastellinsävyinen eukalyptus käykin hyvin yhteen kevään ja lisääntyvän valon kanssa.

 

 

Eukalyptuksen suosiota selittää kauniin ulkomuodon lisäksi kasvin kestävyys ja monikäyttöisyys. Yksittäinen oksa viihtyy lasimaljakon vesitilkassa pitkään, lehtiä ja oksia voi hyödyntää myös pöytäkattauksessa ja muussa koristelussa. Kranssin kohdalla vain mielikuvitus on rajana.

– Kranssi on laaja käsite, sillä se ei suinkaan aina tarkoita perinteistä ympyrää. Oksia voi kietoa esimerkiksi tähden tai sydämen muotoiseen pohjaan, ohuen metallihenkarin tai käppyräisen peikonpähkinäoksan ympärille, Satu Tuovinen kuvailee kasvin monipuolisuutta.

Mikäli ei satu omistamaan viherpeukaloa, mutta mielii kevätkotiinsa viherrystä, on eukalyptuskranssi hyvä vaihtoehto. Se tuo mukanaan paitsi väriä ja näyttävyyttä, on myös erittäin helppohoitoinen. Kranssille paikan löydettyään voi sen lähes unohtaa.

– Kranssi ei kaipaa minkäänlaista hoitoa. Valo- tai varjo-olosuhteilla ei ole sille merkitystä kuten viherkasveilla. Kranssi pärjää mainiosti niin ikkunan edessä kuin varjoisalla seinällä, Tuovinen painottaa.

Tuovisen mukaan täysin voittamaton ei eukalyptuskaan ole. Parhaiten kranssi viihtyy sisätiloissa, jossa vaihtuvat sääolosuhteet eivät pääse siihen käsiksi. Jos kranssia haluaa pitää ulkona, on sen oltava suojassa auringonpaahteelta sekä vesi- ja lumisateelta. Pitkäaikaista kodin kaunistajaa etsivän kannattaa sijoittaa kranssi mieluiten sisälle.

 

 

Jos valmiin kranssin sijaan haluaa suunnitella ja toteuttaa tuotteen itse, onnistuu se aloittelijaltakin.

– Kranssin tekemiseen tärkeimpiä välineitä eukalyptusoksien lisäksi ovat ohuet rautalangat, kukkateippi sekä puolalanka. Kranssipohja tehdään sitomalla rautalankapätkiä yhteen tahmealla kukkateipillä, jonka jälkeen rautalangat taivutetaan haluttuun muotoon. Sitten pohjaan sidotaan oksia pienissä nipuissa, Satu Tuovinen opastaa.

Kranssin ulkonäkö on hyvin muunneltavissa. Pitkiä oksanpätkiä käyttämällä kranssista tulee rento ja rönsyilevä, lyhyemmillä taas kapea ja kevyt. Lopputulokseen vaikuttaa sekin, käyttääkö kranssissa yhtä eukalyptuslajia vai yhdisteleekö keskenään useampaa. Sekaan voi halutessaan sujauttaa koristenauhaa, rusetin, pehmeitä puuvillan kukkia tai vaikka leikkokukkia.

– Eukalyptusta on montaa eri lajia. Toisissa on isommat, pyöreät lehdet ja joissain pitkulaisemmat ja pienemmät. Isommissa lehdissä kuivuminen näkyy enemmän, mutta lajiin katsomatta jokainen eukalyptus kuivuu kauniisti muotoonsa ja säilyttää värinsä, Tuovinen painottaa.

Tuoreet eukalyptukset tuoksuvat käsitellessä voimakkaasti, mutta kuivuttuaan tuoksu laimenee kevyen raikkaaksi tuulahdukseksi. Talviflunssan tukkeuttamaa nuhanenää ei siis saa auki aromaattista kranssia nuuskimalla.

 

 

Kukkakauppa Astrantian eukalyptuskranssikurssilla rautalankapohjia ja oksia taivuteltiin innokkaasti. Kurssille tulleet Paula Kananen ja Jonna Kuronen toteavat, ettei kranssin tekeminen itse ole laisinkaan vaikeaa. Kummallakaan ei ollut etukäteen kokemusta kranssin tekemisestä, mutta kurssin loppupuolella naisten käsissä on syntynyt tuoksuvia viemisiä kotiin.

– Minulla on yleensä aina jotain kukkia kotona. Kranssikurssille tulin, koska itseään on kiva kehittää. Tällainen on sellaista mukavaa tekemistä, jonka aikana ei ajattele mitään muuta, Kuronen toteaa kranssiaan silmäillen.

Vieressä omaa kranssiaan viimeistelevä Kananen nyökyttelee.

– Tämä on kunnon aivot narikkaan -tekemistä. Eukalyptukset ovat myös kiinnostaneet minua erityisesti.

Parin tunnin kieputtamisen ja teippaamisen jälkeen kurssilaisten hyppysissä on syntynyt pöydällinen kransseja. Satu Tuovisen tiedustellessa miltä kranssin tekeminen on tuntunut, on kurssilaisten mielipide yhteneväinen: ihanan rennolta ja mielekkäältä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä