Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kola satsaa nyt rajusti omalla riskillään

Kari Kola sanoo polttaneensa tähän mennessä rahaa Botaniaan noin miljoona euroa. Kuva: Aimo Salonen Kari Kola sanoo polttaneensa tähän mennessä rahaa Botaniaan noin miljoona euroa. Kuva: Aimo Salonen
Kysytäänpä nyt suoraan: millä te oikein tämän läpilyöntivaiheen rahoitatte?

Botaniaan satsaava yrittäjä, valotaiteilijana maailmanmainetta luonut Kari Kola ei hätkähdä kysymystä:

–  Henkilökohtaisella riskillä. Pankkilainaahan se on.

Kola on juuri tullut Saksasta ja Itävallasta ja miettii taas Joensuussa kasvitieteellisestä puutarhasta joksikin isommaksi muuttuvan Botanian asioita. Viime syksystä saakka paikka on kasvattanut kovasti suosiotaan, mutta niin se on kasvattanut kulujaankin.

Koko ajan rakennetaan ja paikan visuaalinen ilme muuttuu silmissä. Selvää on, että tässä vaiheessa kasvaneetkaan tulot eivät riitä kattamaan vielä vauhdikkaammin kasvavia investointimenoja, joiden tuoma hyöty otetaan  –  jos otetaan  –  joskus vuosien kuluttua.

–  Ehkä minä olen seonnut lopullisesti, mutta en minä aina mieti pelkästään taloudellisia asioita, Kola sanoo.

–  Selväksi on tullut, että myös muu kuin raha merkitsee ihmisille paljon. Nyt me on saatu tänne kaikkina vuodenaikoina ihmisiä puolivuotiaista satavuotiaisiin. Se, onnistuuko tämä vai ei, on muiden kuin minun käsissäni.

Paljon riippuu siitä, tuleeko Botaniaan riittävästi maksavia asiakkaita. Paljon riippuu myös siitä, saako Kola panostukselleen tukea myös julkiselta sektorilta ja millaiseen yhteistyöhön alueen muut yritykset innostuvat.

–  On tämän arvo jo huomattu. Kaavoitus on suhtautunut positiivisesti, mutta pikku hiljaa toivoisi muutakin tukea. Välillä kelpaisi ihan rahakin, Kola sanoo.

–  Tähän mennessä tähän on palanut noin miljoona euroa, ja se 30 vuoden budjetti, johon nyt menossa oleva kaavamuutos perustuu, on tällä hetkellä 37 miljoonaa euroa.

–  Se on minimi ja perustuu siihen, että osasta tavaroista minulla on 90 prosentin alennus, koska tunnen oikeita ihmisiä.

Kola on palkannut viime aikoina paljon uutta henkilökuntaa, muun muassa puutarhurin, joka suunnittelee aistipuutarhaa.

Siis mitä?

–  Siellä on huomioitu kaikki aistit eli siellä on värikkäitä kasveja ja viljakasveja, jotka kuulet. Siellä käytetään tuoksuja ja otetaan huomioon myös kehitysvammaiset ja muistisairaat ja kasvien parantava voima.

Joensuun kaavoitus näyttää vihreää valoa suunnitelmille, jotka mahdollistavat aiempaa suuremman alueen hyödyntämisen.

Tarkoitus on liittää myös vieressä oleva yliopiston entinen noin 70 hehtaarin puulajipuisto arboretum aiempaa tiiviimmin Botanian yhteyteen.

Kola puhuu ilmasilloista, joiden kautta kasveihin saa uudenlaisen perspektiivin, ja arboretumiin yhdistettävästä taiteesta, jolloin Joensuussa alettaisiin puhua jo yhdestä Euroopan suurimmasta taidepuistosta.

Kola painottaa, että vaikka Botania ei olekaan enää pelkkä kasvitieteellinen puutarha, kasvit ovat yhä keskiössä. Kokonaisuudessa hän näkee suuria aluetaloudellisia vaikutuksia.

–  Toivon, että alueen muut yrittäjät, jotka omistavat majoituksia ja muita, näkisivät tässä potentiaalia. Tässä on mahdollisuus tehdä asioita, jotka tuovat kaikille toimeentuloa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä