Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Hiljainen viikko on kirkkomuusikon parasta aikaa

Huhtikuussa 2017 Janne Piipponen valmistautui kapellimestari Jutta Seppisen kanssa Bachin kantaattien esittämiseen. 
Kuva: Jarno Artika Huhtikuussa 2017 Janne Piipponen valmistautui kapellimestari Jutta Seppisen kanssa Bachin kantaattien esittämiseen. Kuva: Jarno Artika
Kanttori Janne Piipponen kuulostaa kevään parhautta ylistävältä, pudotuspeleihin keskittyvältä jääkiekkoilijalta tai koripalloilijalta vastatessaan kysymykseen, mitä hiljainen viikko merkitsee hänelle henkilökohtaisesti:

–  Pääsiäisen aikahan on kirkkomuusikon parasta aikaa.

Hiljainen viikko on muutenkin täynnä kirkollisia tapahtumia, mutta palmusunnuntaista pitkäänperjantaihin Piipponen vetää erityisen merkittävän paketin: ensin Bachia, sitten Mozartia, sitten vaellusnäytelmä Ristintie, jonka kuoronjohtajuus tuli hänen osakseen tänä vuonna.

Palmusunnuntaina 14. huhtikuuta Piipponen johtaa Canzonetta-kuoroa Rantakylän kirkossa, jossa kuoro esittää yhdessä Rantakylän barokkiorkesterin kanssa kaksi Bachin kantaattia: hautajaiskantaatin ja pääsiäiskantaatin.

Keskiviikkona 17. huhtikuuta on Joensuun kirkossa Canzonetta-kuoron ja Joensuun kaupunginorkesterin perinteinen pääsiäiskonsertti, jossa tänä vuonna on Requiem, Mozartin Sielunmessu. Pitkänperjantain 19. huhtikuuta Ristintie kokoaa sitten taas joensuulaiset torille.

–  Musiikin kautta on helppo hiljentyä pääsiäiseen, toteaa Piipponen ja saa lisäkysymyksen: kuinka paljon puuttuisi hänen omasta henkilökohtaisesta hiljaisesta viikostaan, jos hän jostai syystä ei vetäisikään perinteistä kirkkomuusikon putkeaan?

–  Eipä ole vielä päässyt niin käymään, mutta onhan se henkilökohtaisestikin hyvä tapa säätää oma sydän oikealle levelille, Piipponen vastaa.

Joensuun kaupunginorkesteria johtaa viikon kuluttua Andres Kaljuste. Arkistosta näyttää putkahtavan kuva huhtikuulta 2017, jolloin Piipponen näyttää pohtivan Joensuun kirkossa jotain kapellimestari Jutta Seppisen kanssa.

Requiemiako mietiskelitte?

–  Ei kun sinä vuonna me esitettiin juuri ne Bachin kantaatit, jotka kuullaan nyt sunnuntaina Rantakylässä. Ihan joka vuosi ei Mozartia ole esitetty, vaikka useimpina kyllä. Requiem on juuri semmoinen kompakti paketti, joka on yleisölle tuttu, ja joka sopii pääsiäiseen virittäytymiseen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä