Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Mairo, sinä olet

Eino Maironiemi (1957-2019) oli Vihtarin työväenyhdistyksen kasvatti, kulttuurin rakastaja, sanankäytön mestari ja persoonallisuus, joka kirjoitti pakinoita Karjalan Heiliin vuoden 2016 alusta saakka. Helmikuussa 2016 hän poseerasi Heilin ilmoitusmyyjän Mira Loposen kanssa Titanic-mukaelmassa. Aimo Salonen Eino Maironiemi (1957-2019) oli Vihtarin työväenyhdistyksen kasvatti, kulttuurin rakastaja, sanankäytön mestari ja persoonallisuus, joka kirjoitti pakinoita Karjalan Heiliin vuoden 2016 alusta saakka. Helmikuussa 2016 hän poseerasi Heilin ilmoitusmyyjän Mira Loposen kanssa Titanic-mukaelmassa.

PERHANA, MAIRO, melkein tekisi mieli myöntää, että oikeassa olet: minua ei ole.

Tästähän me usein väittelimme. Ilmaisit inhosi kaikenlaista minä-ajattelua kohtaan ja väitit, että ainuttakaan minää ei ole, koska yksikään ihminen ei ole koskaan ajatellut ainuttakaan ajatusta, jota joku muu ei olisi ajatellut aikaisemmin.

Pakinaasikin kirjoitit, että omaperäisyys on vain sivistyksen puutetta.

 

MYÖNSIN, että olen sinua sivistymättömämpi, ja huomautin, että juuri siksi minä olen. Koska en ole lukenut yhtä paljon kuin sinä, en ole myöskään ehtinyt valmiiksi oppia kaikkia niitä ajatuksia, joita olen ääneen sanonut, ja vaikka yksikään ajatukseni ei olekaan niin ainutlaatuinen, etteikö joku muu ole ehtinyt sitä minua ennen ajatella, olen kuitenkin ajatellut sen ihan itse. Siis olen.

Tässä vaiheessa yleensä siirsit keskustelun jonnekin muualle. Tulkitsin, että voitin, ja tulkitsen yhä.

Vastaanhan sinä et nyt vänkyröi.

 

MENIT sitten kuolla körähtämään (oma ilmauksesi) ja jätit jälkeesi hitonmoisen ikävän.

Stranius jo Sointulassa ilmoitti odottavansa juuri minun kirjoittamaani muistokirjoitusta. Sitä kun aloin miettiä, iski epäily, että pahus, olitko sittenkin oikeassa. Kaikki mieleen tulevat asiat kun tuntuvat jo tähän mennessä tulleen kirjatuksi jonkun muun näppäimistöllä.

Nostan esimerkiksi kaksi ihailemaasi naista: Pian ja Annan.

 

PIA ILMAISI oman ja monen muun kaipauksen Facebookissa:

Enää en pysähy Sointulan ovelle nähdäkseni, miten Mairo levittää käsivartensa valmiina halaamaan. En opi häneltä enää yhtään arveluttavaa kansanlaulu- tai työväenlauluversiota. En voi soittaa ja kysyä, mitä joku vastaan tullut elämän ilmiö tarkoittaa.

 

ANNA PUOLESTAAN muistutti Karjalaisen nettiversioon tekemässään muistokirjoituksessa, että kaltaistasi sanankäyttäjää ja kielen taitajaa emme tule enää koskaan näkemään, koska kaltaisiasi poikkeuksellisen älykkäitä mutta sosiaalisesti haastavia persoonia nykyihmisten keskuudessa suorastaan pelätään.

Anna mainitsi, kuinka korostit olevasi nimenomaan pakinoitsija, ja kuinka vaativa taiteenlaji pakina on. Sen se kuuli minulta keskiviikkoiltana Sointulassa, missä muuten Kemal soitti kunniaksesi sen rakastamasi poloneesin.

Minä nyt puolestani siteeraan omaa sanomaani Annan kirjoittamana, ja tästä pääsemme omaperäisyyteen ja minuuteen.

 

RAKENSIT omat pakinasi suurelta osin itseäsi vanhempien kirjoittajien tekstien pohjalle, mutta teit sen niin yllätyksellisellä tavalla, että osoitit vääräksi omat sanasi: omaperäisyys ei ole sivistyksen puutetta, vaan sivistynyt ihminen osaa lainata muita niin persoonallisella tavalla ja tehdä lainauksista niin ovelia ajatuskuvioita, että sitä ällistellään vielä vuosienkin kuluttua.

Vihtarin punikkia kaivaten, kanssasi erinäisille seikoille yhä hihitellen.

Ami

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä