Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Nostalginen discomaraton tekee paluun Polvijärvelle

Discomaratonissa jalkineilla on väliä. 90-luvulla kolmeen discomaratoniin osallistunut kontiolahtelainen Hanne Kankkunen huomasi, että villasukat ovat tanssikisassa pop. Ne pehmentävät tanssin iskutusta, jolloin jalat kestävät paremmin.Kuva: Tiina Sormunen Discomaratonissa jalkineilla on väliä. 90-luvulla kolmeen discomaratoniin osallistunut kontiolahtelainen Hanne Kankkunen huomasi, että villasukat ovat tanssikisassa pop. Ne pehmentävät tanssin iskutusta, jolloin jalat kestävät paremmin.Kuva: Tiina Sormunen
Jäihän se kaihertamaan.

Vuonna 1994 Polvijärven peruskoulun päättöluokkainen Hanne Kankkunen osallistui kolmanteen discomaratoniinsa. Tavoite oli korkealla, sillä aiemmilla kisakerroilla hän oli petrannut tanssien ensin viisi tuntia ja sitten kymmenen tuntia. Kolmannessa tanssitapahtumassa Kankkunen ylsi 16,5 tuntiin, kunnes kisan tuomarit olivat sitä mieltä, että hänen tanssityylinsä oli liian väsynyt ja maraton päättyi siihen.

Kankkunen oli varma, että seuraavalla kerralla kahdeksas sija kirkastuisi voitoksi, mutta seuraavaa kertaa ei enää tullut. Discomaraton-tapahtumat loppuivat kuin seinään.

Kun Kajaanin ammattikorkeakoulussa liikunnan ja vapaa-ajan ohjaajaksi opiskelevan Kankkusen piti viime vuonna erään koulutehtävänsä tiimoilta hahmotella paperille tapahtuma suunnitelmineen, hän päätti herättää henkiin teinivuosiensa huumorilla höystetyn tanssitapahtuman. Omien muistojensa jatkoksi Kankkunen kyseli lisätietoja 90-luvun discomaraton-kaveriltaan Päivi Hyytiäiseltä, ja erään puhelun yhteydessä hän huokaisi, kuinka mahtavaa tapahtuma olisi toteuttaa oikeasti eikä vain pöytälaatikkoon.

– Miksei se onnistuisi, Polvijärvellä nuoriso-ohjaajana työskentelevä Hyytiäinen vastasi ja siitä se ajatus sitten niin sanotusti lähti.

Nyt Polvijärven vapaa-aikatalo Vapari on varattu 4.–5. toukokuuta Discomaraton 2019 -tapahtumalle.

Discomaratonissa tanssitaan kolmen hengen joukkueissa. Sarjoja on kolme: 12–16-vuotiaat, 17–35-vuotiaat ja nelikymppiset. Jokaisella joukkueella täytyy olla koko kilpailun ajan mukana yksi tai kaksi huoltajaa.

Tanssikilpailun kaksi ensimmäistä tuntia kaikki tanssivat rajatulla tanssialueella ilman taukoja numerolaput rintapielessään.

– Silloin ei tiputeta ketään kisasta, eivätkä tuomarit anna varoituksia. Jos joku haluaa itse lopettaa kisan, se on totta kai sallittua missä vaiheessa discomaratonia tahansa, Kankkunen lisää.

Myös yleisö on tervetullut tapahtumaan niin katsomoon kuin osallistumaan diskohuumaankin. Heitä varten Vaparilla on oma rajattu tanssialue.

Ensimmäisen kahden tunnin jälkeen on 15 minuutin tauko. Siitä eteenpäin taukoja on joka tasatunti vuorotellen viisi minuuttia ja kymmenen minuuttia. Tauot on tarkoitettu tankkaukseen ja vessakäynteihin, ja silloin voi myös vaihtaa vaatteita tai jalkineita.

– Huoltajilla on tauoilla iso rooli, sillä kun tanssitunteja tulee, alkaa tehdä mieli hierontaa tai kylmägeeliä. Sitten kun on tanssiaika, tanssialueelta ei saa poistua edes vessaan. Myös tauolta myöhästyessä tanssi loppuu siihen, Kankkunen ohjeistaa.

Tanssityyli on vapaa, mutta sen on vaihduttava aika ajoin, ja tanssin on oltava reipasta ja musiikkigenren mukaista. Tapahtuman musiikista vastaavat Monkey Musicin dj:t.

– Diskoa, poppia ja rockia eri vuosikymmeniltä, ja joka kolmas tunti on ysäritunti. Illan viimeisiä hitaita ei ole, mutta hitaampitempoista poppia voi toki tulla.Discomaratonissa voi tanssia porukassa, mutta kanssakilpailijoihin nojailu ei ole sallittua. Molemmat jalat eivät myöskään saa olla yhtä aikaa lattiassa liian kauaa. Väsähtäneen tanssijan tuomarit blokkaavat kisasta pois.

Discomaratonin voittaa tanssija, joka jammailee tanssilattialla, kun muut ovat jo tipahtaneet. Tanssiaikaa on varattu kokonainen vuorokausi eli 24 tuntia. Joukkueista voiton vie se, jonka tanssijoiden yhteenlaskettu tanssiaika on pisin.

Parhaat yksilötanssijat ja joukkueet palkitaan, minkä lisäksi jokainen Discomaraton 2019 -tapahtumaan osallistuja pokkaa itselleen kunniakirjan ja osallistumismitalin. Tapahtumaan mahtuu mukaan 30 joukkuetta, ja ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

Toukokuun alkuun on vielä muutama kuukausi, ja Kankkusen mukaan tanssirupeamaan ehtii valmistautua hyvin. Esimerkiksi juoksemista hän pitää hyvänä tapana harjoittaa aerobista kuntoa.

– Tähän tapahtumaan voi kyllä osallistua kuntotasosta riippumatta. Jos tykkää musiikista ja tanssimisesta, tämähän on ihan mielettömän ihana tapahtuma, hän vinkkaa.

Omista discomaraton-kokemuksistaan Kankkuselle on jäänyt parhaiten muistiin tunnelma tanssialueen sisällä.

– Siellä oli hieno tsemppihenki ja uusia tuttujakin tuli. Sellainen itsensä ylittäminen ja haastaminen kuuluvat tähän lajiin myös.

Yksi asia Kankkusta kuitenkin harmittaa. Toukokuisessa discomaratonissa hän on mukana järjestäjänä, joten Kankkunen ei voi itse osallistua kisaan. Hän toivookin, että joku ottaisi tapahtumasta kopin ja järjestäisi uuden discomaratonin ensi vuonna, jolloin Kankkuselle avautuisi tilaisuus panna 25 vuoden takainen tanssiennätyksensä uusiksi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä