Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Tenhu

Kotikaupunki verhoissa ja verhojen takana

Jenni Lintusen verhojen Joensuu-maiseman takaa läpi kuultaa Joensuun kaupunki. 
Kuva: Anna Tenhu Jenni Lintusen verhojen Joensuu-maiseman takaa läpi kuultaa Joensuun kaupunki. Kuva: Anna Tenhu
Pohjois-Karjalan luonto toimii monen taiteilijan inspiraationa, ja se näkyy esimerkiksi Vallilan uusissa Joensuu- ja Koli-kuoseissa, jotka on suunnitellut Riina Kuikka.

Joensuu-kangas on päätynyt myös joensuulaisen Jenni Lintusen ikkunaan. Lintunen hurmaantui kuosiin nähdessään sellaisen isosiskollaan viime vuoden lopulla.

– Joulupukki toi sitten nämä verhot minullekin, Lintunen nauraa.

Verhoissa oli valittavana kaksi sävyvaihtoehtoa, joista Lintunen päätyi vaaleansiniseen.

– Toinen oli pinkki, mutta jotenkin joki näytti tässä sinisessä verhossa paremmalta. Yleensä olen pinkin sävyn ystävä, mutta tämä veti puoleensa.

Nyt kun olohuoneen verhot toistavat oman kotikaupungin maisemaa, sopivat Jenni Lintusen omatekoiset sisustustaulut niiden pariksi. Seinällä oleva talvinen sydän -maisemataulu on Lintusen itse ottamasta valokuvasta teetetty.

– Olin kävelemässä juna-asemalta kotiin, ja bongasin Ilosaaresta tuollaisen ihanan sydämen, ja pitihän se käydä kuvaamassa, Lintunen muistelee.

Seinällä on muitakin omatekoisia tauluja, toinen on Lintusen kihlatun Botaniassa kuvaama kukkataulu, ja kolmas on hänen itsensä maalaama.

– Valokuvan suurennuttaminen ja kehystäminen on aika edullista, ja kehyksiä voi löytää halvalla vaikka kirppikseltä, Lintunen vinkkaa.

Taitokorttelissa on putiikkeja, joissa Pohjois-Karjala on toiminut useiden putiikkien taiteilijoiden inspiraation lähteenä.

Aiku Ihana -liikkeen käsityöyrittäjä Mervi Patronen kertoo saavansa inspiraationsa luonnosta.

– Eniten siitä, mutta myös elämästä ylipäätään.

Käsityöyrittäjänä Patronen on ollut vuodesta 2007. Patronen itse on kotoisin Hämeestä, joten hän hyödyntää taiteessaan niitä tuntemuksia, joita hän koki tullessaan Pohjois-Karjalaan.

– Kolihan se on suurin inspiraatio, mutta ideoita voi ottaa mistä tahansa.

– Inspiraatiota tulee ihmisten kohtaamisessakin. Eräs asiakas harmitteli, kun kukaan ei piirrä kissoja. Minä sanoin, että eihän tämä ole ongelma, Patronen nauraa.

– Omassa luomistyössä pääsen eteenpäin, kun ajattelen oman tunnehistorian kautta. Mihin minä kiinnitin täällä ensin huomiota, Patronen pohtii.

Patrosen ideoimaan Karjalan käki -sarjaan kuuluu koruja ja kortteja, ja käen voi käytännössä taiteilla mihin tahansa asiakas vain haluaa.

– Karjalan käkeä menee sekä turisteille että paikallisille. Tuote täytyy vaan osata myydä ja kertoa sen taustat, Mervi Patronen tietää.

Patrosen keraamiset teekupin aluset ovat myös olleet suosittuja.

Tekstit ”Sie plus mie oon myö”, ”elä sie hötkyile” ja ”sie oot ihana” ja ”mie oon ihana” herättävät hilpeyttä ulkomaalaisissa turisteissa.

– Mieleenpainuvimmat työt lienevät aidon kokoiset keraamiset koirafiguurit. En oikein tiedä, mistä asiakkaat minut löytävät ja kysyvät mittatilaustöitä... Varmaan somesta, Patronen arvelee.

Hän itse arvostaa uniikkia taidetta, ja pitää ajatuksesta, että sisustetaan yksilöllisesti ja persoonallisesti.

Toimittajan tehdessä lähtöä Patrosen liikkeeseen tupsahtaa juankoskelainen Pirkko Kekäläinen.

– Tultiin bussilla, ja heti piti tulla katsomaan paikallista käsityötä. Se kiinnostaa, kun itse ei oikein osaa tehdä. Täältä saa ideoita.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä