Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Nojatuoli, josta saisi romaanin

Susanna Jalkasen ympärillä on aikamoinen määrä ihmiselämään liittyviä tarinoita. Kuva: Aimo Salonen Susanna Jalkasen ympärillä on aikamoinen määrä ihmiselämään liittyviä tarinoita. Kuva: Aimo Salonen
Elämänkolhustaan jaloilleen noussut mies riemastuu, kun katse osuu nojatuoliin.

–  Hei, mistä sinä olet tuon saanut!

–  Kaverilta.

–  Mistäs se on tuon saanut?

–  Haki Kontista.

Nauru pääsee miehen suusta.

–  Tämä on ihan varmasti sama nojatuoli, jonka minä hain Kontista silloin oman eroni jälkeen.

Tuolin ja miehen yhteiseloa kesti muutaman vuoden.

Mies muutti tyhjään yksiöön ja joutui hankkimaan halpoja huonekaluja. Kun yksiöasumisen aika oli ohi, oli myös aika palauttaa 70-luvun designia noudatteleva nojatuoli Konttiin.

Tuossa se nyt on, oman eronsa juuri kokeneen, tupareihin ihmisiä kutsuneen ystävän olohuoneessa.

Taisipa illan emäntä itsekin aikoinaan istua iltaa tämän illan vieraansa uusiopoikamieskämpässä aavistamatta, että istuu tuolissa, joka vielä kerran on hänen omassa kodissaan.

Kuinka paljon vastaavia tarinoita oikein mahtaa olla?

–  Meille tulee huonekaluja niin paljon, että ei me pystytä niiden kiertoa sillä tavalla seuraamaan, Joensuun Kontin konttipäällikkö Susanna Jalkanen vastaa.

–  Opiskelijoiden keskuudessa on kyllä yleistä, että meiltä haetaan syksyllä huonekaluja, jotka palautetaan meille siinä vaiheessa, kun kaupungista muutetaan pois.

Joskus Jalkaselle itselleenkin on tullut tunne, että nytpä tuotiin myymälään tutun oloinen pöytä.

–  Olen pysähtynyt, että hetkinen, meillähän on joskus ollut samanlainen, ja sitten olen katsonut, että hittolainen, siinähän on naarmu ihan samassa kohtaa...

Elämänmuutokset näkyvät myymälässä, vaikka kukaan ei ostoksilla ollessaan kerrokaan eroistaan, yhteen muuttamisistaan, opiskeluistaan ja muista asioistaan.

–  Jotain voi tietysti arvailla, kun ihminen ostaa kerralla ruokapöydän ja sohvan ja sängyn ja koko kaluston, Jalkanen pohtii.

Mikä kiehtova ajatus: ihminen elää elämäänsä ja kokee onnea ja kolhuja ja kaikki kohtalot tarttuvat kalusteisiin. Sama tuoli saa nähdä suruja ja iloja ja ihan tavallista arkea.

Pentti Haanpää kirjoitti aikoinaan romaanin nimeltä Yhdeksän miehen saappaat, jossa samat jalkineet kiersivät sotilaalta toiselle.

Kyllä tuosta tuolistakin romaanin saisi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä