Julkaistu    |  Päivitetty 
Emma Vormisto

Sitä parempi muutto, mitä pikemmin se on ohi

Muuton suunnittelu hyvissä ajoin antaa hallinnan tunnetta, opastaa Daniel Bågeberg. Kuvat: Emma Vormisto Muuton suunnittelu hyvissä ajoin antaa hallinnan tunnetta, opastaa Daniel Bågeberg. Kuvat: Emma Vormisto
Ennakoiminen ja valmistautuminen ovat avainsanoja muuttoa tehtäessä. Muuttopäätöksen jälkeen kannattaakin alkaa listata, mitä kaikkea muuttoon liittyvää tulee ottaa huomioon.

– Muuton suunnittelu hyvissä ajoin antaa hallinnan tunnetta. Muuttoa suunniteltaessa muuttajan kannattaa pohtia, tekeekö hän muuton itse vai käyttääkö muuttoalan ammattilaisia. Muuttajan on hyvä konkretisoida myös muut muuttoon liittyvät asiat kuten esimerkiksi muuttamiseen liittyvät sopimukset ja ilmoitukset, Daniel Bågeberg Kontio-Kuljetuksen muuttopalveluista neuvoo.

Myös Muuttofirman toimitusjohtaja Pasi Penttisen ja muuttokoordinaattori Tapio Laakkosen mukaan muuton suunnittelu ja valmistelu ovat olennainen osa sen onnistumista.

– Muuttoaika kannattaa varata heti, kun tietää muuttopäivän. Muuttopalvelun saa juuri itselleen sopivana eli omatoimimuuttoon voi varata esimerkiksi vain laatikot ja pakettiauton. Toisessa ääripäässä ammattilaiset hoitavat koko muuton pakkauksesta tavaroiden paikalleen laittoon, Laakkonen summaa.

Tapio Laakkonen uskoo, että mikäli katsotaan vain euromääriä, voi omatoimimuutto tulla edullisemmaksi, mutta hän muistuttaa, että omatoimimuuttoon tarvitaan apumiehiä.

– Opiskelijoiden keskuudessa omatoimimuutto on suosittua, mutta isompi muutto on jo työläämpi tehdä, kun kaikki tavarat eivät mahdu kerralla kyytiin, Pasi Penttinen sanoo.

Myöskään Daniel Bågeberg ei pidä omatoimimuuttoa huonona vaihtoehtona, mikäli apukäsiä on saatavilla.

– Talkooporukan lisäksi omatoimimuutossa on kuitenkin hyvä huomioida se, että mahdolliset omaisuuden, muuttoauton ja esimerkiksi kerrostalon yhteisten tilojen pintojen rikkoutumiset ovat muuttajan itsensä vastuulla, Bågeberg kertoo.

Ammattilaismuuttoja on kuitenkin saatavilla laajasti ja yritykset pystyvät räätälöimään jokaiselle muuttajalle sopivan paketin. Parhaimmillaan muutto hoituu siten, ettei muuttaja itse ole edes samassa kaupungissa ja ammattilaiset hoitavat kaiken tavaroiden pakkaamisesta loppusiivoukseen.

– Muuttopalveluiden lisäksi saatavilla on esimerkiksi asennuspalveluita perushommiin kuten valaisinten ja taulujen kiinnitykseen sekä siivouspalveluita, jotka kaikki luonollisesti helpottavat muuttoa, Laakkonen kertoo.

Läheskään aina muutto ei tapahdu yhden kaupungin sisällä, vaan muuttomatka saattaa muodostua jopa tuhansien kilometrien mittaiseksi.

– Ulkomaille muutot tehdään kokonaan pakkauspalveluna ja ne ovat luonteeltaan hieman erilaisia. Tavarat lähetetään esimerkiksi merikonteissa Kiinaan, jolloin ne tulee olla tietyllä tavalla pakattuja, Pasi Penttinen sanoo.

Pääsääntöisesti muutot pyritään hoitamaan yhdellä ajokerralla, mikä on helppouden lisäksi myös ekologista.

– Meillä on kolmenkokoisia autoja, joista suurimmalla hoidetaan kaikki yli kolmionkokoiset muutot. Todella isoihin muuttoihin voidaan ottaa kaksi isoa autoa, Pasi Penttinen kertoo.

Muuttoautoja pyritään hyödyntämään ekologisuudenkin vuoksi niin meno- kuin paluumatkoillakin. Esimerkiksi yhteismuutoissa autoon voidaan pakata useamman ihmisen tavaroita, mikäli se muuttajille sopii, sillä joskus muuttoautot jäävät vajaiksi ja niihin mahtuisi enemmän tavaraa.

– Tämä on luontoystävällinen tapa toimia, mutta myös kustannustehokkaampi sekä asiakkaan että meidän kannalta. Myös paluukyytejä hyödynnetään muuttokuljetuksissa, Daniel Bågeberg valottaa.

Sekä Bågeberg, Laakkonen että Penttinen suosittelevat käyttämään laadukkaita laatikoita tavaroiden pakkaamiseen, sillä siten suojellaan irtaimistoa ja helpotetaan muuttoa. Samankokoiset ja helposti pinottavat laatikot vähentävät muuttoon kuluvaa aikaa pakkausvaiheessa.

– Toimitamme asiakkaalle laadukkaat muuttolaatikot, joista pohja ei petä ja jotka on helppo lastata muuttoautoon. Laatikoita kannattaa ottaa ennemmin liikaa kuin liian vähän, sillä emme veloita ylimääräisistä muuttolaatikoista, Pasi Penttinen neuvoo.

Pakkausvaiheessa on tärkeää, että kaikki tavarat, joihin ei haluta kolhuja, suojataan huolellisesti.

– Särkyvät esineet kannattaa kääriä ammattilaisten käyttämään silkkipaperiin ja pakata huolellisesti muuttolaatikkoon. Lisäksi särkyviä tuotteita sisältävät muuttolaatikot kannattaa vielä erikseen merkitä, Daniel Bågeberg neuvoo.

Pakkaamisen kanssa kannattaa huomioida, että laatikoita ei pakkaa liian täyteen, sillä jonkun täytyy kuitenkin kantaa laatikoita. Lisäksi muovilaatikkoihin kannattaa pakata painavat tavarat ja pahvilaatikoihin puolestaan sellaiset tavarat, jotka vaativat pidempää säilytystä.

– Vuokramuovilaatikot noudamme asiakkailta pois asiakkaan ilmoittamana päivänä, mutta pahvilaatikot jäävät heille, joten siksi ne sopivat paremmin pitkäaikaiseen säilytykseen, Bågeberg muistuttaa.

Kun tavarat on pakannut ohjeen mukaan valmiiksi, muuttopäivänä tavarat täytyy vain kantaa ja purkaa. Tämä lyhentää muuttoon kuluvaa aikaa ja tekee muutosta siten myös edullisempaa ja vaivattomampaa.

– Muuttopäivänä samalla voidaan viedä tavaroita kierrätykseen tai esimerkiksi varastoon säilytykseen, Tapio Laakkonen vinkkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä