Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Yhdessä olemme enemmän

Viihtyisä kahvittelupaikka, kuvasivat Soroppia Christa Ryynänen (vas.) ja Irma Wallius. Marka Haakana (takana vas.) ja Hannu Itkonen iloitsivat uunituoreesta Soropin historiikista. KuvaT: Jentta Ilanmaa Viihtyisä kahvittelupaikka, kuvasivat Soroppia Christa Ryynänen (vas.) ja Irma Wallius. Marka Haakana (takana vas.) ja Hannu Itkonen iloitsivat uunituoreesta Soropin historiikista. KuvaT: Jentta Ilanmaa
Perjantaina 27-vuotistaivaltaan juhlistanut joensuulainen sosiaali- ja terveysalan järjestö Soroppi julkisti samalla uunituoreen historiikkinsa Soroppi – neljännesvuosisata täynnä kohtaamisia.

Joensuulaisille Soroppi on vuosien varrella tullut ensisijaisesti tutuksi paikkana, johon kaikki ovat tervetulleita.

–  Käyn täällä melkein päivittäin, Soroppiin kahville tullut Irma Wallius kertoo.

–  Tämä on viihtyisä kahvittelupaikka ja täällä näkee aina tuttuja.

– Paljon ja monenlaisista asioista on täällä keskusteltu.

Lama-aikana 1992 toimintansa aloittanut Soroppi perustettiin nimenomaan matalan kynnyksen kohtaamispaikaksi, jossa ihmisillä on mahdollisuus keskustella ja jossa heitä myös kuunnellaan.

Tarve kohtauspaikalle on säilynyt ennallaan mutta nykyisin Soropin toiminta sisältää paljon muutakin kuin yhteistä kahvittelua ja keskustelua.

–  Olen esimerkiksi lajitellut täällä vapaaehtoisena kierrätykseen ja lahjoituksiin meneviä vaatteita, Christa Ryynänen kertoo.

–  Kahvittelun lisäksi täällä on myös mahdollista pelata erilaisia pelejä ja käyttää tietokonetta.

Historiikin tehneet Soroppi ry:n toiminnanjohtaja Marko Haakana ja professori Hannu Itkonen valottavat kirjassa järjestön monipuolista toimintaa sen alkuajoista nykypäivään.

Kohtaamispaikan lisäksi toiminta on vuosien varrella laajentunut muun muassa maksuttomaan avunvälityspalveluun, polkupyörävuokraukseen ja ihmisten tarpeista lähteneisiin erilaisiin hankkeisiin, projekteihin ja tapahtumiin.

–  Parhaimmillaan toimintamme on erilaisissa kohtaustilanteissa: keskustellaan ja kuunnellaan, ja jos keskustelukumppani niin haluaa, neuvomme ja ohjaamme avunhaussa tarvittaessa myös muiden toimijoiden puoleen, Marko Haakana kertoo.

–  Ihan konkreettisesti olemme olleet mukana myös terveyskeskus- ja sairaalakäynneillä ja on meiltä apuun lähdetty silloinkin kun joku on uhannut jäädä lumen vangiksi kotiinsa.

–  Kulman kundit -projektin kautta päihdeongelmaisille on tarjottu tekemistä ja toimintaa sen iänikuisen kännäämisen sijalle. Päivä kerrallaan päihteettä -asenteella toimitaan päihdevalistuksen saralla, Haakana kertoo.

Soropin toiminnassa keskeisenä tavoitteena on ollut koko ajan kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

–  Tällä saralla Soroppi on tehnyt uskomattoman hienoa ja tärkeää työtä, historiikkia kirjoittanut Hannu Itkonen kehuu.

–  Se on osoittanut toiminnallaan, että tällaisia sosiaalisen toiminnan ja hyvinvointivaltion politiikan muotoja tarvitaan jatkossakin.

–  Toiminta on ihmisistä itsestään lähtevää ja siihen on haettu koko ajan uutta esimerkiksi erilaisten hankkeiden muodossa.

Itkosen mukaan Soropin toiminnan merkityksestä kertoo myös se, että vuosien varrella sen yhteistyökumppaneiden määrä on moninkertaistunut. Soroppi tekee laajaa yhteistyötä lukuisien järjestöjen ja viranomaisten kanssa ja tämän yhteistyöverkoston toimintaan osallistuu päivittäin satoja ihmisiä.

–  Kansalaistalon tiloissa on näin talviaikaan noin 800 käyntiä viikossa. Vuosittain eri järjestöjen ja vertaistukiryhmien kokoontumisia on noin 1200, Marko Haakana laskeskelee.

Kansalaistoimintaa Suomessa laajasti tutkinut professori Itkonen nostaa Soropin yhteydessä esille myös sen menestyksellisen toiminnan mahdollistaneet ihmiset.

–  Nämä toimijat jäävät usein marginaaliin, ja tämä historiikki on kunnianosoitus myös heille.

–  Heidän työnsä on erittäin tärkeää vaikuttamista maailmanmenoon.

Useita vuosia Soropissa vapaaehtoistyötä tehnyt Marjaliisa Muikku suhtautuu vaatimattomasti omaan työpanokseensa.

–  Kun ei ole enää lapsenlapsia paimennettavana, niin hyvin ehtii tänne leivontahommiin.

–  Tulen kun minua tarvitaan.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä