Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Kohti korkeampia esteitä

Henni Hassinen kilpailee Vunderin kanssa seuraavan kerran viikonloppuna Kantelesärkässä pidettävissä esteratsastuskisoissa. Kuva: Jentta Ilanmaa Henni Hassinen kilpailee Vunderin kanssa seuraavan kerran viikonloppuna Kantelesärkässä pidettävissä esteratsastuskisoissa. Kuva: Jentta Ilanmaa
Kaksi työpäivää viikossa. Suurin piirtein sen verran istuu Henni Hassinen joka viikko ponin selässä.

–  Minulla on kaksi ponia ratsastettavana, joten noin 14 tuntia viikossa tulee ratsastettua.

12-vuotias kontiolahtelainen ratsastaja on yksi niistä paristakymmenestä 10–18-vuotiaasta pohjoiskarjalaisesta ratsastajasta, jotka kuuluvat valtakunnallisen Talent-valmennuksen piiriin. Suomen Ratsastajainliiton kuusi vuotta toimineen ohjelman tavoitteena on tarjota nuorille ratsastajille nimenomaan kilpauraan tähtäävää valmennusta.

–  Suurin osa lapsista ja nuorista ratsastaa ja harrastaa yksin, ilman osaavaa ohjausta. Talent-ohjelman kautta nuorille ratsastajille voidaan tarjota osaavaa, systemaattista ja yksilöllistä valmennusta heidän kotipaikkakunnallaan, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien puheenjohtaja Virpi Hassinen kiittelee.

Ratsukot osallistuvat valmennusviikonloppuihin ja heiltä edellytetään osallistumista sekä koulu- että esteratsastusvalmennukseen.

–  Talent-ohjelma harjoittaa ratsukoita kilpailuihin ja sitä kautta nuoret saavat myös tarvitsemaansa kilpailukokemusta. Pelkkä kilpailuihin ilmottautuminenkin kun vaatii jo nuorelta ratsastajalta melkoisesti rohkeutta ja itsevarmuutta, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien varapuheenjohtaja Arja Kauppinen toteaa.

Henni Hassinen on ratsastanut pienestä pitäen. Talent-valmennuksessa hän on ollut vuoden.

–  Ratsastus on parantunut ja rohkeutta on tullut lisää, miettii ratsastaja vuodessa tapahtunutta kehitystä.

–  Jukka Martikaisen ja Antti Heikkilän antamasta yksilöllisestä valmennuksesta on ollut paljon apua.

Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajista valmentajina valmennusryhmässä toimivat myös Laura Patrikainen ja Paula Matikainen.

Kuukausi sitten Hassinen sai ratsastettavakseen 11-vuotiaan Vunderin, jonka kanssa tähtäin on 120-senttisissä esteissä.

Vunder on jo ehtinyt kilpailla poniluokissa suomalaisratsastajien vuoden tärkeimmässä kotimaisessa tapahtumassa Helsinki International Horse Showssa. Sinne mielii Vunderin selässä tulevaisuudessa myös hänen nykyinen ratsastajansa.

–  Talent-cupin kisat nyt kesällä ja pitemmällä tähtäimellä ulkomaiset poniluokat ja SM-kilpailut, miettii Henni muita kilpailullisia tavoitteitaan.

Ratsastus mielletään kalliiksi harrastukseksi ja kilpaurheilulajiksi eikä se ihan halpaa olekaan.

Talent-valmennukseen pääsyä ei kuitenkaan määrittele oman tai vanhempien rahapussin koko; paikallisten valmentajien ja P-K:n Urheiluratsastajien antaman tuen ansiosta yhden viikonlopun valmennuksen hinta jää erittäinkin kohtuulliseksi 40 euroksi.

Lähes kaikkien muiden urheiluharrastusten tavoin lasten ja nuorten kilpailulliseen valmentautumisen tarvitaan kuitenkin vanhempien tuki.

–  Kilparatsastaminen edellyttää huoltajien sitoutumista. Tämä on ehkä se osa-alue, jossa muut urheiluseurat ovat onnistuneet ratsastusseuroja paremmin, Virpi Hassinen miettii.

–  Kilpailujen järjestäminen on esimerkiksi niin iso homma, että niihin tarvitaan vanhemmilta talkooapua. Talent-ohjelma sitouttaa ratsastajien lisäksi myös vanhemmat mukaan harrastukseen.

Ratsastus kuuluu lajeihin, jotka eivät saa julkista tukea.

–  Ikävä kyllä ratsastus mielletään edelleen virheellisesti tyttöjen harrastukseksi, ja julkinen tuki tahtoo mennä poikavoittoisten joukkuelajien harrastajille. Palloiluhalleja ja jäähalleja rakennetaan kyllä, mutta Suomen ensimmäinen kunnallinen maneesi on vasta rakenteilla ja sekin Äänekoskelle, Virpi Hassinen kertoo.

–  Esimerkiksi Ruotsissa kunnallisia ratsaskouluja on jo paljon. Suomessa ei ensimmäistäkään.

–  Tässä olisi meidän julkisella puolella ehdottomasti mietinnän paikka.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä