Julkaistu    |  Päivitetty 
Irene Taipale

Eri osaajien huikea palapeli

RajaSpeksi on kasvanut pienestä alusta merkittäväksi tekijäksi Joensuussa. Kaikki ryhmäläiset eivät ole tässäkään kuvassa mukana. Kuva: Irene Taipale RajaSpeksi on kasvanut pienestä alusta merkittäväksi tekijäksi Joensuussa. Kaikki ryhmäläiset eivät ole tässäkään kuvassa mukana. Kuva: Irene Taipale
Puolitoista tuntia kului, ja yksi esitys oli jo loppuunmyyty. Viisi vuotta täyttävän, edellisinäkin vuosina menestyneen korkeakouluopiskelijoiden työstämän RajaSpeksin lipunmyynti alkoi odotetun vilkkaasti.

Speksi juontuu sanasta spektaakkeli, ja nimensä mukaisesti musiikin, tanssin ja teatterin yhdistävät speksit ovat puitteiltaan suureellisia.

Speksejä eniten leimaava piirre on kuitenkin interaktiivisuus. Katsoja voi huutaa omstart! ja antaa periaatteessa minkä tahansa ohjeistuksen siitä, miten äsken nähty kohtaus tulee esittää uudelleen. Näin mikään esitys ei ole samanlainen.

Tänä vuonna speksi ei lähde joen toista puolta kauemmas kiertueelle. Vastuutuottaja Sannu Vuoren mukaan juhlavuonna on mukava pysyä RajaSpeksin kotikaupungissa. Juhlallisuutena RajaSpeksi kuitenkin esitetään Kerubin salin lisäksi tänä vuonna myös Joensuun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 13. huhtikuuta. Pääohjaaja Ella Uppmanin kertoman mukaan kyseinen juhlaesitys on tavallistakin suurempi show, jossa on luvassa yllätyksiä.

Pari viime vuotta RajaSpeksit ovat olleet varsin fantastisia ja eeppisiä. Aiempina vuosina sen sijaan on nähty realistisempia kertomuksia, kuten sairaalaan sijoittuva Töhö-osasto, joka sai paljon positiivista palautetta nimenomaan lähestyttävyyden vuoksi.

Tänä vuonna työryhmä halusi palata aihepiirin osalta juurilleen ja luoda jotain samaistuttavaa. Siksi tämän vuoden speksissä pureudutaan koulumaailmaan, josta jokaisella on kokemuksia.

–  Esitys on tehty mahdollisimman suurelle yleisölle. Mukana on niin paljon stereotyyppisiä hahmoja, että jokainen löytää jotain samaistuttavaa, ohjaaja Uppman selittää.

Juhlavuoden speksissä yleisö pääsee seuramaan Närevaaran koulun kriittisiä hetkiä. Autioituneeseen pikkukylään saapuu kaksi tarkastajaa selvittämään, onko koululla enää edellytyksiä toiminnan jatkumiseen. Esitys on siten teemastoltaan varsin ajankohtainen.

Tämän vuoden RajaSpeksissä mukana on konkareiden lisäksi suuri joukko uusia kasvoja. Esimerkiksi näyttelijöistä yli puolet on ensikertalaisia.

Apulaisohjaaja Iiro Tuovinen on ollut mukana RajaSpeksissä sen syntyhetkistä alkaen.

2014 syksyllä joukko innokkaita teatterintekijöitä kokoontui pohtimaan, voisiko speksin tuoda Joensuuhun.

Ensin produktio oli nykyistä pienempi, mutta jo kolmantena vuonna esitys alkoi saavuttaa tämänhetkisen kokoluokkansa. Tänä vuonna tekijäjoukko on kuitenkin ennätyksellisen suuri: ensimmäisessä tuotannossa mukana oli korkeintaan 40 henkilöä, kun taas nyt joukossa on noin 70 ihmistä hallituksesta tuotantoon.

RajaSpeksin tiimiin olisi enemmän halukkaita kuin mukaan on mahdollista ottaa. Valinta tehdäänkin koe-esiintymisten perusteella. Uusista tekijöistä ei siten ole pulaa, minkä vuoksi produktio myös pysyy tuoreena ja muuttuvana.

–  Jos speksiä tekisi vain intiimi poppoo, se voisi kuolla tekijöiden siirtyessä elämissään eteenpäin. Näin varmistetaan, että speksi jatkuu, Tuovinen kuvaa.

RajaSpeksin työryhmä rohkaiseekin seuraavia opiskelijapolvia liittymään seuraaviin spekseihin. Tehtäviä riittää todella monelle eri osaajalle maskeerauksesta tuotantoon.

–  Joensuu on yllättävän hyvä kaupunki siihen, että voi harrastaa esimerkiksi musiikkia ja teatteria. Speksi on todella hyvä tilaisuus kokeilla eri rooleja. Ei tarvitse jäädä jossittelemaan, olisiko minusta ollut siihen, Tuovinen kiteyttää.

Kun yhden speksin esityskausi on päättynyt, alkaakin jo seuraavan tuotannon valmistelu lukuisine tuotantotiimeineen.

–  Ei siinä pahemmin lomia vietetä, Tuovinen tuumaa.

Speksien tekeminen on puhtaasti vapaaehtoistyötä: opiskelujensa ohella satoja tunteja projektille uhraavat nuoret eivät saa mitään rahallista palkkiota panoksestaan. Mukaan lähtemistä ei voi selittä muu kuin yksinkertaisesti intohimo teatterin tekemiseen.

–  Teatterin tekemiseen on palo, joka aina saa innostumaan, pitkään teatteria harrastanut ohjaaja Uppman kuvaa.

Vuonna 2017 RajaSpeksille myönnetty kulttuuripalkinto toi lisävaroja, mutta nyt esitys toteutetaan taas omin tuottovaroin. Neuvokkaalla rahanhallinnalla tiimi on saanut rahoitettua kunkin vuoden esityksen edellisen vuoden tuotoilla.

Tämänhetkisen lippujen kysynnän perusteella RajaSpeksin tulevaisuus on taattu myös taloudellisesti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä