Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Toiminta houkuttaa nuoria

Onnin yleisötyöntekijä Pauliina Kaasalainen esittelee Tarja Malisen Onni-veistokseen liittyvää interaktiivista osaa, jossa digitaalisen sovelluksen avulla katselija voi vaihtaa teoksen lapsen asua. Teos on osa Näky ja täky -hanketta, ja se on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille. 
KuvaT: Hanna-Mari Lappalainen Onnin yleisötyöntekijä Pauliina Kaasalainen esittelee Tarja Malisen Onni-veistokseen liittyvää interaktiivista osaa, jossa digitaalisen sovelluksen avulla katselija voi vaihtaa teoksen lapsen asua. Teos on osa Näky ja täky -hanketta, ja se on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille. KuvaT: Hanna-Mari Lappalainen
Joensuun taidemuseo Onnin ja Pohjois-Karjalan museo Hilman kävijämäärät ovat viimeisen viiden vuoden aikana pysyneet lähestulkoon samana, mutta museoissa on tehty erilaisia toimenpiteitä vakiintuneen kävijäryhmän laajentamiseksi.

Amanuenssi ja yleisötyöntekijä Pauliina Kaasalaisen mukaan kaikissa museoissa tavallisin, vakiintunut kävijäryhmä on 45–60-vuotiaat ja vanhemmat naishenkilöt.

Nuoria on houkuteltu museomaailmaan erilaisten projektien voimin.

– Pienissä museoissa me joudumme tekemään linjanvetoja. Nuorten kohdalla olemme keskittyneet aika lailla koulujen kanssa tehtyihin projekteihin. Meillä on ollut tyypillisesti syksyisin yläasteikäisille suunnattuja työpajoja, minkä lisäksi olemme olleet mukana myös Taidetestaaja-hankkeessa, Kaasalainen kertoo.

Kaasalaisen mukaan Pohjois-Karjalan museossa on keskitytty sen miljöön ja Mukulakadun vuoksi enemmän ala-asteikäisten lasten aktivoimiseen, ja taidemuseossa on järjestetty toimintaa hieman vanhemmille lapsille ja nuorille.

Onnissa järjestettiin viime syksynä Memento mori -niminen yleisöopastus, jossa tutustuttiin Oscar Parviaisen kuolema-aiheisiin teoksiin. Näyttelyn suosio myös nuorten aikuisten keskuudessa yllätti taidemuseon henkilökunnan täysin.

– Meidän olisi pitänyt varata siihen kaksi opasta yhden sijaan. Kapusiinimunkkien hautakammio -maalaus oli monen suosikki. Heti kun on pääkalloja, nuoria kiinnostaa, Kaasalainen nauraa.

Joensuulaisille peruskoululaisryhmille museoiden pääsymaksut ovat olleet ilmaisia jo kauan, ja vuodenvaihteessa pääsymaksut poistuivat myös lukio-, ammattikoulu- ja korkeakouluryhmiltä.

– Toivon mukaan nyt myös toisen asteen opiskelijoiden määrä tulee kasvamaan kävijöissä, Pauliina Kaasalainen tuumaa.

Museoissa on Kaasalaisen mukaan jatkuvasti yhä enemmän interaktiivisia ja toiminnallisia elementtejä etenkin pääkaupunkiseudulla.

– Se on kuitenkin melko kallista, joten ilman erilaisia hankkeita me emme välttämättä kykenisi sellaiseen.

Tällä hetkellä Onnissa on esimerkiksi Tarja Malisen Onni-veistos, jolle katselija voi mobiilisovelluksen avulla vaihtaa vaatteet. Lisäksi veistoksen käsissä olevaa palloa voi koskea, jolloin pallossa näkyvä maisema vaihtuu. Kokonaisuus on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille ja toimii osana Näky ja täky -hanketta.

Joensuun lastenkulttuurikeskuksen Kulttuurin virta -polkuun kuuluvat kierrokset pyörivät Kaasalaisen mukaan nyt viidettä vuotta. Museoiden ohjelmassa on peruskoulun viides- ja kuudesluokkalaisten tutustuminen museoihin.

– Se on ollut viime vuodet toimintamme kehityspisteenä, mutta nyt kun toiminta on alkanut pyöriä vakiintuneesti, toivon, että voimme alkaa miettiä uusia painopisteitä toiminnan kehittämiseksi. Pyrimme laajentamaan kävijäkuntaa koko ajan.

Sekä Hilmassa että Onnissa aloitettiin vuodenvaihteessa ilmaiset museolauantait, joita vietetään joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina kesäkautta lukuun ottamatta. Tätä ennen käytössä olivat niin sanotut happy hourit perjantai-iltapäivisin.

– Vuoden ensimmäiset ilmaiset lauantait ovat näyttäneet erittäin vilkkailta. Lauantai onkin varmasti monelle työssä käyvälle helpompi päivä tulla vierailemaan, Kaasalainen pohtii.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä