Julkaistu 

Torille tahdotaan korkeintaan kauppahalli – ja mieluiten eteläpuolelle

Torille tahdotaan korkeintaan kauppahalli – ja mieluiten eteläpuolelle Hanna-Mari Lappalainen

Joensuun kaupunki käynnisti torin ja ympäristön asemakaavan muutoksen laadinnan laajalla verkkokyselyllä. Kyselyyn saatiin 1 081 vastausta, mikä on kaupungin tiedotteen mukaan poikkeuksellisen korkea määrä kaupungin kyselyihin saaduissa vastauksissa.

Kyselyllä selvitettiin muun muassa keskustakohteiden arvostusta, Kauppatorin käyttötarpeita ja suhtautumista rakentamiseen torille. Kysely oli avoinna 31.1.–18.2.2019.

Joensuun Kauppatori on kyselyn perusteella kaupungin identiteetin kannalta vastaajille tärkein yksittäinen paikka. Sen kanssa kilpailevat jokivarren kohteet, kuten Ilosaaren ympäristö, kaupungintalo, Rantakadun puutalot ja kävelykatu. Nämä ovat kaikkien ikäryhmien top 5 -paikat kaupungin imagon kannalta. Avovastauksissa myös itse Pielisjoki nostettiin tiedotteen mukaan useasti esiin.

Kesäkahvilat ja -ravintolat, markkinat ja läpikulku tuovat kyselyn tulosten mukaan ihmiset torille. Vanhempia vastaajia sinne vetää myös torikauppa, mutta nuorilla torikaupan ohittaa ystävien tapaaminen, kansanjuhlat ja yöaikaiset grillit.

Vastaajat sallisivat torille maltillisesti rakentamista. Yhden tai yhdestä kahteen rakennusta sallisi kolmasosa vastaajista. Ei yhtään rakentamista tai paljon rakentamista sallivia vastaajia oli molempia 12 prosenttia. Rakennusten sijaintipaikkana sai Koskikadun puoleinen torin reuna niukasti enemmän kannatusta kuin Siltakadun puoli. Siltakadun reuna oli ykkönen vain yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä. Koskikadun puolelle rakentamista perusteltiin sillä, että Siltakadun puoli olisi aurinkoisena parempi kesäkahviloille.

82 prosenttia vastaajista oli kyselyssä sitä mieltä, että jos torille rakennetaan, sinne pitäisi rakentaa nimenomaan kauppahalli. Muulla rakentamisella torille ei ollut juurikaan kannatusta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä