Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

PKO:n asiakaspeitto S-ryhmän osuuskaupoista suurin – omistajille palautuksia 17,6 miljoonaa euroa

PKO:n asiakaspeitto S-ryhmän osuuskaupoista suurin – omistajille palautuksia 17,6 miljoonaa euroa Juha Inkinen

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palautti omistajilleen vuonna 2018 17,6 miljoonaa euroa. Yhteensä 12 000 PKO:n omistajataloutta sai viime vuonna takaisin yli 600 euroa. Koko jäsenistölle keskimäärin palautus on 250 euroa taloutta kohden, mikä on osuuskaupoista kolmanneksi korkein lukema.

Vuonna 2018 PKO:an liittyi 5 411 uutta asiakasomistajaa. Osuuskaupasta erosi tai siirtyi muihin osuuskauppoihin 1 958 omistajaa, mistä johtuen osuuskaupan nettolisäys viime vuonna oli 3 453. Toimialueen talouksista PKO:n asiakasomistajia on 85 prosenttia, ja asiakasomistajapeitto on S-ryhmän osuuskaupoista suurin.
PKO:n operatiivinen tulos vuonna 2018 oli 17,3 miljoonaa euroa. Tuloksesta 60,7 prosenttia menee toimitusjohtaja Juha Kivelän mukaan omistajille ja 39,3 prosenttia tulevaisuuden varmistamiseen ja kehittämiseen.

PKO:n viime vuoden suurimpia muutoksia olivat esimerkiksi ravintola Hostina Piimälinnan sulkeminen, ravintola Pan Buddhan sulkeminen ja Gastropub Vispiläkaupan avaaminen samoihin tiloihin, S-market Penttilänrannan avaaminen sekä toriparkin avaaminen.

Kuluvan vuoden toimenpiteitä ovat esimerkiksi ravintola Fafa'sin avaaminen, ravintola Aittarannan avaaminen vapun tienoilla, S-market Jukolanportin avaaminen, Kimmelin viemäröinnin sukitus sekä mahdollinen PKO:n ja Jukolan Osuuskaupan yhdistyminen. Lisäksi PKO uudistaa vuoden mittaan Kiteen, Uimaharjun, Joensuun Kauppakadun, Noljakan sekä Rääkkylän S-marketit.

Käynnissä on parhaillaan myös torin kaavahanke, koska PKO haki kaavamuutosta loppukeväällä 2018. PKO:n tavoitteena on siirtää kauppahallityyppisen liike- ja palvelurakennuksen rakentamispaikka torin pohjoislaidalle. Kauppatorin kaavaluonnos on nähtävillä kesällä 2019, ja kaupunginvaltuuston päätettäväksi kaavaehdotus tullee loppuvuodesta 2019. Rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2020, todennäköisemmin vuonna 2021.

 

// Juttua muokattu 28.2.2019 kello 13.53: Viime vuonna koko jäsenistölle keskimäärin palautus on 250 euroa taloutta kohden, ei 263 euroa taloutta kohden. 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä