Julkaistu    |  Päivitetty 
Marko Siintomaa

Omien polkujen kulkija

Suomeen tuotava Impreza on farmari- ja viistoperäisen hatchback-korimallin risteytys. Kuva: Marko Siintomaa Suomeen tuotava Impreza on farmari- ja viistoperäisen hatchback-korimallin risteytys. Kuva: Marko Siintomaa

Subarulla on vahva maine varsinkin autoharrastajien piirissä. Tämä periytyy etenkin historian vahvasta Mitsubishi Lancer Evolutionin ja Subarun WRX STI:n välisestä japanilaisten perheautojen kisaparista, joka toi näille valmistajille mainetta ja mammonaa rallipoluilla. Mitsu on sittemmin lopettanut evon tuotannon, mutta Subaru sen sijaan jatkaa tehomallien tekoa juuri tammikuussa Detroitin 2019 autonäyttelyssä esitellyllä uudella STI S209 mallillaan.

Tällä hetkellä Suomen Impreza-mallisto on varsin niukka käsittäen kolme mallia ja kaksi moottorivaihtoehtoa. Koeajoon valikoitui tehokkaammalla 2.0-litraisella moottorilla ja paremmalla Active-varustetasolla oleva versio. Impreza valittiin esittelynsä jälkeen vuoden autoksi 2016–2017 Japanissa. Mallin tulo Suomeen on kestänyt tovin, joten on koeajon aika.

 

 

Subaru on käyttänyt boxer-moottoria autoissaan jo yli 50 vuotta. Kuplavolkkarista tutun ja nykyään myös joissakin Porschen malleissa käytetyn moottorityypin peruskonstruktiossa männät liikkuvat vaakatasossa ja tosiinsa nähden vastakkaisiin suuntiin. Tästä on etuna matala moottorin painopiste ja värinättömyys. Moottorilla on myös oma tunnusomainen käyntiääni.

Koeajoautossa oli kaksilitrainen vapaasti hengittävä moottori, joka ei teknisten tietojen perusteella tarjoa varsinaisesti mitään ihmeellistä. Ainoa huomionarvoinen asia on siviilibensamoottorille varsin kova 12,5:1-puristussuhde. Tehoa moottorista löytyy 156 hevosvoimaa ja vääntöä vajaa 200 Nm. Se ei kuulosta kovin suurelta, mutta Impreza liikkuu varsin pirteästi näillä tehoilla.

Vaihteistona on portaaton CVT-automaattivaihteisto, johon japanilaiset ovat kuitenkin tehneet ohjelmoinnilla kuusi eri ”vaihdetta”. Tämä on pohjoismaiden oma erikoisuus, sillä tätä ominaisuutta ei ole Amerikan ja Japanin markkinoilla olevissa malleissa. Neliveto on kiinteä ja se tarjoilee oletusarvoisesti voimaa suhteessa 60 prosenttia eteen ja 40 prosenttia taakse, mahdollistaen kuitenkin tarpeen tullen 50/50-jakosuhteen.

Alusta on napakka olematta kuitenkaan liian kova. Ohjaus on sähkötehosteinen ja tuntumaltaan asiallinen. Luistoneston saa pois päältä, mutta ajovakautus jää taakse päälle. Se on kuitenkin varsin sallivaa sorttia ja antaa yllättävän paljon siimaa, jos talvikelillä leikityttää. Perän saa siis varsin helposti irti risteyksistä lähtiessä. Polttoainetta kuluu kulutusmittarin mukaan maantiellä kuuden litran molemmin puolin sadalle kilometrille. Tässä mielessä ennen aavistuksen juopon maineessa olleen Boxer-moottorin polttoaineenkulutusta on saatu pihimmäksi.

 

 

Suomeen tuotava Impreza on farmari- ja viistoperäisen hatchback-korimallin risteytys. Etupyörät ovat hieman takana johtuen voimalinjasta, vaikka etuvetoakselit sojottavatkin vaihdelaatikosta eteenpäin.

Kojetaulun näkymä on asianmukainen ilman ylimääräisiä prameiluja. Näyttöjä löytyy kaiken kaikkiaan kolme kappaletta ja kojetaulun iso keskinäyttö toimii peruuttaessa myös peruutuskameran näyttönä. Kaiuttimien äänenlaatu on hyvää keskitasoa.

Penkeissä selkä ei väsy pidemmälläkään matkalla ja muutenkin ajoasennon saa mieleisekseen ratin etäisyys- ja korkeussäätöjen avulla. Ainut murmattamisen aihe on varsin kova Hakkapeliitta 9 -nastarenkaiden tuoma melu, johon toki voi yrittää vaikuttaa rengasvalinnalla. Imprezassa on aina vakiona Subarun EyeSight-stereokamerajärjestelmä, joka huolehtii automaattisen hätäjarrutuksen, kaistavahdin ja adaptiivisen vakionopeussäätimen tehtävistä. Tämä toimi hämmentävän hyvin jopa lumimyräkässä, jollainen sattui koeajon ajaksi.

 

 

Koeajo-Impreza maksaa 33  900 euroa. Subarussa on paljon hyvää ja varsinkin tekniikan panostukset tuntuvat. Neliveto on oikeasti toimiva eikä tarvitse jännittää, jääkö Subarulla talvella lumeen kiinni. Monessa asiassa näkee, että Subaru on vahvasti kehityksessä mukana nelivetoisten autojen markkinoilla.

Impreza on mukavalla tavalla erilainen ja toivottavasti sama linja jatkuu myös tulevaisuudessa. Samalta merkiltä löytyy myös XV-malli, joka on aika pitkälti Impreza isommalla maavaralla.

 

// Juttua muokattu 18.2.2019 kello 12.26: Subarulta löytyvän toisen mallin nimi on XV, ei VX, kuten jutussa alun perin luki.

Media

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä