Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Vain hyviä perinteitä

Penkkariajeluun kuuluvat perinteiset lakanat, joissa nostetaan esille usein ajankohtaisia aiheita. Kuvassa Norssin abien taidonnäyte vuodelta 2018. Riikka Hurri. Penkkariajeluun kuuluvat perinteiset lakanat, joissa nostetaan esille usein ajankohtaisia aiheita. Kuvassa Norssin abien taidonnäyte vuodelta 2018.

Muun muassa sotkeminen, leikkiaseet ja päihteiden käyttö on penkkareissa kiellettyä. Ensi vuodesta alkaen penkkarit aikaistuvat viikolla.

Lukiolaiset juhlivat perinteisiä penkinpainajaisia Joensuussa 14. helmikuuta. Ensi vuodesta alkaen penkkareiden ajankohta aikaistuu viikolla, mikä johtuu ylioppilaskirjoitusten ajankohdan muutoksesta.
Tavallisesti penkkareita seurannut Vanhojenpäivä pysyy yhä tutulla paikallaan, joka on tänä vuonna perjantai 15. helmikuuta. Ensi vuonna Vanhojentanssit tanssitaan 14. helmikuuta.
– Penkkareiden aikaisempi ajankohta on positiivinen juttu, koska se on lähempänä abien normaalin koulutyön loppumista, ja heille on tällöin luontevampaa laskeutua lukulomalle suoraan sen jälkeen. Lisäksi koululle jää viikko aikaa järjestellä Vanhojentansseja, koska ne eivät ole enää heti peräjälkeen, toteaa Lyseon lukion rehtori Jarkko Rieppo.
Ennen nykyistä virkaansa Joensuun yhteiskoulun lukiossa työskennellyt Rieppo toteaa penkkareiden muuttaneen hieman luonnettaan vuosien saatossa.
– Ainakaan enää ei pidetä radioaamunavausta, vaan se on tietyllä tapaa siirtynyt abishown yhteydessä näytettäviin videoihin. Lyseon perinteistä on näin lyhyen työskentelyn jälkeen hieman hankalaa sanoa, mutta pian se nähdään, 29. tammikuuta virassaan aloittanut Rieppo tuumaa.


Tarkempaa kuin ennen
Jarkko Rieppo ja Joensuun yhteiskoulun lukion rehtori Esa Räty eivät muista törmänneensä uransa aikana penkkareissa ylilyönteihin. Normaalikoulun lukion rehtori Marita Hokkanen muistaa kerran kolmentoista vuoden rehtorin uransa aikana joutuneensa estämään yhden abin nousemisen penkkarirekkaan.
– Tämä on tosi pieni määrä, kun meillä on kuitenkin vuosittain yli sata juhlijaa, Hokkanen toteaa.
Lukiolaisten kanssa käydään kussakin lukiossa ennen penkkareita läpi, mikä penkkareiden aikana on kiellettyä ja mikä sallittua.
– Leikkiaseiden tuominen kouluun on kielletty, ettei kenellekään jää epäselväksi, onko kyseessä leikki- vai oikea ase. Tämä ohjeistus muuttui Jokelan ja Kauhajoen ikävien tapausten jälkeen, Hokkanen kertoo.
Esimerkiksi sotkeminen ja yltiöpäinen kasteleminen eivät myöskään kuulu päivän ohjelmaan. Kaikissa lukioissa penkkarit ovat kouluympäristössä päihteettömät, mutta rehtorien mukaan alkoholin käyttöä ei täysin ole kyetty kitkemään pois.
– Jokainen vuosi on erilainen, mutta ei alkoholi ole koskaan ollut päivän aikana ongelma, Esa Räty kertoo.
Abien perinteisiin kuuluu lukiosta riippuen vuosittain myös esimerkiksi koulusta alueiden rajaaminen vain abien käyttöön, abien aamukampa, vallan kahvan ojentaminen toisluokkalaisille ja opettajille lahjojen antaminen ja laulujen laulaminen.
– Tarkastamme esitettävän ohjelman etukäteen. Tänä päivänä kiusaamisesta kerrotaan matalammalla kynnyksellä, ja olemme näiden asioiden kanssa varmasti tarkempia kuin ennen, ettei kenellekään tulisi paha mieli. Mieluummin positiivisen kautta lähdetään penkkareita viettämään, ja hyvässä hengessä niitä onkin aina vietetty, Jarkko Rieppo summaa.


Kommentti: Käsiraudoilla kaiteeseen ja vettä naamaan
Kun olin lukiossa alemmilla luokilla, viettivät silloiset abit suhteellisen riehakkaita penkkareita. Perinteisen naamaan piirtelyn ja mustalle listalle joutumisen lisäksi minua kehotettiin käytävällä syömään lusikallinen jotakin, joka saattoi olla joko pilttiä tai koostumukseltaan jotakin vastaavaa, enkä suostunut koskemaan siihen. Ja niinhän siinä kävi, että tulin sidotuksi käsiraudoilla portaikon kaiteeseen ja sain vesipyssyn suihkusta naamaani. Uhattiinpa vielä jättää siihen koko seuraavan tunnin ajaksi. Ei tietenkään oikeasti jätetty.
En loukkaantunut pienestä nöyryytyksestä, vaan tilannetta on lähinnä vaikea muistella nauramatta, ja vähän myös harmittaa ettei siitä löydy kuvamateriaalia. Voin kuitenkin ymmärtää, että kaikki eivät pidä abien tempauksista ja huomiosta, minkä vuoksi penkkareissa pitää olla sopivasti pelisilmää siitä, kenelle jekkuja voi rennolla mielellä tehdä kenenkään mieltä pahoittamatta.
Hanna-Mari Lappalainen

 


Heili kysyi gallupissa: Millaisia muistoja sinulla on penkkareista?

Riitta Nyberg,
Joensuu
– Se oli vuosi 1985, kauan on aikaa siis. Laulettiin paljon, ja olin tietysti itse siellä laulamassa. Kylmähän siellä oli, mutta hauskaa kuitenkin. Taisi minullakin olla jotakin älytöntä päällä, mutta en muista mitä.


Markku Orpana,
Helsinki
– Vietin penkkareita Joensuussa. Se oli sitä aikaa kun Joensuun lyseo ja tyttölyseo yhdistyivät. Lyseon perinteet olivat vähän karkeammat, ja yhdistyminen näkyi lähinnä Vanhojenpäivänä, penkkareissa ei niinkään.
– Lauluja ja muuta tällaista oli aika vähän, tapana oli mennä sitten jonnekin aina koulun jälkeen juhlimaan, Kolille tyypillisesti.


Marina Kakkonen,
Joensuu
– Olen Pietarista kotoisin, joten en ole itse kokenut penkkareita. Olen kuitenkin Joensuussa vuosien aikana nähnyt, kun penkkareita vietetään kaupungilla. Se on varmasti jokaiselle nuorelle tärkeä hetki elämässä, koulu loppuu ja maailma on edessä.


Maarit Utunen,
Joensuu
– Vietin penkkareitani Kangasalla. Olin pukeutunut geishaksi. Oli hirveän kylmä ja kiertelimme kimonoissamme ympäriinsä, mutta vaikka olikin aivan jäässä, siinä oli tiettyä tunnelmaa. Se on sellainen suosikkimuisto.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä