Julkaistu 
Aimo Salonen

Ota nyt kuitenkin se ajokortti ja vaikka oma veli mukaan

Kyllä se siitä: valitset vain korttipakasta parhaan ja vastaat oikein virkailijan kysymyksiin. Hanna-Mari Lappalainen Kyllä se siitä: valitset vain korttipakasta parhaan ja vastaat oikein virkailijan kysymyksiin.

Kun passia tai poliisin hyväksymää henkilökorttia ei ole, virkailija varmistaa eri lähteistä henkilökortin hakijan henkilöllisyyden.

 

Farssinahan tätä monet pitävät: kun ajokortti ei kelpaa eikä passiakaan ole, ihmisen pitäisi henkilökorttia hakiessaan todistaa henkilöllisyytensä juuri sillä henkilökortilla, jota hän on hakemassa.

– Vaimo oli eilen Joensuun poliisilaitoksella hakemassa korttiaan ja sai sen, kun vei mukanaan veljensä, jolla se virallinen henkilökortti on, ja joka totesi, että on se juuri se, kuka se sanookin olevansa, enolainen Hannu Marttinen kertoi torstaiaamuna Karjalan Heilille.

Joensuun poliisilaitoksen lupapalveluissa on nyt ruuhkaa, kun ihmiset hakevat henkilökortteja, joita on vuoden alusta lähtien vaadittu muun muassa sairaaloihin operoitavaksi mentäessä. Ajokortti ei enää avaakaan ovia entiseen tapaan.

Lupaesimies Kirsi Suominen Joensuun poliisin lupapalveluista kertoo, että jos passia tai henkilökorttia ei ole, henkilökortin hakijan henkilöllisyys selvitetään hakijalle esitettävillä kysymyksillä, joiden vastaukset voidaan tarkistaa erilaista rekistereistä.

– Mukaan kun ottaa ajokortin tai Kela-kortin tai vaikka pankkikortin, jossa on nimi ja parhaassa tapauksessa kuvakin, ja kun osaa vastata kysymyksiimme, pystyy kyllä todistamaan henkilöllisyytensä, Suominen kertoo.

– Tässä teidän esimerkissänne olemme voineet todeta veljen henkilöllisyyden henkilökortin kautta, ja olemme voineet katsoa hänen rekisteritiedoistaan, että hänellä todellakin on sen niminen sisko. Kyllä me kuitenkin myös tässä tapauksessa olemme esittäneet siskolle niitä varmistavia kysymyksiä.

Ruuhkaahan lupapalveluissa nyt on. Kirsi Suominen kertoi torstaina noin kello 13, että Joensuussa on useita vapaita aikoja tarjolla, kun kalenteria selataan tiistaihin 19. helmikuuta saakka.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä