Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Soiko tuuli vielä lehvästössä?

Tästäkin keskustellaan: onko näkymä kaupungintalolle riittävän hyvä? Kuva: Aimo Salonen Tästäkin keskustellaan: onko näkymä kaupungintalolle riittävän hyvä? Kuva: Aimo Salonen
Vihataanko Joensuussa puita?

Kaupunginvaltuutettu Anni Järvisen (vas.) mielestä vihataan, valtuustokavereiden Arto Pippuri (kok.) ja Hannele Hulmi (kesk.) mukaan ei.

Mutta miksi niitä sitten poistetaan Vapaudenpuistosta? Tuon pohdinnan äärelle Karjalan Heili kutsui neljä kaupunginvaltuutettua perjantaiaamuna, jolloin pakkanen pureutui poskiin ja korvalehtiin.

Aiheen kokoontumiselle antoi Marko Haakanan (vas.) maanantaina jättämä ja 19 valtuutetun allekirjoittama valtuustokysymys.

–  Kaupunki haluaa tehdä tästä niin sanotun edustuspuiston. Ropinahan siinä kyllä käy, kun 64 puuta kaadetaan ja tilalle istutetaan 24 eli miinusta tulee 40 puuta, Haakana tiivisti asetelman.

Haakanan mukaan puistosta ei löydy jatkossa suojaa sen kummemmin päivänpaisteelta kuin sateeltakaan. Järvinen huomauttaa, että Euroopassa kun hän matkustelee, Barcelonasta, Berliinistä, Pietarista ja muualta löytyy kerrostumia, eri ikäisiä kasveja, vanhojakin.

Helena Hulmin (paitsi kesk. myös dir. cant.) nimeä kysymyksestä ei löydy. Eikö musiikki-ihmisen korvia miellytä lempeän kesätuulen soittelo puiden lehvistössä?

–  Totta kai miellyttää, mutta täytyy katsoa, millaisia puita siellä on. Nyt puisto näyttää ränsistyneeltä, ja huonokuntoiset puut pitää poistaa jo ihmisten turvallisuuden vuoksi, Hulmi vastasi.

Pippuri on samoilla linjoilla:

–  Havainnekuvia kun katsoin, niin upea puisto tästä on tulossa, kun vielä saadaan tuo meidän uljas kaupungintalokin näkyviin.

Haakana huomautti, että ei näkyvyydessä mitään vikaa ole ainakaan näin talvella ja viittasi kaupungin perusteluun, jonka mukaan puistoa saatetaan nyt alkuperäiseen asuunsa:

–  Jos kerran alkuperäistä tavoitellaan, niin eikä yksin tein voisi luopua tuosta vuoden 1918 nimestä ja palauttaa nimi joki Teatteripuistikoksi tai Nelikulmapuistoksi.

Porvari Pippuri tökkäsi toveri Haakanaa kylkeen ja tuumasi, että mitä sitä muuttamaan hyvää nimeä, jonka kaupunkilaiset ovat oppineet.

Kuunnellaanko Joensuussa sitten kaupunkilaisia?

–  Ainakin tätä kyselyä vasten näyttää siltä, että ei kuunnella, Järvinen viittaa kaupungin teettämään kyselyyn, jonka mukaan 70 prosenttia vastaajista halusi puiden säilyttämistä.

Kysymys saa aikanaan vastauksen, joka tuodaan kaupunginvaltuustolle. Millaista keskustelua on odotettavissa?

–  Varmasti siellä syntyy keskustelua, kun meille syntyi jo nyt täällä pakkasessa näin vilkas keskustelu, Hulmi vastasi.

Niin syntyi. Sanailu kiihtyi tavalla, että pystyyn nousseita käsiä katsoessaan Heili oli näkevinään valtuustosalin screenin, joka hyvin nopeasti täyttyi puheenvuoropyynnöistä.

Lopetamme musiikki- ja kulttuuritaloon.

Kuinka nopeasti sellainen saadaan Joensuuhun? Vastaukset voi kuunnella 12 minuuttia ja 54 sekuntia kestävästä podcastista, joka linkitettiin sivulle http://www.heili.fi perjantaina 1.2.2019.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä