Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Juuret Savossa, katse Puolassa

Joensuussa yliopilaaksi kirjoittava Mikko Räsänen sanoo olevansa savolainen, mutta antaa suorastaan pohjalaisella suorasukaisuudella vastauksensa, kysytäänpä sitten hänen taustastaan tai tavoitteistaan. Kuva: Aimo Salonen Joensuussa yliopilaaksi kirjoittava Mikko Räsänen sanoo olevansa savolainen, mutta antaa suorastaan pohjalaisella suorasukaisuudella vastauksensa, kysytäänpä sitten hänen taustastaan tai tavoitteistaan. Kuva: Aimo Salonen
Lentopalloilija Mikko Räsänen, 18, tietää, mitä on, ja hän myös sanoo sen suoraan: Savosta tulen ja Puolaan haluan mennä.

Kovin kaukaa Ohtaansalmen takaa Räsänen ei tule, ja kovin pieni hän oli silloin, kun perhe muutti Tuusniemeltä Outokumpuun, mutta silti hän tunnustautuu savolaispojaksi:

–  Savolainen olen ja ylpeä siitä. Tuusniemen urheilusta en tiedä mitään, ja Outokummun Partio on kasvattajaseurani, mutta suku on Savosta ja juureni ovat siellä.

Tänä keväänä Räsänen kirjoittaa ylioppilaaksi Joensuun yhteiskoulun lukiosta ja pelaa ykkössarjaa Karelian Hurmoksessa, jolla on menossa vahva kausi. Suomen cupissa joukkue pärjäsi liigaseuroillekin, joita se saattaa hyvinkin kohdata ensi kaudella myös sarjaotteluissa.

–  Siihen me ollaan valmistauduttu, että liigaan ollaan nousemassa, ja kyllä minä luottavainen olen, että me tehdäänkin se, Räsänen sanoo.

Räsänen itse haluaa joka tapauksessa pelata liigassa, mutta kuinka todennäköisesti hän pelaa sitä Hurmoksessa, jos nousu onnistuu?

–  En osaa sanoa. Veikkaan, että lähtö tulee, vaikka noustaisiinkin, mutta tietysti, jos asiat menevät hyvin, niin miksi se ei voisi olla Hurmoskin. Pitää katsoa sitten kauden jälkeen.

Räsänen kertoo suunnitelmistaan varmoin äänenpainoin: nyt pelataan Hurmokselle ja hankitaan itselle valkolakki, ja sitten on edessä alokkaaksi meno Suomen armeijaan  –  joko tammikuussa tai helmikuussa.

–  Urheilukoulu on suopea urheilijoille, ja se alkaa huhtikuussa. Vielä en ole kuitenkaan päättänyt, haenko sinne. Aikaa on elokuuhun asti.

Mihin saakka Räsänen sitten haluaa kehittyä lentopalloilijana?

–  Ammattilaiseksi. Ulkomaille asti.

Minne päin maailmaa?

–  Puolaan.

Miksi?

–  Pienestä pojasta lähtien olen seurannut esimerkiksi Oivasen veljeksiä (Matti ja Mikko), jotka pelasivat Puolassa hyvissä joukkueissa ja olivat muutenkin esikuvia, Räsänen vastaa.

–  Keväällä käytiin junnumaajoukkueen kanssa siellä pelaamassa, ja se vahvisti kuvaa, että Puolassa olisi hyvä pelata myös ammattilaisena.

Räsänen alkaa kehua Puolan tunnelmaa:

–  Siellä on todella kova mekkala. Fanit ovat fanaattisia ja huutavat kovasti ja laulavat kaiken maailman lauluja. Siellä on hirmu hyvä fanikulttuuri ja halli on aina täynnä pelissä kuin pelissä.

Valittamista ei ole juuri nyt Joensuunkaan tunnelmassa. Meteli oli kova silloinkin, kun Hurmos pelasi kotisalissa menestyksekkäitä cup-ottelujaan.

–  Kaveri kun oli vieressä metrin päässä, niin sille piti huutaa, että se olisi kuullut jotakin, Räsänen muistelee.

–  Omat kaveritkin innostuivat tulemaan katsomaan Suomen cupin pelejä, ja kun niissä oli niin hirmu hyvä tunnelma, ne eivät lähde nyt pakottamallakaan pois katsomosta.

Kova oli tunnelma silloinkin, kun Riento aikoinaan teki omaa nousuaan. Räsänen on liian nuori mies tietämään niistä peleistä mitään, mutta kysytään nyt kuitenkin: luuletko, että urheilutalon nykyisen tunnelman juuret voisivat mennä yli kymmenen vuoden takaisiin aikoihin saakka?

–  Samat naamathan siellä tietysti pyörii kuin Riennonkin aikoihin, Räsänen vastaa.

–  Ei tämä uusi ilmiö ole, mutta ehkä tämä on parannettu versio. Nyt on tullut paljon myös nuoria katsojia.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä