Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Ilmastotekoja nyt eikä viidestoista päivä

Maija Kuivalaisen tavoitteena on herättää ajatuksia Joensuun päättäjissä ja poliitikoissa. Hanna-Mari Lappalainen Maija Kuivalaisen tavoitteena on herättää ajatuksia Joensuun päättäjissä ja poliitikoissa.

Jotkut ovat saattaneet tänään kaupungintalon ohi kulkiessaan nähdä portailla keltaisen kyltin kanssa seisovan naisen, kuten oli käynyt myös eräälle Heilin toimituksessa poikenneelle ulkoilijalle, joka vinkin aiheesta välitti.

Heilin toimitus poikkesi kaupungintalon edustalla, ja portailla seisova henkilö osoittautui Pieksämäeltä kotoisin olevaksi Maija Kuivalaiseksi, joka on parhaillaan Joensuussa vierailemassa siskonsa luona. Kuivalainen on seisonut kaupungintalon portailla tänään puoliltapäivin saakka.
– Ajattelin seistä tässä niin kauan, kun veri vain sormissa ja varpaissa kiertää, Kuivalainen naurahtaa.

Kuivalainen kertoo kuulleensa eilen tänään 1. helmikuuta vietettävästä pohjoismaisesta ilmastolakosta, jonka johdosta ihmiset ovat kokoontuneet muun muassa Helsingin eduskuntatalon portaille vaatimaan vahvoja ilmastotoimia. Tämän vuoksi Kuivalainen päätti rohkaistua ja toteuttaa saman teon Joensuussa, minkä vuoksi keltaiseen kylttiin on kirjoitettu isolla sanat "Ilmastotekoja nyt".
– Viime lokakuussa julkaistun IPCC:n ilmastoraportin myötä koin sellaisen ilmastoheräämisen, ja olen ollut siitä lähtien ilmastoon liittyvässä vapaaehtoistyössä aktiivisesti mukana. Olen ollut vastaavissa ilmastotapahtumissa mukana Helsingissä ja Jyväskylässä, Kuivalainen kertoo.
Kuivalaisen mukaan tempauksen tavoitteena on herättää keskustelua ja ajatuksia mahdollisesti ohi kulkevissa kaupungin päättäjissä ja poliitikoissa.
– Kun he menevät tästä ohi ja huomaavat minut, he alkavat ehkä miettiä asiaa, ja saatamme saada vähitellen jotakin aikaiseksi. Tähän mennessä olen saanut ainakin hymyjä osakseni, Kuivalainen naurahtaa.

Muutama ihminen on ryhtynyt juttusillekin Kuivalaisen kanssa.
– Minulta on kyselty, miksi olen täällä tänään ja mitä mieltä olen itse näistä asioista. On kerrottu omista kokemuksista ja esitetty vastanäkemyksiäkin. Tosi hyvää ja moninaista keskustelua on saatu aikaiseksi, Kuivalainen toteaa.
Kuivalainen aikoo toteuttaa tempauksen jatkossa myös Pieksämäellä toistuvasti perjantaisin.
– Ilmastotapahtumat tuntuvat olevan isompien kaupunkien, kuten Helsingin ja Jyväskylän juttu. Itse olen pieneltä paikkakunnalta, ja olemme erään työryhmän kanssa ideoineet juuri sitä, kuinka saisimme siirrettyä ilmastotoimintaa myös pienemmille paikkakunnille. Etenkin vaalien alla on tärkeää pohtia, millä saisimme päättäjiä ryhtymään oikeasti toimenpiteisiin, Kuivalainen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä