Julkaistu 
Anna Tenhu

Ken meistä saa kesätyön

Joensuun Normaalikoulun ysiluokkalaiset Tilma Turunen (vas.), Veera Karilahti, Niko Presnyakov, Nuutti Kaikkonen, Milla Nieminen ja Kiti Kuukka tuumivat, että lomaillakin voisi, mutta kesätöistä saatava palkka antaa itsenäisyyttä. Anna Tenhu Joensuun Normaalikoulun ysiluokkalaiset Tilma Turunen (vas.), Veera Karilahti, Niko Presnyakov, Nuutti Kaikkonen, Milla Nieminen ja Kiti Kuukka tuumivat, että lomaillakin voisi, mutta kesätöistä saatava palkka antaa itsenäisyyttä.

Tunkua kesätöihin riittää. Erottuakseen muista hakijoista kannattaa työhakemukseen panostaa.

Nuorten kesäyöpaikkoja on kaiken kaikkiaan tänä vuonna tarjolla ennätysmäärä, mutta paljon on varmasti hakijoitakin. Karjalan Heili kysyi, mitä vinkkejä työnantajat antavat nuorille työnhakijoille.
Joensuun kaupungin kesätyöntekijöiden rekrytoinnista vastaava Erja Poutiainen kertoo, että nuori voi edesauttaa työllistymistään panostamalla kesätyöhakemuksen laatimiseen.
– Kannattaa laittaa hakemukseen hyvä perustelu, miksi juuri sinut kannattaisi valita. Se antaa hyvän kuvan motivaatiosta ja asenteesta. Kannattaa myös tuoda rohkeasti omaa osaamistaan esille, olipa kyseessä työkokemus tai harrastus.
– Joensuun kaupunki myöntää kesätyöpaikkatukea erikokoisille yrityksille, jos he palkkaavat joensuulaisen nuoren yritykseen kuukaudeksi kesäkaudella. Myös tämä mahdollistaa nuorten työllistymistä.
Huolimattomasti tehty työhakemus ei viesti lähettäjästään hyvää, joten hakemukseen kannattaa käyttää aikaa.
– Kun nuori tekee kesätyöhakemuksen, olisi hyvä tarkastaa kieliasu ja kirjoitusvirheet. Jos vain mahdollista, olisi hyvä tehdä CV, jonka voi liittää hakemukseen.

Kaupungilla on Poutiaisen mukaan tarjolla useita työpaikkoja erilaisissa tehtävissä.
Kaupungin kesätyöpaikat ovat kirjastossa, jossa on asiakaspalvelutyötä sekä vahtimestarin avustavia töitä.
Lisäksi tarjolla on töitä kulttuuripalvelujen tapahtumatuotannoissa, museossa, leikkikenttätoiminnassa, liikunta-, kiinteistö- ja nuorisopalveluissa, puisto- ja puutarhatöissä ja ympäristönsuojeluyksikössä.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO palkkaa tänä vuonna ennätysmäärän kesätyöntekijöitä.
– Meille on jo pitkään ollut kunnia-asia tarjota nuorille runsaasti kesätyöpaikkoja ja myönteisiä kesätyökokemuksia, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä kertoo.
– Työelämään siirtyminen on herkkä vaihe, jolla on tutkitusti vaikutusta koko työuran onnistumiseen. Epäonnistumisella on yhteys syrjäytymiseen ja jopa työkyvyttömyyteen. Me haluamme tarjota töitä ja onnistumisen eväitä tulevaisuuteen mahdollisimman monelle nuorelle, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä toteaa.
PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Monosen mukaan valttikortteja kesätyöhaussa ovat iloinen asiakaspalveluasenne, halu oppia uutta, hyvät yhteistyötaidot sekä uteliaisuus ja reippaus.
– Haastattelutilanteissa kannattaa olla aktiivinen ja keskusteleva. Ryhmähaastatteluissa ei kannata jäädä erikseen odottamaan, että juuri sinulta kysytään. Kättä vain reippaasti pystyyn ja puheenvuoroa pyytämään.

Joensuun evankelisluterilaisella seurakunnalla ikärajat kesätöihin ovat korkeammat kuin muilla.
– Olemme rajanneet hakijoita siten, että pitää olla 17 vuotta täyttänyt. Työ on raskasta kokopäivätyötä, hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi kertoo.
– Alle 18-vuotiaan työllistäminen on säädetty laissa, ja mitä nuorempi työntekijä, sen vastuullisempaa se on työnantajalle.
Kiviniemen mukaan nuorten palkkaamisessa on muutamia asioita, jotka poikkeavat verrattuna täysi-ikäisen työsuhteeseen.
– Meillä on käytössä koneita ja laitteita, jotka vaativat aikuisen käyttäjän.


Heili kysyi gallupissa: Oletko ollut kesätöissä ja aiotko hakea?

Niko Presnyakov,
Joensuu
– En ole menossa kesätöihin, sillä saan vanhemmiltani tarpeeksi rahaa. Ainoat kesätyöni ovat kotityöt. Niitä tulee joskus tehtyä.

Jaakko Reijonen,
Joensuu
– Hain viime vuonna, en päässyt. Tänä vuonna haen kesätöitä ainakin PKO:lta. Osaan laatia cv:n, ollaan koulussa harjoiteltu sitä. Työnantajat odottavat varmaankin työmotivaatiota ja oma-aloitteisuutta. Kesätyö olisi kiva, koska ei olisi sitten vanhempien rahojen varassa.

Tilma Turunen,
Joensuu
– En ollut viime kesänä töissä. Tänä vuonna aion hakea PKO:lle ja kaupungille. Olisin hyvä työntekijä, sillä osaan tehdä työni kunnolla ja loppuun asti.

Nuutti Kaikkonen,
Joensuu
– En ole hakenut mutta varmaan pitäisi hakea. Haen PKO:lle ja Lidliin. Aiempina kesinä olen vain pelannut jalkapalloa ja koripalloa. Työnantajat odottavat varmaan ahkeruutta ja työmoraalia. Työnantajat eivät varmaan tykkää, jos käyttää kännykkää työajalla.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä