Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

30 senttiä hiuksista pois - ja hyvästä syystä

Iina Kukkonen lahjoitti hiuksistaan 30 senttiä Little Princess Trust -säätiölle ja samalla 13-vuotiaan tytön hiustyyli uudistui kokonaan. Idean hiustensa lahjoittamisesta Iina sai vieraillessaan sairaalassa syöpää sairastaneen veljensä luona. Kuva: Sanna Kukkonen Iina Kukkonen lahjoitti hiuksistaan 30 senttiä Little Princess Trust -säätiölle ja samalla 13-vuotiaan tytön hiustyyli uudistui kokonaan. Idean hiustensa lahjoittamisesta Iina sai vieraillessaan sairaalassa syöpää sairastaneen veljensä luona. Kuva: Sanna Kukkonen

Viitisen vuotta sitten mikkeliläinen Iina Kukkonen vieraili usein sairaalassa kymmenenvuotiaan veljensä luona, joka oli sairastunut syöpään. Sairaalassa Iina tapasi lapsia ja nuoria, joiden hiukset rankat syöpähoidot olivat vieneet ja sai ajatuksen.

Se jäi kuitenkin hautumaan muutamaksi vuodeksi, sillä sairastettuaan kymmenen kuukautta Iinan veli menehtyi.

Idean toteuttamiselle ei tahtonut irrota oikein millään hyvää hetkeä, kunnes viime syksynä Iinalle tuli olo, että aika on viimein kypsä.

Hän varasi ajan parturi-kampaajalle ja istahti asiakkaaksi joulukuun alussa heti itsenäisyyspäivän jälkeen.

– Sellaiset 30 senttiä lähti hiuksista, ja aika lyhyet näistä tuli, puhelinhaastatteluun tavoitettu 13-vuotias naureskelee.

Saksimisen jälkeen Iina sujautti hiuksensa Minigrip-pussiin ja lähetti ne kirjekuoressa Englantiin Little Princess Trust -säätiölle, jonka osoitteen hän oli äitinsä Sanna Kukkosen kanssa löytänyt netistä.

 

 

Englantilainen, vuodesta 2006 toiminut Little Princess Trust tekee lahjoitushiuksista peruukkeja syöpähoitojen takia omat hiuksensa menettäneille lapsille.

Aitohiusperuukit ovat lapsille paras vaihtoehto, sillä ne kestävät huomattavasti paremmin kuin kuituhiusmateriaalista tehdyt peruukit.

Säätiö valmistaa peruukkeja sekä tytöille että pojille.

Little Princess Trust lahjoittaa valmiit peruukit ilmaiseksi hiuksensa menettäneille lapsille Britanniassa ja Irlannissa.

Peruukkitarpeiksi käyvät lähes kaikenlaiset, puhtaat ja hyväkuntoiset hiukset. Hiukset voivat olla värjätyt, mutta sävyn on oltava luonnollinen.

Harmaata hiusta saa olla mukana enintään kymmenen prosenttia. Lahjoitettavan hiusletin vähimmäispituus on 17 senttiä. Mikäli hiukset ovat voimakkaasti kerrostetut ja seassa on paljon lyhyempää hiusta, niiden kannattaa antaa kasvaa vielä hetken. Alle 17-senttisiä hiuksia ei voi hyödyntää.

Puhtaaseen muovipussiin suljetun letin voi lähettää suoraan Little Princess Trustille tai vaihtoehtoisesti helsinkiläiselle hiusalan erikoisliikkeelle Hiusextra Heinilälle.

Helsinkiläisliike on tehnyt yhteistyötä säätiön kanssa maaliskuusta 2017 lähtien, ja markkinointipäällikkö Mikko Heinilän mukaan suomalaiset ovat löytäneet lahjoitusmuodon varsin hyvin.

Hiusextra Heinilälle tulee hiuslähetyksiä lähes päivittäin.

– Hiuksia voi lähettää meille mistä tahansa päin Suomea. Maksamme lahjoittajan postikulut Suomessa sekä myös postituksen eteenpäin Little Princess Trust -säätiölle, Heinilä lisää.

Hiusextra Heinilästä hiuslähetyksiä lähtee Englantiin kuukauden parin välein riippuen lahjoitusmäärästä.

Suomessa ei vielä toistaiseksi ole sellaista säätiötä, joka ottaisi vastaan lahjoitushiuksia ja tekisi niistä hyväntekeväisyytenä peruukkeja niitä tarvitseville.

 

 

Lahjoitettavien hiusten määrällä ei ole minimirajaa, eikä ajatuksena ole, että jokaisen lahjoittajan täytyy parturoida itselleen täysin uusi hiustyyli Iina Kukkosen tavoin.

Heinilä muistuttaa, että yhteen valmiiseen peruukkiin tarvitaan useamman lahjoittajan hiuksia.

– Eli kokonaisuudessaan peruukkeja valmistuu selvästi vähemmän kuin määrällisesti on lahjoituksia. Voi tosiaan lahjoittaa myös pienemmän määrän, hän toteaa.

Soittokierros joensuulaisiin parturi-kampaamoihin paljastaa, että täällä hiusten leikkauttaminen lahjoitustarkoitukseen ei ole kovin yleistä. Esimerkiksi parturi-kampaaja Laura Hirvosen kohdalle tällainen asiakas on sattunut tasan kerran.

– Hän lähetti leikatut hiuksensa Englantiin. Häneltä lähti varmaan yli 30 senttiä hiuksista viime syksynä, Hirvonen kertoo.

Parturi-kampaamo Teamissa hiuksensa eteenpäin lahjoittaneita asiakkaita on ollut muutamia.

– Jonkin verran jotkut tulevat leikkauttamaan hiuksiaan niin, että me letitämme ja panemme ne pakettiin, ja asiakas itse toimittaa ne sitten eteenpäin. Minulle on todennäköisesti tässä jossain vaiheessa tulossakin sellainen asiakas, parturi-kampaaja Nina Vilhunen täydentää.

Samanlainen meininki on ollut myös parturi-kampaamo Ykköspaikassa.

– Ihan muutamia on ollut. Moni ei varmaan tiedä tällaisesta ja toisaalta on hyvin tarkkaa, millainen lahjoitettavien hiusten laatu saa olla. Harvoin suomalaisella on enää niin käsittelemätöntä hiusta, että ne sopivat tähän tarkoitukseen, parturi-kampaaja Anni Pöllänen ruotii.

Iina Kukkosen tuttavapiirissä ei ole vielä ketään muuta, joka olisi innostunut lahjoittamaan hiuksiaan.

Iina itse on tempaukseensa tyytyväinen, sillä hän pitää uudesta hiustyylistään.

Hyvää fiilistä lisää myös se, että Iina tietää hiustensa tuottavan iloa jollekin toiselle.

Kavereiltakin on irronnut vain kehuja.

– Moni on sanonut, että se oli rohkea teko, Iina mainitsee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä