Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Henkirikoksia nolla ja konsultointi toimii

Kardiologiaan erikoistuva Antti Eranti on päässyt työskentelemään Pohjois-Karjalan keskussairaalassa myös toimenpideyksikössä.  – Erikoistuville lääkäreille opetetaan täällä myös toimenpidepuolta, mikä ei ole itsestäänselvyys, Eranti kertoo. Hanna-Mari Lappalainen Kardiologiaan erikoistuva Antti Eranti on päässyt työskentelemään Pohjois-Karjalan keskussairaalassa myös toimenpideyksikössä. – Erikoistuville lääkäreille opetetaan täällä myös toimenpidepuolta, mikä ei ole itsestäänselvyys, Eranti kertoo.

Kardiologiaan erikoistuva Antti Eranti päätti hakeutua Pohjois-Karjalan keskussairaalan oppiin, koska sairaala on maanlaajuisesti hyvän koulutusklinikan maineessa.

Pohjois-Karjalan keskussairaala sijoittui Nuorten Lääkärien Yhdistyksen toista kertaa toteuttamassa Koulutuspaikkakyselyssä viiden parhaan koulutuspaikan joukkoon. Se pärjäsi keskussairaaloista parhaiten ja sijoittui korkeammalle kuin yksikään yliopistollinen sairaala.
Kysely toteutettiin viime loka–marraskuussa, ja tulokset julkistettiin tammikuun alkupuolella Helsingin Lääkäripäivillä. Koulutuspaikkoja arvioitiin kyselyssä esimerkiksi niissä saadun perehdytyksen ja ohjauksen, saadun tuen, kollegoiden konsultoimisen, toimipaikkakoulutuksen ja kehittämistyöhön osallistumisen perusteella.
– Kaikkia varmasti jännittää sairaalaan tuleminen, mutta pyrimme aina neuvomaan ja olemaan opiskelijoiden tukena. Varmasti osin sen vuoksi olemme menestyneet koulutuspaikkakyselyssä niin hyvin, kertoo Karjalan Heilin puhelimitse tavoittama Siun soten johtajaylilääkäri Juha Mustonen.
Mustosen sanoman vahvistaa parhaillaan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa kardiologiaan erikoistuva Antti Eranti. Helsingin yliopistossa opiskeleva Eranti saapui sairaalaan viime lokakuun lopussa.
– Ensivaikutelmani sairaalasta oli, että täällä on tosi hyvä meininki. Kaikki ovat olleet positiivisen kiinnostuneita ja ryhtyneet rupattelemaan. Ja saman tien alettiin opettaa uusia asioita, Eranti kertoo.

Tarve laaja-alaiselle osaamiselle
Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevalle Antti Erannille Pohjois-Karjala tai Joensuu eivät olleet millään tapaa tuttuja ennen kouluttautumaan saapumista.
– Kävin ensimmäisen kerran Joensuussa, kun hain avaimet uuteen kämppääni, Eranti kertoo.
– Ilta-Sanomissa oli kaikilta Suomen postinumeroalueilta henkirikostilastot, joiden perusteella selailin, kuinka jännittävää elämä on milläkin alueella Joensuussa. Penttilässä oli tarkasteluajanjaksolla nolla henkirikosta, Eranti naurahtaa.
Erannin mukaan Pohjois-Karjalan keskussairaala on maanlaajuisesti hyvän koulutusklinikan maineessa.
– Se onkin pitkälti se syy, miksi tänne lähdin. Erikoistuville lääkäreille opetetaan täällä myös toimenpidepuolta, mikä ei ole itsestäänselvyys, Eranti painottaa.
Eranti on ensimmäisten kuukausiensa aikana keskussairaalassa työskennellyt lääkärinä sekä sydänvalvonnassa, sydänvuodeosastolla että sydänpoliklinikalla, minkä lisäksi hän on ollut toimenpideyksikössä opettelemassa sepelvaltimoiden varjoainekuvauksia ja tahdistintoimenpiteitä.
– Siinä missä joissakin suurissa yksiköissä on hyödyllisempää opettaa työntekijälle yksi osa-alue todella hyvin, täällä tarvitaan laaja-alaista osaamista, Eranti toteaa.
Eranti on aiemmin suorittanut reilun kahden vuoden yleissisätautijakson HUS Porvoon sairaalassa.
– Porvoossa kollegat olivat mukavia ja opetushenkisiä, mutta uuden opettelu tapahtui luentojen ja ulkopuolisten koulutusten lisäksi lähinnä työnteon ja kiireen keskellä potilastapausten miettimisen kautta. Käytin yövuoron jälkeisen vapaapäivän usein niin, että jäin pariksi tunniksi nukkumaan sairaalalle ja menin sen jälkeen harjoittelemaan sydämen ultraäänitutkimuksia kardiologin ohjauksessa, kun työajalla siihen ei järjestynyt aikaa.

Apua saa aina
Nuorten Lääkärien Yhdistyksen mukaan parhaiksi arvioiduissa koulutuspaikoissa erikoistuva lääkäri sai työsuhteensa alussa nimetyn ohjaajan, jonka kanssa tapaamisille oli sovittu säännöllinen aika. Antti Erannin ohjaajana Pohjois-Karjalan keskussairaalassa toimii ylilääkäri Tuomas Rissanen.
– Kalenterissa ei ole säännöllisiä ohjauskokouksia, mutta meillä on silloin tällöin yhteisiä toimenpidepäiviä, joiden aikana käymme läpi eri osa-alueita työhön liittyen, Eranti kertoo.
Erannin mukaan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa kollegoiden konsultointi on myös helppoa – toisin sanoen apua saa aina, kun sitä kysyy. Konsultaatio on sairaaloissa Eranin mukaan usein organisatorinen ongelma.
– Ihmisillä on omat täydet työpäivänsä, ja jollekin aina lyödään se konsultaatiopuhelin kouraan, mikä tulee ylimääräisenä hommana. Tuolloin muutoinkin kiireelliseen työpäivään tulee keskeytyksiä. On siis ihan ymmärrettävää, että joskus puhelimesta voi tulla tylyjäkin vastauksia, mutta täällä olen saanut poikkeuksellisen mukavassa hengessä vastauksia kysymyksiin, Eranti kertoo.
Opetusorganisaationa toimivassa Siun sotessa suoritetaan paljon käytännön harjoittelu- ja opetusjaksoja, ja keskussairaalassa on parhaillaan noin 70 erikoistuvaa lääkäriä. Laadukkaalla opetuksella pyritään myös siihen, että hyvät kokemukset kannustaisivat erikoistuvia lääkäreitä sijoittumaan työskentelypaikkakunnalle pysyvämmin.
Eranti työskentelee Pohjois-Karjalan keskussairaalassa puolentoista vuoden ajan, mutta sen jälkeen erikoistuvan lääkärin tie suuntaa vielä yliopistolliseen sairaalaan suorittamaan tutkinto loppuun.
– Olen aina pitänyt monipuolisesta työnkuvasta, minkä vuoksi olen viihtynyt Pohjois-Karjalan keskussairaalassa hyvin. Joka tapauksessa minun täytyy mennä yliopistosairaalaan vielä vähintään vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi, mikä on oma reissunsa. Täytyy sen jälkeen katsoa, mikä on työtilanne eri puolilla ja mistä saisi hommia, Eranti pohtii.


Koulutuspaikkakyselyn tulokset 2018
1. JIK Kuntayhtymä ja Malmin terveysasema (NPS 100)
2. Rovaniemen terveyskeskus (NPS 88)
3. TAYS kuvantaminen (NPS 86)
4. Pohjois-Karjalan keskussairaala (NPS 81)
5. Kaarinan terveyskeskus (NPS 79)
Lähde: www.nly.fi/tulokset

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä