Julkaistu 
Anna Dannenberg

Synkät tunteet purkautuvat musiikkiin

Riitta Nybergin laulajanura alkoi jo pikkutyttönä Koveron haitaripiirissä, jonne kaverukset änkesivät soittajien seuraksi laulamaan. Harrastus on jatkunut läpi elämän, vain sanoitukset ovat matkan varrella synkentyneet. Kuva: Anna Dannenberg Riitta Nybergin laulajanura alkoi jo pikkutyttönä Koveron haitaripiirissä, jonne kaverukset änkesivät soittajien seuraksi laulamaan. Harrastus on jatkunut läpi elämän, vain sanoitukset ovat matkan varrella synkentyneet. Kuva: Anna Dannenberg

Työssään yrittäjä ja kansalaisaktivisti Riitta Nyberg hymyilee asiakkaille, vapaa-ajallaan laulaa bändissä tuskasta ja kuolemasta.

Yhdeksän vuoden jaksot ovat aina rytmittäneet Riitta Nybergin elämää. Lukio ja sen jälkeiset opinnot veivät yhteensä yhdeksän vuotta, saman verran hän ehti työskennellä päätoimisesti viestinnän alalla, ja takana on myös kaksi lähes tarkalleen yhdeksän vuoden mittaista parisuhdetta.
– Kun nyt rupesin katsomaan taaksepäin, niin Hyväntekijän verkkokauppa avattiin marraskuussa yhdeksän vuotta sitten. Niinpä tietysti, Nyberg hymähtää.
Vaikka osuuskunnan pyörittäminen onkin ollut sitovaa, niin silti Hyväntekijän puodin sulkeutuminen Taitokorttelissa tammikuun lopussa on hänelle kova paikka. Jonkinlaisen eettisen ja ekologisen jäljen hän kuitenkin arvelee Hyväntekijän jättävän niin häneen kuin moneen muuhunkin.
– Tämä on ollut Joensuussa jonkinlainen vaihtoehtokauppojen viimeinen linnake. Olen ylpeä siitä, että olemme pysyneet tinkimättöminä siitä, mitä myydään. Olemme myyneet muun muassa yli 7 000 näkövammaisten valmistamaa tuotetta ja lähes 400 Unicef-nukkea, Nyberg mainitsee.
– Olemme myös työllistäneet paljon osatyökykyisiä. Monet heistä ovat ihan parhaita työntekijöitä. Kun ihminen kokee, että häntä arvostetaan sellaisena kuin hän on, hän haluaa antaa kaikkensa ja ylittää itsensä niillä resursseilla, jotka hänellä on.

Ihmiset, jotka ovat oppineet tuntemaan Riitta Nybergin joko hyväntuulisena ja hymyilevänä asiakaspalvelijana tai tinkimättömänä kansalaisaktivistina, eivät välttämättä heti tulisi ajatelleeksi, mikä on hänen tärkein harrastuksensa.
Musisointi ja laulujen tekeminen ei sinänsä ole ristiriidassa iloisen ja valoisan luonteen kanssa. Yllättävyys perustuu hänen laatimiinsa sanoituksiin: suuri osa niistä käsittelee kärsimystä, sairautta ja kuolemaa.
– Harva sitä varmaan osaisi kuvitella. Keikoillakin monelle tulee yllätyksenä, että ai, ovatko nämä sinun omia sanoituksiasi? Nyberg nauraa.
Elämänsä aikana hän on laulanut kolmessa bändissä, joista tällä hetkellä aktiivisesti toimii swing- ja blueshenkistä käännösiskelmää esittävä Vimma Sweng. Kaikkia kolmea yhdistää Nybergin lisäksi sama kitaristi, joka on hänen ex-miehensä ensimmäisen yhdeksän vuoden parisuhteen ajalta.
– Olemme Parviaisen Karin kanssa kumpikin olleet sen jälkeen tahollamme naimisissakin, mutta edelleen välillämme on tietynlainen luottamus. Se näkyy biisien tekemisessä.

Omien sanoitusten synkkyys ihmetyttää toisinaan Nybergiä itseäänkin.
– Kun työssä pitää koko ajan olla palvelualtis ja hymyileväinen, niin ehkä synkkiä asioita on pitänyt käsitellä mielessään jotenkin muuten, hän pohtii.
– Jos työnteon ohessa alkavat omat ongelmat painaa, pitää löytää keinot niiden käsittelyyn. Musiikki on minulle sellainen. Jos sitä ei olisi, en tiedä, olisiko minua enää olemassakaan.
Osa laulunsanoista pohjautuu osittain omiin kokemuksiin. Tarina nousevan auringon talosta kertoo tuupovaaralaisesta päihdeporukasta, jonka jäsenistä monet menettivät 1970-luvulla joko mielenterveytensä tai henkensä. Yksi heistä oli Nybergin nuori eno.
– Muistan lapsuudesta, miten ihana tyyppi Väinö oli. Hän heitteli meitä lapsia ilmaan ja kanteli olkapäillään. Aina odotettiin, että hän tulisi käymään. Ja sitten hän ei enää koskaan tullutkaan.
Toisen raskaan mutta rakkaan sanoituksen lähteenä ovat olleet läheisten ihmisten kokemukset petetyksi tulemisesta.
– Kuulin sait tietää on ollut tärkeä kappale sekä itselleni että niille, joita sitä tehdessäni ajattelin. Monet muutkin ovat sen kuultuaan tulleet sanomaan, että tuli tippa linssiin.

Yksittäisten surullisten ihmiskohtaloiden ohella Riitta Nybergin sanoituksissa kuuluu myös laajempi maailmantuska.
– Pitäisi ajatella koko maapalloa. Miksi maailma on päästetty tällaiseen kuntoon? Ympäristö tuhoutuu, eläimiä kuolee ja me vain jatketaan, Nyberg puuskahtaa.
– Kaiken pitäisi yhdistyä, tieteen ja taiteen ja teknologian. Asioita pitäisi muuttaa niin, että luonto ja lajit voisivat säilyä.
Ihmisten pahuuteen Nyberg ei kuitenkaan us- ko.
– Psykopaattisesti pahoja ihmisiä on tosi vähän, moni vain tulee eläessään samalla tehneeksi pahaa. Suurimpia syyllisiä ovat tällä hetkellä ne, jotka jarruttavat hyvää kehitystä. Uskon kuitenkin, että rakkaus voittaa aina.

Pari viime vuotta ovat Riitta Nybergillä menneet sen verran matalalennossa, ettei uusia laulunsanoituksia ole juurikaan syntynyt. Hyväntekijän puodin nyt sulkeutuessa hän toivookin saavansa taas enemmän aikaa biisien työstämiselle ja muulle musiikin tekemiselle.
Tarkkoja suunnitelmia hänellä ei lähitulevaisuuden varalle ole. Ennen eläkeikää ehtisi kuitenkin hyvin vielä tekemään uutta ainakin yhden yhdeksänvuotissyklin verran.
– Nyt yritän tietoisesti jättää tilaa uusille asioille. Monestihan se menee juuri niin, että kun tekee tilaa elämäänsä, niin jotain uutta ilmaantuu, Nyberg summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä