Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Lapsellisuudet pois

Neljä vuotta sitten eri puolueiden pohjoiskarjalaiset ja savolaiset ehdokkaat mahtuivat samaan kuvaan Kuopion torilla. Kuva: Aimo Salonen Neljä vuotta sitten eri puolueiden pohjoiskarjalaiset ja savolaiset ehdokkaat mahtuivat samaan kuvaan Kuopion torilla. Kuva: Aimo Salonen
Kari U. Pesosen vastaus oli lyhyt ja ytimekäs:

–  Eduskunta antaa rahat tarvittavaan toimintaan.

Saman suuntaisia olivat kahden muunkin Karjalan Heilin kyselyyn vastanneen Joensuun vanhusneuvoston jäsenen vastaukset: on hyväksyttävä se, että kaikki hyvä maksaa, ja on osattava tehdä oikeita valintoja.

Kari. U. Pesosen vastaus tuli kysymykseen, mitä nimenomaan eduskunta voi tehdä terveyspalveluissa ja vanhusten huollossa esiintyville ongelmille.

Eduskuntavaaleihin on aikaa yhdeksän viikkoa ja kierrokset kasvavat vähitellen. Kunnallisalan kehittämissäätiö julkisti loppiaisena oman tutkimuksensa siitä, mitä teemoja suomalaiset haluavat nostaa kampanjoinnissa esiin.

Terveyspalvelut ja vanhusten huolto ovat niiden teemojen joukossa, joita neljä viidestä vastaajasta pitää tärkeinä. Heili halusi tietää, mitä konkreettisia asioita nuo kaksi teema pitävät sisällään ja lähetti kysymyspaketin kymmenelle Joensuun vanhusneuvoston jäsenelle. Kovin kattavaa kuvaa ei saatu, sillä vastauksia tuli vain kolmelta jäseneltä.

Joitakin yleisempiä ilmiöitä oli kuitenkin Kari U. Pesosen, Eira Väänäsen ja Erkki Huopion vastauksissa havaittavissa  –  kuten vaikkapa huoli vanhusten heittelystä epämieluisiin hoitopakkoihin tilanteessa, missä sopimukset menevät kilpailutusten jälkeen suurille kansainvälisille yrityksille.

–  On kaltoin kohtelua, joskus tuntuu melkein heitteillejätöltä, Eira Väänänen aloitti vastauksensa.

–  Vanhukset eivät saa haluamaansa hoitopaikkaa, vaan heitä kuljetetaan ympäri maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoja. Omaiset saavat etsiä vanhuksiaan milloin mistäkin, omaisilta ei ole kysytty mielipidettä sijoituspaikasta.

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveystoimi on Siun soten pyörittämä, eikä sillä ole mitään tekemistä eduskunnan kanssa. Heili kysyikin, turhauttaako tilanne, missä laaja valtakunnallinen uudistus tuntuu juuttuvan kulloisenkin hallituksen ja kulloisenkin opposition jatkuvaan jankkaamiseen.

–  Ei ainoastaan turhauta, vaan jopa miltei hävettää vaalikaudesta toiseen kuunnella lupauksia, jotka ovat jääneet tähän asti lupauksiksi, Erkki Huopion vastasi.

–  Samalla uskottavuus demokratiaan laimenee. Ihmiset tulevat kiukkuisen välinpitämättömiksi ja ääriliikkeet nauravat nurkan takana.

Huopio myönsi, että totta kai poliittiset päätökset vaativat aina sopimista ja kompromissien tekoa.

–  Luulisin kuitenkin, että päälinjat ovat kaikilla niin yhteneväiset, että kaikkien asioiden peukalointi jokaisen mielipiteen mukaisesti on enemmänkin takaperoista inttämistä ja lapsellista väittelyä kuin asioiden yhteisvastuullista pohdintaa.

Huopion mielestä puolueiden tulisi sopia vaalikausien yli menevästä yhteisestä ohjelmasta.

–  Sillä korjattaisiin ikäihmisten varallisuutta, koulusta ja konkretiaa samalla tavalla kuin on tehty/tehdään ilmaston lämpenemistä korjaavia toimenpiteitä sanotaan nyt vuosiksi 2020–40. Samalla on hyväksyttävä periaate, että tämä maksaa niin paljon, että verorahoja on löydettävä lisää.

Kaikkien kolmen vastauksissa nousi esiin huoli hoivapalvelujen siirtymisestä samojen suuryritysten haltuun.

–  Kun asioita ruvetaan ratkomaan yhteisen edun nimissä, yleensä vain raha ratkaisee, eikä palvelujen laadusta puhuta kuin marginaaleissa. Rahamaailman pelottavat lonkerot ulottuvat näissä ratkaisuissa monien rajojen taakse: raha tulee rahan luokse  –  tahdoimme tai emme, Huopio totesi.

–  Suuret, jopa kansainväliset yritykset voivat tarjota edullisia palveluja, mutta entäs sitten, kun pienet yritykset on ostettu pois, eikä kilpailijoita ole, Pesonen kysyi.

Myös Eira Väänänen pelkää tilannetta, missä ovat yritykset ovat saaneet haltuunsa kaiken.

–  Hoivapalvelujen kilpailuttamisessa eivät ole pärjänneet pienet paikalliset yritykset, joita on lopetettu, ja joista osa on saanut uuden isännän esimerkiksi Mehiläisestä, Attendosta tai Esperistä, Väänänen huomauttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä