Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Perinteitä purettavan kivikoulun salissa

Vuoden 2018 viimeisellä vuorolla ehdittiin pelata noin kaksi ja puoli peliä. Kuva: Aimo Salonen Vuoden 2018 viimeisellä vuorolla ehdittiin pelata noin kaksi ja puoli peliä. Kuva: Aimo Salonen
Rappioromantiikkaahan tuo liikuntasali ja myös sen pukuhuone tihkuu.

–  Niin kuin näkyy, niin joku muukin tietää, että tämä koulu puretaan kohta, Mikko Tanskanen sanoo ja viittaa töherrykseen pukuhuoneen seinässä.

Ei se kirkkovene ole vaan se toinen, josta napattua kuvaa ei kumminkaan kehtaa lehteen laittaa.

Liikuntasalissa pallo saa kuitenkin yhä kyytiä. On vuoden 2018 viimeinen perjantai-ilta ja Vartiointiliike Tanskasen  –  tai oikeastaan nyttemmin pelkkä Tanskasen  –  sählyvuoro on alkamassa.

–  Tänä iltana on mukana kolme perustajajäsentä mutta ei enää yhtään vartijaa. Tällä vuorolla käy paljon Joensuun Mieslaulajien jäseniä, muutama lakimies ja yksi veeärräläinen, Mikko Tanskanen kertoo.

Ollaan Karsikon vanhalla kivikoululla, joka puretaan kohta.

Käy ilmi, että niin isä Heikki Tanskanen, 76 vuotta, kuin poika Mikkokin, 43, ovat aloittaneet opintaipaleensa tässä rakennuksessa.

Arhi Mikonpoika,3,5, ei tässä salissa Suvivirttä laula eikä ehdi myöskään miehisiin sählypeleihin.

–  On Arhi täällä ennen pelejä mailan kanssa juossut ja maaleja tehnyt, mutta itkun kanssa hänet on jouduttu sitten kentältä pois kantamaan. Niin pieni ei ihan vielä aikamiesten seassa selviä, Mikko kertoo.

Mikkoa itseään ei isä-Heikin tarvinnut aikanaan itkettää, vaan poika pääsi 1983 tai 1984  –  tarkkaa vuotta Tanskaset eivät muista  –  kirmaisemaan heti alussa tositoimiin.

–  Mikkohan oli jo yhdeksän vanha, kun aloitettiin, Heikki muistelee.

Karsikon saliin kiteytyy valtuustoalissakin näkynyt viime vuosien kehitys Joen kaupungissa: sisäilmaongelmat sulkevat kouluja ja samalla niiden liikuntasaleja, ja sillä on monenlaisia vaikutuksia.

Uutta Mehtimäkihallia aletaan rakentaa laajenevan yliopiston, muiden oppilaitosten ja seurojen tarpeisiin, ja muitakin uusia saleja kaupunkiin syntyy, mutta joillekin on silti uhkana jakojäännökseksi jääminen.

–  Meillähän on nyt kysymyksen alla, saadaanko me jatkossa ollenkaan vuoroa, Mikko pohtii.

–  Toivottavasti saadaan, kun ollaan näin pitkään oltu toiminnassa. Yksi liikuntasihteeri on jo hyvästelty eläkkeelle.

Tanskasten sählyvuoro on aina ollut perjantai-iltaisin ja lähes aina nimenomaan Karsikon kivikoulun salissa.

Poikkeusvuosia on ollut vain kolme: yksi meni Niinivaaralla, yksi Noljakassa ja yksi Rantakylässä. Karsikosta kuitenkin 1980-luvun alkupuolella aloitettiin, ja sen tämä joukko tuntee kotisalikseen.

Mikon kirjanpidon mukaan näinä vuosikymmeninä vuorolla on pyörinyt yhteensä 70–80 eri pelaajaa. Joukkoon mahtuu jopa yksi kanadalainen kiekkotaituri, joka lopetti oman pelaamisensa NHL:n farmiliigan kynnyksellä.

–  Matthew Sawatzky oli täällä vaihdossa tai opiskelemassa tai jotakin, kun hän päätyi meidän sählyvuorolle ja tykkäsi hirveästi, Mikko muistelee.

–  Masa oli pelannut jääkiekkoa yliopistojoukkueissa ja seuraava pykälä olisi ollut AHL, kun hän lopetti.

Sählyssäkin näki, että Masalla oli taitoa ja pelisilmää  –  kuten on Heikki Tanskasellakin, joka korvaa hidastuneen vauhtinsa taktisesti oikealla sijoittumisella.

–  Masa sanoi, että ei häntä se ärsytä, kun nuo nuoret miehet tekee maaleja hänen ollessaan maalilla, mutta se häntä ottaa päähän, kun Heikki, vanha mies, huitaisee maalin yhdellä kädellä, Mikko muistelee.

–  Masa oli mukava mies, kun oli pellailemassa, Heikki hykertelee.

–  Kyllähän ne nuoret miehet jaksaa juosta kovasti, mutta mie tähystelen niitä parempia paikkoja ja koitan tehä niistä maaleja. Jonkin verran olen saanutkin, vaikka ikä painaakin sen verran, että ei kerkee joka paikkaan.

Kertaalleen Heikki Tanskanen maalasi myös vuoden 2018 päätteeksi.

Kun toimittaja oli jo poistunut paikalta, Mikko Tanskanen laittoi jokaisen kymmenestä poikki menneen pelin jälkeen viestin, joita ehti tulla yhden tunnin vuoron aikana kolme:

–  Ensimmäinen peli oli riipaisevan tiukka ja päättyi monen raudan jälkeen 10–9 vastustavan joukkueen voittoon.

–  Toinen oli nopeampi. 10–4 vastustajalle.

–  Viimeinen peli jäi kesken. Johdimme 6–3. Heikki teki kolmannen maalin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä