Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Jääveistokset täyttävät torin helmikuussa

Viimeksi Joensuussa veistettiin jäätä jäänveiston SM-kilpailuissa Rantapuistossa vuonna 2011. Kuvassa on Teuvo Tuukin ja Hilja Kekkosen työstämä veistos. Jouni Turunen Viimeksi Joensuussa veistettiin jäätä jäänveiston SM-kilpailuissa Rantapuistossa vuonna 2011. Kuvassa on Teuvo Tuukin ja Hilja Kekkosen työstämä veistos.

Joensuun uudelle torille on suunniteltu vuoden mittaan jo runsaasti ohjelmaa, joista ensimmäisenä nähdään torstaina alkavat tammimarkkinat. Helmikuussa torille saapuu kansainvälinen jäänveistokaarti kisaamaan jäätaidemestaruudesta.

Joensuun uusi tori ja luvattu olohuone ammotti monen mielestä uutenavuonna tyhjyyttään, mutta kärsivällisyys palkitaan: vuoden käynnistyttyä uudelle torille on suunnitteilla ohjelmaa jo alkuvuodesta loppuvuoteen saakka. Ensimmäisenä torin täyttävät tammimarkkinat tämän viikon torstaista perjantaihin 10.–11. tammikuuta.
Voisiko torilla tällä hetkellä olevaa valtavaa lumimäärää hyödyntää esimerkiksi lasten leikeille tarkoitetun lumivuoren muodossa?
– No tuota... itse asiassa meillä on juuri tulossa palaveri lumien aurauksesta, naurahtaa Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Anne Vänskä.
– Helmikuussa torille on nimittäin tulossa jäänveistokisat, joihin saapuu kansainvälinen jäänveistoryhmä kisailemaan Pohjois-Karjalan jäätaidemestaruudesta. Samalla torille syntyy jäästä rakennettava liukumäki lapsille yhteistyössä Joensuun Ladun kanssa, Vänskä kertoo.
Vänskän mukaan lumia ei ole vielä kärrätty torilta tämän vuoksi kokonaan pois, vaan sitä hyödynnetään tulevissa kisoissa.

Niin kauan kuin sää sallii
Jäänveistokilpailun järjestelyistä vastaavat Jäälinna ry, kaupunkikeskustayhdistys ja Joensuun kaupungin tapahtumaorganisaatio.
– Olemme tehneet jo parikymmentä vuotta pitkiä ja lyhkäisiä, jyrkkiä ja loivia liukumäkiä. Teemme liukumäkeen myös kunnon kaiteet jäästä, jotta pienikin lapsi pystyy laskemaan siinä turvallisesti. Eikä vauhtikaan siinä kovaksi nouse, kertoo Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen.
Jääveistokset ja jääliukumäki ovat torilla niin kauan kuin säät sallivat. Mahdollisesti vaaralliset veistokset kaadetaan jo kuitenkin aiemmin pois.
– Viime vuonna jääveistokset olivat Mikkelissä kuukauden. Sitten on ollut sellaisia säitä, että veistokset kestävät kaksi päivää, kun on satanut vettä ja lämpötila on plussan puolella, Jaatinen kertoo.
Jäätaidemestaruudesta kilpaillaan 23.–25. helmikuuta, ja kilpailun aihe tulee olemaan ”WOW”.
Joensuussa on aiemmin järjestetty muun muassa jäänveiston SM-kilpailut, jotka pidettiin Rantapuistossa vuonna 2011. Uudelle torille kilpailijat saapuvat nyt kuitenkin ensimmäistä kertaa.
– Tiedotamme tapahtumasta lisää tammikuun lopussa, jolloin julkaisemme myös muun muassa kansainvälisen kilpailijakaartin nimet, Anne Vänskä kertoo.

Luistinrata voi jäädä haaveeksi
Ainakin vuonna 2015 Joensuun torille suunniteltiin Kontiolahden ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailujen ajaksi luistinrataa yleisökäyttöön. Luistinrata ei kuitenkaan toteutunut liian lauhan sään vuoksi.
Onnistuisiko luistinrata teoriassa vielä joskus uudella torilla niin ikään kaupunkilaisten viihdykkeeksi?
– Sellainen olisi ihana, mutta käytännössä se ei ole enää mahdollista. Torin kansi on nyt hieman kupera sadevesijuoksutuksen vuoksi. Ainoastaan torin reunoilla on siis sadevesikaivot. Toki se voisi olla mahdollista entisen kauppahallin kohdalla olevalla PKO:n omistamalla osalla, mutta luistinradan tekeminen olisi hirvittävän kallista lystiä, Vänskä kertoo.
Vänskä kuitenkin pohtii, josko tulevaisuudessa Siniselle virralle voisi kyhätä luistinradan, jossa voisi harrastaa esimerkiksi rusettiluistelua.
– Siinä ohessa voisi olla lämmintä juotavaa ja muuta, sehän olisi aivan ihanaa, Vänskä toteaa.


Mikä korvaisi ilotulituksen?
Kaupunkikeskustayhdistys Virta järjesti lasten ilotulituksen uutenavuonna jälleen Ilosaaressa, mutta ilotulituksen tai vastaavan toiminnan järjestäminen tulevaisuudessa torilla ei ole yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Vänskän mukaan missään nimessä poissuljettua.
– Nyt teimme näin, koska emme voineet ryhtyä edes suunnittelemaan loppuvuodeksi torille mitään kovin suurta, sillä emme etukäteen tienneet, mitä voimme siellä toteuttaa, Vänskä kertoo.
Vänskän mukaan torin- ja joulunavaustapahtumaan laitettiin myös sen verran euroja likoon, että uudeksivuodeksi ei tietoisesti suunniteltu mitään yhtä suurta.
– Ilosaari oli turvallinen ja helppo pienen budjetin ratkaisu, ja sieltä myös näkee ilotulituksen hyvin. Lisäksi, jos lähtisimme tekemään torilla uudenvuoden ilotulitusta, sen ohessa pitäisi mielestäni olla jotakin muutakin ohjelmaa, kuten pakkasukko lapsien viihdykkeeksi, Vänskä tuumaa.
Vänskän mukaan Virta toteuttaa tulevaisuudessa ilotulituksen sijasta muutenkin mieluummin jotakin vaihtoehtoista toimintaa.
– Uudenvuoden ohjelma on ollut nyt jo kauan tämäntyyppinen, joten tahtotila on tehdä jotakin muuta kuin ilotulitus.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä