Julkaistu 
Jenni Hyttinen

Toimi oikein ja kuusi kestää loppiaiseen

Joulukuusi kannattaa kärrätä kotiin mieluummin suojatussa peräkärryssä kuin katolla tai puoliksi ulkona takakontissa. Kovalla pakkasella kuusi paleltuu jo kotimatkalla ja se taas aiheuttaa sen ennenaikaista varisemista. Kuva: Jarno Artika Joulukuusi kannattaa kärrätä kotiin mieluummin suojatussa peräkärryssä kuin katolla tai puoliksi ulkona takakontissa. Kovalla pakkasella kuusi paleltuu jo kotimatkalla ja se taas aiheuttaa sen ennenaikaista varisemista. Kuva: Jarno Artika

Kuusi tuo joulun kotiin. Erityisesti kaupunkiolosuhteissa on tavallista hankkia kuusi jouluksi kaupasta, mutta omasta metsästä tai maanomistajan luvalla kuusen voi käydä kaatamassa itsekin. Kaikilla kuusenhakureissuilla on syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi kuusen oksistoon ja paikkaan, jossa kuusi on kasvanut.
– Ihanteellinen kuusi on hyvässä kasvussa oleva symmetrinen kuusi, jonka oksat ovat tasaisesti joka puolella, kertoo Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan metsäasiantuntija Mauri Hytönen.
– Jos kuusta lähtee itse etsimään, kannattaa etsiä mieluiten aukealta paikalta. Kuusella pitää olla valoisa kasvupaikka, jolloin se on vihreä eikä siinä ole ruskeita neulasia, Hytönen jatkaa.
– On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että kuusennouto ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan pitää olla oma metsä tai maanomistajan lupa, Hytönen painottaa.
Joskus joulukuusena käytetään hakkuilta saatavia latvakuusia, joissa saattaa toisinaan olla käpyjäkin. Yleensä valitaan kuitenkin taimikuusi.
– Kuusen iällä on merkitystä. Paras kuusi on taimikuusi, joka on korkeintaan 10–15-vuotias, avaa Hytönen.
– On olemassa erikoiskuusiakin, kuten pihta- ja mustakuusia, mutta ne ovat harvinaisia. Ainakin markettien pihoissa on yleensä myynnissä ihan tavallisia kuusia.

Sulata ja kastele
Kun kuusta lähdetään kuljettamaan hakupaikalta kotiin, on tärkeää käsitellä sitä hellävaroen.
– Kovalla pakkasella kuusta ei tulisi kuljettaa ulkona esimerkiksi auton katolla, koska kuusi saattaa niin sanotusti paleltua.
– Sen sijaan kuusi kannattaa mahdollisuuksien mukaan kuljettaa kuomullisessa peräkärrissä tai jos se mahtuu auton sisään, niin parempi kuljettaa sillä tavoin kuin palelluttaa kuusi, Mauri Hytönen ohjeistaa.
Jos kuusi on jäinen, sitä ei pitäisi heti asettaa paikoilleen, ettei kuusi kärsi lämpötilan muutoksesta ja varista neulasia.
– Kuusta ei kannata tuoda sisätiloihin odottamaan, vaan säilyttää se mieluummin ulkokylmässä vaikka autotallissa. Kuusi pitäisi pyrkiä sulattamaan hitaasti – ainakin jos ajattelee jatkoa, täsmentää Hytönen.
– Pitää kuitenkin toimia tilanteen mukaan. Jos ei pysty jättämään kuusta ulkotiloihin, sitä voi säilyttää esimerkiksi kylpyhuoneessa. Mikäli kuusi on sisällä vain muutaman päivän, neulaset kyllä kestävät, vaikka sen sulattaisi nopeastikin.
Kuusen oikeanlainen hoito takaa kuusen kestävän nättinä pidempään.
– Kotona tyvestä kannattaa ehdottomasti ottaa pieni pala pois, jolloin siihen tulee uusi solukko näkyviin ja nesteet lähtevät kiertämään paremmin, Hytönen kuvailee.
– Ehdoton edellytys on kuusenjalka, johon pystyy laittamaan vettä. Jos kuusen laittaa pystyyn jotenkin muulla tavoin eikä vettä ole yhtään, kuusi kuivaa päivässä tai parissa. Kuusi imee vettä yllättävän paljon: vuorokauden aikana se saattaa hurauttaa puolisen litraa.

Asiallisesti eroon
Loppiainen on tyypillinen ajankohta, jolloin joulukuusen on monissa kodeissa aika lähteä.
Kun kuusi päätetään hävittää, tulee se tehdä asianmukaisesti.
– Kaupunkialueella kuusia kerätään taloyhtiöistä riippuen jätepisteiltä, joista ne sitten viedään eteenpäin, Mauri Hytönen sanoo.
– Kuusen hävittäminen riippuu aina vähän tilanteestakin. Jos kuusen on ottanut omasta metsästä, niin voihan sen viedä vaikka sinne takaisinkin happanemaan, Hytönen toteaa.
Paikallisille jäteasemille sekä Kontiosuon jätekeskukseen joulukuusen voi viedä veloituksetta. Kuusen voi myös esimerkiksi hyödyntää polttopuina, Hytönen muistuttaa.


Näin hoidat kuustasi

- Kuljeta kuusi kovalta pakkaselta suojattuna esimerkiksi kuomullisessa peräkärrissä tai auton sisällä.
- Ota kuusi sulamaan viileään tilaan tai kylpyhuoneeseen ja pidä tyveä vesiämpärissä sulamisen ajan.
- Sahaa tyvestä pois pari senttiä uuden leikkauspinnan saamiseksi ennen kuusen jalkaan asettamista.
- Kastele kuusta riittävästi erityisesti ensimmäisten vuorokausien aikana vedenkulutuksen ollessa suurimmillaan.
- Neulasten varisemisen estämiseksi huolehdi, ettei kuusi ole liian lähellä lämmönlähteitä, kuten patteria.
- Hävitä kuusi joulun jälkeen asianmukaisesti viemällä se esimerkiksi jäteasemalle tai polttamalla tulisijassa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä