Julkaistu 
Aimo Salonen

Näkökulma: Marttyyri Johannes pääsi pyhien joukkoon

Tuossa on Johannes pöydällä. Vois ottaa vaikka foton, sanoi marttyyrin sukulainen Martti Karhapää heinäkuussa 2011 Karjalan Heilin toimittajalle. Aimo Salonen Tuossa on Johannes pöydällä. Vois ottaa vaikka foton, sanoi marttyyrin sukulainen Martti Karhapää heinäkuussa 2011 Karjalan Heilin toimittajalle.

Valokuvaaja Petter Martiskainen, ortodoksinen herrasmies, antoi kulttuurikapakassa vinkin: kirkon nettisivuilla on merkittävä paikallisuutinen.

Martiskaisen uskonveljet ja -sisaret olivat jo Facebookiin pistäneet mainintoja Pyhittäjä Johannes Valamolaisesta ja Pyhästä marttyyristä ja tunnustajasta Johannes Ilomantsilaisesta, mutta vasta nyt luterilainen oivalsi mainintojen merkityksen: Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi oli hyväksynyt yksimielisesti Suomen ortodoksisen kirkon aloitteen skeemaigumeni Johanneksen ja Johannes Karhapään liittämisestä pyhien joukkoon.

Sonkajanrannan tunnetuin ihminen on ensimmäinen suomalainen, jonka ortodoksinen kirkko on kanonisoinut.


Johannes Karhapään (1884–1918) nimi herättää yhä voimakkaita tunteita varsinkin Ilomantsin suunnalla vielä sata vuotta miehen kuoleman jälkeen. Moni muistaa, kuinka hänet otettiin kansalaissodan aikana kiinni ja teloitettiin Siilaisella, ja kuinka vaimo tunnisti miehensä itse kutomistaan villasukista.

Karjalan Heili törmäsi miehen nimeen heinäkuussa 2011 saatuaan vinkin, että Sonkajanrannan vanhalla koululla pitää kirpputoria värikäs persoona, Martti ”Masa” Karhapää, josta saisi kiinnostavaa tarinaa.

Niin sai.

Masan lisäksi Heili tapasi Sonkajanrannalla miehen siskon Aira Karhapään ja tuloksena oli juttu, joka oli pakko kirjoittaa näytelmäkäsikirjoituksen muotoon.
Lainaamme nyt Heilissä 17.7.2011 julkaistua tekstiä.


– Niin ortodoksejahan te olette? Kuulin, että sukua Johannes Karhapäälle.
Masa:
– Kyllä! Tuossa on Johannes pöydällä (näyttää valokuvaa). Vois ottaa vaikka foton.
Aira:
– Johannes oli voimallinen ihminen. Se on hommannut tienkin tänne.
Masa:
– Ja kirkon.
Aira:
– Venäjältä kävi hakemassa tuota kirkkoo varten...
Masa:
– ...varoja.
Aira:
– Ikoneita ja ehtoolliskalustoo ja muita. Niin nehän keksi ne luterilaiset...
Masa:
– ...että se on bolsevikki.
Aira:
– Niin. Ilman oikeudenkäyntiä ampuivat sen.
Masa:
– Ampuivat. Siilaisilla.


Karhapään nimi mainittiin myös marraskuussa 2018 Joensuun ortodoksisella Agorallakin, missä harjoiteltiin kahtena joulukuisena sunnuntaina esitettävää joulukuvaelmaa.

Kuvaelman alussa roomalaiset sotilaat tulevat ja herättävät pelkoa. Se johdatti ylhäällä harjoituksia tarkkailleet, omaa vuoroaan odottaneet kolme itäisen maan viisasta miestä juttelemaan sodista ylipäätään ja Suomen kansalaissotakin mainittiin.

– Se Karhapään tapaus ansaitsi kunnollisen tieteellisen tutkimuksen, yksi maageista lausui.

Heti seuraavana päivänä ort.fi-sivustolle ilmestyi uutinen Karhapään kanonisoinnista. Tutkimus käynnistyköön ja vaikka kirjallisuuden, teatterin tai elokuvankin keinoin kerrottava historian taustoitus.

Näyttelijä Mikko Lauronen onkin jo ehtinyt esittää Sonkajanrannan kirkolla yhden version Johannes Ilomantsilaisen elämästä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä