Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Parinvaihtoa tulitikkutehtailijan talossa

Swingersin osatuottaja Janne Katajan ja ohjaaja Pamela Tolan mukaan tanskalaiseen Swinger-elokuvaan perustuva Swingers on humoristisempi eikä niin armoton kuin alkuperäisversio.Kuva: Joonas Tanskanen Swingersin osatuottaja Janne Katajan ja ohjaaja Pamela Tolan mukaan tanskalaiseen Swinger-elokuvaan perustuva Swingers on humoristisempi eikä niin armoton kuin alkuperäisversio.Kuva: Joonas Tanskanen
Swingers on Pamela Tolan ohjaama ja Niina Lahtisen kanssa yhdessä käsikirjoittama komedia. Ohjaaja Tola ja näyttelijä ja elokuvan osatuottaja Janne Kataja saapuivat Joensuuhun kertomaan elokuvasta ensi-illan lähestyessä.

Tämä on Tolan ensimmäinen pitkä ohjaustyö. Aiemmin hän on ohjannut lyhytelokuvan Elma ja Liisa (2011) yhdessä Pihla Viitalan kanssa. Swingersin pohjana tai vähintään inspiraationa toimii vuoden 2016 tanskalainen elokuva Swinger, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Mikkel Munch-Fals.

Swingersin on tuottanut Jesse Fryckman, joka niin ikään tuotti Taneli Mustosen Luokkakokous-elokuvat. Niidenkin idea pohjautuu tanskalaiseen leffaan.

– Jesse soitti ja kysyi haluanko lähteä mukaan. Tunnen Niinan SNL:n ajoilta ja tiedän hänet lahjakkaaksi tyypiksi. Meillä oli vapaus muokata käsistä haluamallamme tavalla. Inspiroiva ja absurdi juttu, Tola kertoo, kuinka homma sai alkunsa.

Tola kertoo, että suomalaisen versio hyödyntää kiusallisia ja häpeällisiä tilanteita. Monet elokuvan henkilöistä osallistuvat ensimmäistä kertaa parinvaihtoviikonloppuun ja komedia syntyy tästä asetelmasta.

– Tanskalainen on eri tyylilajia ja armottomampi. Kirjoitimme naisroolit uusiksi eli viisi hahmoa muutettiin kokonaan. Tanskalainen elokuva on enemmän keski-ikäisen miehen tarina. Me pyrimme tekemään tästä pariskuntaelokuvan ja ottamaan mukaan laajemman kattauksen eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, Tola sanoo.

Viihteen monitoimimies Kataja on näyttelijänä tuttu muun muassa Ylen tuottamasta Korpelan kujanjuoksu -sarjasta ja elokuvasta Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset (2017). Swingersissä hän esittää Jania, joka löytää itsestään elokuvan aikana uusia rohkeampia puolia.

– Janin hahmo on kiinnostava kaikkine käänteineen. Kun valmistuin rooliin, en tiennyt mitä odottaa. Hahmo oli eräänlainen löytöretki.

Näyttelijä näkee selvän eron suomalaisen ja tanskalaisen elokuvan välillä.

– Olen katsonut alkuperäisen leffan vasta myöhemmin kokonaan. Tämä ei ole kopio. Kokonaisuus on komediallisempi kuin tanskalainen alkuperäisversio, Kataja kertoo.

Kataja kertoo pitävänsä tanskalaista huumoria erilaisena.

– Esimerkiksi jossain Klovni-sarjassa huumori on mustaa ja härskiä. Huumori perustuu asioille, joita ei saa tehdä.

Tolan mukaan komediassa on kyse paljolti rytmistä.

– Ketä näytät ja millaisessa tilanteessa. Henkilöillä yleensä erilaiset tavoitteet ja katsoja tietää enemmän kuin elokuvan henkilöt. Komedia on paljon tätä.

Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että hyvän komedian pohjana ovat aidot tunteet.

– Komediassa tunteiden on oltava aitoja, jotta katsoja samaistuu, Kataja sanoo.

Muina näyttelijöinä elokuvassa ovat muun muassa Aku Hirviniemi, Kiti Kokkonen, Matleena Kuusniemi, Mikko Nousiainen ja Mimosa Willamo. Kartanon emäntänä nähdään Miitta Sorvali.

– Hauska sekoitus draamasta ja komediasta tuttuja tyyppejä. Itse olen sitä mieltä, että kaikki pystyvät kaikkeen. Swingersissä monilla on yllättävät ja erilaiset roolit, ohjaaja toteaa.

– Ensin mietittiin pariskuntia. Kemian ja yhteispelin on toimittava. Palaset loksahtivat hyvin paikoilleen.

Toisin sanoen Swingers on kymmenen näyttelijän assemble-toteutus. Elokuvassa ei ole yhtä päähenkilöä, vaan kaikki näyttelijät ovat ikään kuin tasaveroisina päähenkilöinä.

– Porukka solahti hyvin samaan energiaan. Siinä on oma haasteensa, kun on yhdeksän muuta näyttelijää koko ajan ympärillä, Tola miettii.

– Vastuu jakautui tasaisesti. Jokainen näyttelijä tietenkin miettii rooliaan tärkeimpänä, Kataja kertoo.

Katajan mukaan tuttujen näyttelijöiden kanssa on helpointa näytellä. Kesäisen kuvausrupeaman jälkeen entuudestaan tuntemattomatkin ihmiset tulivat tuttaviksi.

– Pitää luottaa, että työkaverit osaavat hommansa ja ovat samassa veneessä.

Elokuvan tapahtumapaikkana on Hirvihaaran kartano Mäntsälässä, jonne viisi pariskuntaa kokoontuu kuka mistäkin syystä parinvaihtobileisiin. Vain yhdelle pariskunnista puuha on entuudestaan tuttua.

– Kartano on tulitikkutehtailijan rakennuttama. Todella hieno paikka. Kartanosta löytyy monta arkkitehtonista tyylisuuntaa ja pihalla on kubistisia patsaita, Kataja kertoo.

Ohjaaja kertoo, että kuvauksissa oli mukana avustamassa pariskunta, joka harrastaa parinvaihtoa.

– Elokuvan tarkoitus ei ole olla dokumentaarinen otos. Se on ennemmin meidän taiteellinen näkemyksemme aiheesta. Lopulta on kyse tarinasta, jossa kaikki menee poskelleen.

Kataja kertoo törmänneensä tosielämän parinvaihtajiin erään toisen tuotannon yhteydessä.

– Ivalo-sarjan kuvauksissa törmäsin avustajiin, jotka olivat swingaajia. He kertoivat, miten se oikeasti menee. Tosielämässä meno on hurjempaa, Kataja sanoo.

– Tämä elokuva on kuitenkin komedia ihmisistä, eikä seksistä.

Nyt kun homma on valmis, ei voi kun jännittää yleisön reaktiota.

– Aina on se riski, että kun tekee jotain, niin tulee hudaa niskaan. Olen 15 vuoden näyttelijäuran aikana kuitenkin oppinut kritiikkiin, Tola kertoo.

– Tärkeintä on, että tekee sellaista minkä takana itse voi seistä ja toivoa että muutkin löytää. Teen parhaani näitten ihmisten avulla. Siinä ei oikein synny näkemystä, jos jokaisen leikkauksen kohdalla miettii mitä tästä mahdetaan ajatella.

Kataja ei haastatteluhetkellä ollut nähnyt täysin lopullista versiota, koska elokuva oli saanut viimeisen silauksensa vasta vähän ennen pressikiertueen alkamista.

– Toivon tietenkin, että mahdollisimman moni näkee elokuvan.

Kataja nähdään seuraavaksi Lappiin sijoittuvassa Ivalo-rikossarjassa. Seuraavaksi näyttelijää työllistävät Napakympin uudet kuvaukset ja keväällä kuvattava Kaamos, mustaa huumoria tihkuva rikossarja, jonka käsikirjoituksesta vastaa Jari Rantala.

Tolalle kesä oli kiireinen. Ohjaustyön lisäksi häntä työllistivät Kolmistaan-sarja ja uusi Risto Räppääjä -elokuva. Hänet nähdään myös Mia Tervon esikoisohjauksessa Aurora, joka tulee teattereihin ensi vuonna.

– Toivottavasti voin ohjata jälleen ensi vuonna. Työn alla on myös käsikirjotus. Tarina vanhemmista naisista, se on ollut minulle jo pitkään sydämen juttu. Toivottavasti pääsen sen toteuttamaan, ohjaaja lopettaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä