Julkaistu 
Anna Tenhu

Ammattiväärinkirjoittaja

Ammattikirjoittajien yhdyssanavirheet aiheuttavat päänsärkyä Juha Leskisellekin. Anna Tenhu Ammattikirjoittajien yhdyssanavirheet aiheuttavat päänsärkyä Juha Leskisellekin.

Internetin ansiosta kaikki saavat nykyisin lukea kieliopillisesti väärää tekstiä.

Suomen kielen asemaa yhteiskunnassa uhkaa nopea heikkeneminen, varoitti suomen kielen lautakunta. Sen mukaan suomen sekä toisen kansalliskielen ruotsin käyttöala on kaventunut ja yleiskielen hallinta heikentynyt. Saman on havainnut myös Itä-Suomen yliopiston suomen kielen ja kääntämistieteen lehtori Juha Leskinen.
– Joitain perustason asioita joutuu perusteista alkaen käymään läpi. Lähtötaso ei ole ehkä yhtä valmis, mitä se vielä 1980–90-luvun vaiheessa oli. Käännöstieteen puolelle hakevat kuitenkin kirjallisesti lahjakkaat opiskelijat, joten meidän puolella kielitaidon rapistuminen ei näy samalla tavalla, Leskinen kehaisee oppilaitaan.
Leskinen pitää internetiä yhtenä syynä suomen kielen heikkenemiseen.
– Kirjoitettu kieli, jota ihmiset näkevät, on heterogeenisempää kuin se mitä on yleensä ymmärretty kirjoitetulla yleiskielellä.
Bloggaamisesta on tullut monelle ammatti, eikä ammatikseen kirjoittajilta siten vaadita samanlaista kielen tuntemusta kuin esimerkiksi toimittajilta. Jos bloggaaja kirjoittaa kieliopillisesti väärää tekstiä, myös blogia lukevat saattavat huomaamattaan omaksua vääriä lauserakenteita, mikäli blogien lisäksi ei tule luettua muuta kirjallisuutta.
– Huonotkin kirjoittajat kirjoittavat tekstiä, jota pääsee koko kansa lukemaan, Leskinen pohtii.
– Tilanne ei silti ole niin paha kuin miltä näyttää. Joitain vuosikymmeniä sitten oli ihmisiä, jotka saattoivat elää koko elämänsä kirjoittamatta mitään peruskoulun jälkeen. Nykytilanne on siltä osin parempi.

”Yhdys sana virheet”
Internetin myötä kirjoittajan äänen saavat siis hekin, jotka eivät kirjoita kieliopillisesti oikeaa tekstiä.
Juha Leskinen ei kuitenkaan lähtisi heitä moittimaan, sillä kaikenlainen kirjoittaminen on hänen mukaansa hyvästä.
– Itsensä ilmaisua kirjallisesti ei kannata rajoittaa pilkan pelossa. Ammatikseen kirjoittavilta pitäisi kuitenkin vaatia jonkinlaista tasoa.
Huolestuttavimpia kielioppivirheitä Leskisen mukaan on sekaannuksia aiheuttava kielenkäyttö. Virallisissa tiedotteissa näyttää koomiselta, jos lauserakenne on pielessä.
Itä-Suomen poliisin 14.10.2018 julkaistussa tiedotteessa luki: Takaa-ajo päättyi poliisin kiinniottoon Liperissä. Kyseinen teksti nostettiin esille Facebookin Lapsi jäi pesuveden jalkoihin – uudistuvaa kielenkäyttöä -ryhmässä. Ryhmä on Leskisellekin tuttu, ja ryhmä on jokaisen kielipoliisin unelma. Siellä ruoditaan kieliopillisesti vääriä lauserakenteita ja otsikoita lehtiteksteistä.
– Kielioppisäännöt on laadittu sitä varten, että ei voi syntyä väärinymmärrystä, Leskinen kertoo.
Yhdyssanavirheet lehtitekstissä saattavat vannoutuneimpia kielipoliiseja suorastaan ahdistaa. Leskisen mukaan niihin ei kuitenkaan usein törmää.
– Vaaditaan aika huono kirjoittaja, että ei huomaa itse kirjoittavansa väärin ymmärrettävää tekstiä.
– Kirjoittajan oman edun kannalta tietyt kielioppisäännöt, kuten yhdyssanat, olisi hyvä hallita, että kirjoittajan kykyjä ei turhaan kyseenalaistettaisi, Leskinen toteaa.


Yhdyssanatesti

Kumpi on oikein?

1) aika-ajoin vai aika ajoin
2) näin päin vai näinpäin
3) silmän kantamattomiin vai silmänkantamattomiin
4) perinjuurin vai perin juurin
5) kamalannäköinen vai kamalan näköinen
6) itseteossa vai itse teossa
7) vastaus vaihtoehto vai vastausvaihtoehto
8) samantekevä vai saman tekevä
9) suussasulava vai suussa sulava
10) uudenveroinen vai uuden veroinen

 

Vastaukset:

1) aika ajoin
2) näin päin
3) silmän kantamattomiin
4) perin juurin
5) kamalan näköinen
6) itse teossa
7) vastausvaihtoehto
8) samantekevä
9) molemmat ovat oikein
10) molemmat ovat oikein

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä