Julkaistu    |  Päivitetty 
Emma Vormisto

Rummuttele viikon stressi pois

Pound-tunnilla rummutellaan Ripstixeillä ja tehdään aerobista sekä lihaskuntoharjoittelua musiikin mukana. Pound-tunnilla rummutellaan Ripstixeillä ja tehdään aerobista sekä lihaskuntoharjoittelua musiikin mukana.
Pound on vuonna 2010 alkunsa saanut ryhmäliikuntamuoto, jossa jokainen on rumpalina, mutta kenenkään ei tarvitse osata soittaa.

Tyttöjen illan rummutteluista liikkeelle lähtenyt yhdysvaltalainen ryhmäliikuntalaji on levinnyt Iso-Britannian kautta Eurooppaan ja tällä hetkellä rummutellaan jo Aasiassa saakka.

Pound tunnilla saadaan hiki otsalle soittamalla kuvitteellisia rumpuja lajiin suunnitelluilla Ripstixeillä ja tehden aerobista sekä lihaskuntoharjoittelua musiikin mukana.

Soittotaidoilla tai kuntotasolla ei ole tässä lajissa väliä, sillä sitä voi harrastaa kuka vain lapsesta vanhukseen.

– Kunhan kepit pysyvät kädessä, pystyy tulemaan mukaan. Jopa pyörätuolissa Pound-tunnille osallistuminen onnistuu, Nina Alakopsa ja Sinipilvi Lihavainen Kunto Aitalta iloitsevat.

Tuntien alussa harrastajia ohjeistetaan liikkeiden suorittamisessa ja valittavana on eri tasoja, joilla treenin haastavuutta pystyy säätelemään. Myös mahdolliset henkilökohtaiset rajoitukset huomioidaan harjoittelussa.

– Ei haittaa, jos esimerkiksi putoaa rytmistä, sitten voi vaikka vain keskittyä rummuttamiseen. Pääasia on, että pidetään hauskaa, Lihavainen sanoo.

Tärkeää on päästä musiikkiin sisään ja liikkua hyvällä fiiliksellä. Rummuttelun lomassa huomio kiinnittyy helposti rumpukapuloiden käyttämiseen ja esimerkiksi askelkyykkyjä tulee tehtyä täysin huomaamatta.

Alakopsan mukaan parasta Poundissa on rytmi ja höyryjen päästeleminen. Lisäksi hänen mielestään on selkeämpää, kun käsissä on jotakin eikä tarvitse miettiä, mitä niillä tekisi jumppaamisen lomassa.

– Koreografia ei ole pääasia ja tässä lajissa on kaikkea; rytmiä, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja muita ryhmäläisiä, Lihavainen lisää.

Laji ei myöskään ole suunnattu vain naisille, vaan myös miehet ovat tervetulleita tunnille ja mies-ohjaajia löytyykin maailmalta. Lisäksi tunneista halutaan tehdä asiakkaille mieluisia ja myös heidän annetaan vaikuttaa tuntien sisältöön.

– Meille voi esittää esimerkiksi biisitoiveita, joita haluaisi tunnilla kuulla, Lihavainen vinkkaa.

Tarkkoja harrastajamääriä ei tiedetä, mutta Suomessa viikoittain kokoontuu noin parikymmentä ryhmää. Pound-koulutuksia järjestetään kerran vuodessa ja ohjaajat tulevat ulkomailta, sillä suomalaisia kouluttajia ei vielä ole.

– Suomessa Poundia pääsee harrastamaan muun muassa Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa ja Joensuussa, kertoo Sinipilvi Lihavainen.

Joensuussa mukaan Pound-tunnille pääsee kertamaksulla sekä Kunto Aitan omilla korteilla ja ryhmäliikuntaseteleillä.

– Meillä Pound on ollut pop up -tuntina kerran kuussa ja tunneille on osallistunut noin 12–17 liikkujaa. Maksimimäärä tunnille on 25 henkilöä Ripstixien määrän takia, Alakopsa kertoo.

Koska Poundissa ei ole ikärajaa, sitä voi harrastaa missä iässä tahansa ja se sopii hyvin erilaisiin kaveriporukoiden illanviettoihin.

– Ikähaitari on ollut noin 14-vuotiaasta aina 70-vuotiaisiin. Jopa 82-vuotias herra osallistui yhdelle näytöstunnille, Alakopsa sanoo innoissaan.

Pound-tunteja järjestetään yleisten kertojen lisäksi esimerkiksi työporukoille, polttareihin ja pikkujouluihin. Parhaimmillaan omalle porukalle tunnin voi saada parin viikon varoitusajalla riippuen siitä, missä haluaa tunnin järjestettäväksi.

– Tärkeää on tietää ryhmän taso ja missä tunti halutaan toteutettavan. Tunnille saa yhden tai kaksi ohjaajaa sekä henkilökohtaisen ohjauksen Poundiin, Lihavainen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä